A tüntetések sem tudták megállítani a folyamatot, szeptember 1-i hatállyal kikerül a kutatóhálózat a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA).

Hiába a tiltakozás: benyújtják az Akadémia elleni törvényjavaslatot

Az év közben történt tüntetések, valamint a hétvégi demonstráció ellenére a kormány nem hátrál meg, kedden beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László az MTA-ról szóló törvény módosítását. Az innovációs és technológiai miniszter az ATV-nek adott rövid interjújában azt mondta, erre már kedden sor kerül.

Az átszervezés lényege, hogy az összes kutatóintézet az újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá tartozna, amelyben meghatározó befolyása lenne a kormánynak; hat tagot a kormány, hatot az MTA delegál, az elnököt közös javaslat alapján Orbán Viktor miniszterelnök nevezi ki, ahogy az irányítótestület tagjait is. Korábban az MTA azt javasolta, a tagok harmadát adja a kormány, a fennmaradó kétharmadra az MTA, illetve a kutatóhálózatok tehettek volna javaslatot. Ezt Palkovics elutasította.

A tárcavezető szerint a kiszervezéssel nem sérül a kutatás szabadsága, de Palkovics azt ígérte, "természetesen várjuk az Európai Uniónak a szakembereit, illetve föl fogunk kérni olyan nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggódásukat kifejező szervezetek, a Leibnitz német kutatóhálózat, a Max Planck vezetőit, hogy legyenek szívesek és nézzék meg, hogyan fog átalakulni a kutatóhálózat." A kiszervezés időpontja szeptember 1., amit a miniszter "prózai okkal" indokolt, hogy "minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, és akkor mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni."

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormány álláspontja és érve nem változott, "március 8-án, amikor aláírtuk Lovász elnök úrral a megállapodást, a szándéknyilatkozatot, az azt mondta ki, hogy az Akadémia tudomásul veszi, amennyiben a kormány az Akadémián kívül kívánja ezt működtetni a kutatóhálózatot."

Az elnök úrnak az a dolga, hogy ő a meggyőződése szerint egy jól működő kutatóintézeti hálózatot, ami ma az Akadémiánál van, hogy ezt ott tartsa. Én meg úgy gondolom, hogy ez az intézet sokkal jobban fog tudni működni egy másik formában.

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója szerint a kormány szemében az Akadémia legnagyobb bűne a függetlensége: a Fidesznek a tudomány szabadsága veszélyes, az ellenzéki beállítottságú tudósok pedig „kormányellenes fészkeket” hoztak így létre.

Forrás: hvg.hu

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A Legnagyobb Magyar létrehozta, a legkisebb magyar szétveri,ellopja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@Shikari: 12:24-re Legfeljebb éjjeliőr lehetsz, vagy habitusodból kiindulva kidobó emberként dolgozhatsz, ha napközben (és miért csak itt?) szórakozol.:-)
adrenalink
@Shikari: Igazad van, aki olvassa a kommentjeidet az jókat röhög, és mint tudjuk, a nevetés gyógyít...
tulipan
@Shikari: Kormányoz??? Hol? Én csak a Dagadék főhatevezér ad-hoc ötleteleséről tudok!
human
@kereső: Az lesz a szomorú mikor már vizsgáztatni is csak a fideszhez hű semmirekellők maradnak itt. Elkezdik majd a diplomát, doktorit pofára és kapcsolatra osztogatni. Ennek az lesz a következménye, hogy bár a zsíros pozíciók fel lesznek töltve papíron képzett emberekkel, de a tudást már külföldről kell megvásárolni saját tudásbázis híján. Az a baj, hogy ez a rendszer is működhet, de olyan hatékonytalan lesz, mintha pénzt égetnénk.
kereső
@human: Még ha csak "vizsgáztatni", de oktatni!- mocsai is lehetett tanszékvezető, vagy mi a csuda -mindenféle firle-fancos doktori nélkül is.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.