Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja, június 4. alkalmából.

A fővárosban, a központi ünnepségen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond ünnepi köszöntőt a Parlament előtt. Ezt követően Szarka Tamás vezényletével több ezer diák énekli el a Kézfogás című dalt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a nemzeti összetartozás napján 94 külhoni testvériskolával rendelkező iskola, összesen 188 iskola tanulói vesznek részt a programokon. A magyar iskolákból 2600, külhoni iskolákból csaknem 2300 gyerek érkezik, Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából és a Kárpátaljáról.

Szintén Budapesten, az Arénában István, a király előadással emlékeznek meg.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ülést tart. Napirendjük szerint a 2020. év nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról szóló határozati javaslatról tárgyalnak majd.

Emellett országszerte és a határon túlon is megemlékeznek a trianoni békeszerződés 99. évfordulóján. Megemlékezést tartanak többek között, Pécsen, Miskolcon, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Jászberényben, Debrecenben, valamint a szlovákiai Révkomáromban.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta:

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Üdvözlendő lenne mindez, ha nem az orbáni szavazatvásárlásról és a határon belüli nemnertárs milliók egyre keservesebb életéről szólna. Nem az a nemzeti összetartozás, hogy az egyiktől elveszünk és a másiknak osztogatunk.
namihami
Szervező Rézsölke és Lölőke, valamelyik, nembeépített cégén keresztül.
Kis pénz is pénz-alapon.
staro2
Lesz nemzeti széjjeltartozás napja is?
Ugyanilyen ünnepség, orbán beszél és elmondja, hogy szerinte ki a magyar.
Közben kövér és semjén üdvözült arccal vigyorog.
A végén a fradi kemény mag kubatov vezényletével elüvölti az "egyszerűen senkik vagytok hej hej hej, huj huj huj rigmust.
Papi áldás, fehér ló áldozás, sámán, zizi bambi körhinta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.