A Világgazdaságnak adott interjút Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (ÁSZ), aki szerint a mostani helyzetben a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a saját maga tartalékolásán túl a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen.

Jön a válság? A fizetés egy részét megtakarítási számlára utaltatná az ÁSZ elnöke
Fotó: MTI

A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak

— mondta a lapnak az ÁSZ elnöke, aki szerint így a háztartások 5-10 ezer forintonként össze tudnának spórolni egy megfelelő megtakarítási állományt.

Kijelentette: a közgazdászok egyetértenek abban, hogy a váratlan helyzetre való felkészüléshez a háztartásoknak legalább háromhavi bevételüknek megfelelő összegű megtakarítással kell rendelkezniük.

Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni

– fogalmazott.

Úgy vélte, az államnak ösztönzőket kellene adnia annak érdekében, hogy az emberek zöme a megtakarítást válassza. Ilyen ösztönző lehet a megtakarítások értékállóságának biztosítása például inflációkövető állampapírokkal, továbbá a kamatadó eltörlése is. A rendszerben számításai szerint van 3-3,5 százalék megtakarítási hányad, amelyet készpénz helyett le kellene kötnie az államnak.

Szükség van a költségvetési stabilitásra, de legalább ekkora szükség van arra, hogy a magyar társadalmat pénzügyileg tudatos és erős, megtakarító családok alkossák

– mondta Domokos László.

(24.hu)

128 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Legyen mit ellopni???
Még MANYUP pénzzel se számoltatok el, az hová lett?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Dr plágium: Én inkább a domonkosnak tennék ajánlatot menjen a büdöspicsába a terveivel !!!
Mrfingusz
Kell a betevő a gecinek meg a mérszarosnak ! Hogy dögölnének meg !
Mobil123
Végig olvastam a hozzászólásokat DE nem látok egy fideszes köcsögöt sem reagálni .

Azért kíváncsi vagyok, hogy akkor mi van a 10 milliós háztartásonkénti megtakarítások?? mert ugye ezt is ők számolták ki. Akkor minek is ez a hatalmas ötlet hogy legyen 3 havi jövedelem összegű megtakarítás? Anyád pénzét utalgasd de ne az enyémet.
papa.49
Kéne a köcsög fütyiszeknek, hogy majd mikor már sok pénz van a számlákon LENYÚLHASSÁK !!!
wpym
Aha, hogy legyen mit ellopni???

Nem így kell ezt megoldani: tisztességes uniós bért kell fizetni és azonnal van lehetőség a megtakarításra. Hogy ki mennyit és hol tartja, az legyen az egyénre bízva.
kissé felnőttem
öcsém a pöcsöddel játsz azzal egyídős vagy nem loptatok még eleget ? az enyémért én megdolgoztam,
ti meg csak megszavaztátok a magatokét ha érted ezt egyáltalán,???
első müvetek a pénzetek és azt hogy itt sem ott sem a népért dolgoztatok azt mért nem vonattátok le teljesitmény arányosan.
kivonultatok ellenzékben,
befürdettétek többségben az ellenzéket ez játék a hatalommal
a flegmaságotok az csillagászati kérni köszönni valamit az magas. mint kövérnek a parlamenti diktaturája. közröhely lassan

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.