Varga Mihály a családok költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A pénztől várja a kormány, hogy megnő a gyermekvállalási kedv

A pénzügyminiszter kijelentette, a kormány családbarát, a népesedési folyamatok megfordítására törekvő költségvetést nyújt az Országgyűlés elé a jövő héten. Hozzátette, hogy hivatalosan még nem adtak nevet a 2020-ra készülő büdzsének, ugyanakkor az első jelek alapján nem áll messze a valóságtól, ha azt a családok költségvetésének is nevezik majd, hiszen sok olyan pontja lesz, amelyik a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt majd segítséget, biztonságot.

Varga Mihály elmondta: a jövő évtől nagy segítséget jelent majd a kistelepüléseken élőknek, hogy az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után – a számlával igazolt rész – ötmillió forintos áfatartalma visszaigényelhető lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményben (ismertebb nevén a falusi csokban) érintett területeken mintegy 30 millió forintos építkezési költségig vissza tudják igényelni az áfát.

A pénzügyminiszter a 100 millió forint feletti árbevételű cégek jelentős kedvezményeként említette, hogy eltörlik az adófeltöltés december 20-i határidejét, így az érintett társaságoknak majd csak májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell megfizetniük teljes adójukat. A költségvetésnek a kedvező gazdasági mutatók alapján van lehetősége arra, hogy az adófeltöltésből származó 150-170 milliárd forinthoz csak öt hónappal később jusson hozzá – mondta Varga Mihály. A kedvező adatokra példaként említette a tavalyi 2,2 százalékos államháztartási hiányt, valamint az idei első negyedéves, a kormány optimistának nevezett várakozásait is túlszárnyaló, 5,3 százalékos gazdasági növekedését.

Szólt arról is, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2 százalékponttal csökken, míg a kisvállalati adó 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik.

Varga Mihály közölte: a fejlesztési célú adókedvezmény annak a lehetőségét teremti meg, hogy ne csak az 500 millió forintot meghaladó beruházásokat végrehajtó cégek, hanem a három év alatt 50-100 millió forintot fejlesztő kis- és közepes vállalkozások is hozzájuthassanak ilyen típusú adókedvezményhez.

A miniszter megerősítette: a gazdaságvédelmi akcióterv 400-500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, és hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország meg tudja védeni az elmúlt időszak uniós átlag feletti gazdasági növekedésének eredményeit.

A tárcavezető emellett megjegyezte azt is: míg 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb az adócentralizáció, addig mostanra a visegrádi országok élmezőnyébe került, és a jövőben is folytatni tervezik az adócentralizáció csökkentését. A kormány célja, hogy az adórendszer ne lefojtsa, hanem segítse a vállalkozások aktivitását – húzta alá Varga Mihály.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nyílván, magukból indulnak ki... hiszen ők is jópénzért mindent bevállalnak! Sok-sok aljasnál aljasabb dolgot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Pl.:a németek elég tűrhetően keresnek. Oszt' gyerek?
emerencia
@cikicakk55: Bokros a csomagjával megmentette a gazdaságot de nem bírta ki, hogy ne csapjon oda a többségi szegényebbeknek is. Azóta fizetős a fogászat. A fiatalok még megtehették, hogy ingyenes fogmegtartó kezeléssel megelőzzék a nagyobb pénzkiadást de az ötvenes évek közepe táján születettek már nem, hiszen az ő fogaik kezelésre szorultak volna a Bokros csomag ellenére. Sokakat éppen munkanélküliként vagy valami rosszul fizetett dolgozóként érte hidegzuhanyként a fizetős fogászat, emiatt sajnos kénytelenek voltak elkerülni a fogorvosokat annak ellenére, hogy a pártállamban beléjük nevelték: fogorvost rendszeresen meg kell látogatni.

A 2008-as válság utáni másik megmentő Bajnai 2009-ben egy évre vállalt miniszterelnöksége idején úgy akarta magát hosszabb távon beírni a magyarok emlékezetébe, hogy a többségnek, -köztük az ötvenen felüli embereknek is- megemelte a nyugdíjkorhatárát. Ilyen idős emberekkel ezt már civilizált országban nem szokás megcsinálni! Ennek következményeként tessék csak megnézni a munkahelyeket és az idősb, többségében nem nyugdíj mellett dolgozó hatvanasok fogait. Az már "csak" hab a tortán, hogy a méltatlanul kevés pénzből élő nyugdíjasok is rossz lábakkal, fogakkal, szemekkel próbálnak munkát keresni mert nem tudnak megélni a nyugdíjukból. Az ifjúdinamikus, nerkompatibilis munkahelyi vezetők pedig nem szívesen látnak egy ilyen lepusztult öreget a fiatalos csapatban. Ők már megtették a magukét azzal, hogy végigküzdötték az elmúlt évtizedeket, befizették az adókat és a járulékokat és sokan közülük zokszó nélkül megszenvedték a rendszerváltásnak nevezett gengszterszaporulatot. Most már csak arra jók, hogy kioktassák őket arról, hogy maguk tehetnek az egészségi állapotukról mert úgymond nem "törődnek" magukkal, nem mozognak eleget mert már nem bírnak és nem táplálkoznak egészségesen mert választaniuk kell, hogy melyiket vonják meg maguktól részben vagy egészben: a rohamosan dráguló élelmet, a gyógyszert és gyógyeszközöket vagy a számukra cseppet sem...
emerencia
@emerencia: folyt. olcsó rezsit. :-((((((((((((((((((((((((
emerencia
Ja, és még valami. Nincsenek beoltva a rossz sors ellen a magyarországi határokon belül élők közül azok sem, akik most O1G kegyelméből a többi honfitárson megspórolt pénzből próbálnak hitelre és egyéb támogatásokat igénybe véve jó életkörülményeket teremteni maguknak és szeretteiknek. Egy országban, ha nem terjed ki mindenkire a jóléti társadalom, könnyen lehet lecsúszni bárhonnan, hiszen a diktátor bármikor, önkényesen tönkre tehet bárkit! Onnan pedig felállni már csak nagyon keveseknek sikerül...
Sámannus
Ezek a kupcihér zsiványok csak azt felejtik el, hogy az embereket csak hagyni kell élni. No erre képtelenek, mert a lopáson és romboláson kívül nincs más képességük.
Amit eddig ellenünk elkövettek nincs pénz amivel kifejezhető.
tulipan
@advocat: A németeknél, ahol ugye, "tűrhetően keresnek", az ott élő magyarok körében, az utóbbi években jelentő számban születtek gyermekek! ami bosszantja is a narancsosokat!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.