Ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Tatán, a Szent Kereszt plébániatemplom felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Az államtitkár szerint mindenben segíteni kell az egyházat

Soltész Miklós bejelentette, hogy a magyar állam 625 millió forintos támogatásával megkezdődött a Tata központjában található, idén 232 éves plébániatemplom felújítása.

Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere elmondta, hogy a belvárosban álló Szent Kereszt felmagasztalása templom az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma. A város nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléke, a főhajót közrefogó tornyok csaknem 60 méter magasak.

A templom 1751-87 között épült egy korábbi, már igen romos állapotban lévő középkori templom helyére. Az épületen 1910-ben végeztek utoljára teljes körű felújítást, majd a falakat 2000-es évek elején levakolták, a tornyokat 2009 és 2010 között vörösréz lemezzel újra burkolták.

Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke elmondta, a munkálatok során a templom külső renoválását végzik el, mintegy másfél év alatt.

Bencsik János (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy öt éve lobbiztak a templom felújításának megkezdése érdekében és a következő ütemben várhatóan megújulhat az épület mögötti II. János Pápa tér.

A Szent Kereszt plébániatemplomot Anton Pilgram bécsi építész tervezte, de a munkálatok elhúzódtak, így az Esterházy család tatai építészére, Fellner Jakabra bízták a beruházást, aki módosított a terveken.

A teljes befejezést azonban 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Fellnert a templom kriptájában temették el, emlékére a templom előtt 1940-ben egész alakos szobrot emeltek.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
'Oszt mellik egyházat? Ki dönti el?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
painful
"Az államtitkár szerint mindenben segíteni kell az egyházat"
Zsákszámra, számolatlanul önteni rájuk a közpénzt, amit egyébként a dolgozói szegénység, és a szociális háló teljes hiánya révén sikkasztanak el a magyar emberektől - valamint, ami zsidók, muszlimok, buddhisták, sátánisták pénze is.
Természetesen a főkolompos katolikus egyház, meg a többi kiemelt bullshit kereszténynek mondott egyház szó nélkül benyel.
Az ördög pénzét fogadjátok el, ti Nyomorultak !!!
A sorsotok is hozzá hasonló lesz...
Qqberci
'Oszt mellik egyházat? Ki dönti el?...
CsipkeRózsa
@Qqberci: Itt mindent egyetlen ember dönt el.
Macskaszem
A magyar egyház piszok egy ház, ha ilyen hazug, tolvaj, népgyűlölő kormánynak a szekerét tolja.
namihami
Mindenben? Mi az, amiben a Fidesz-egyházak még segítségre vannak szorulva? Gondolom, hogy legfeljebb már csak a pénzük emelésében szorulnak némi ltámogatásra.
vacsi
Rendben, segítsük, de egy fontossági sorrendet fel kell állítani: egészségügy, oktatás, közlekedés, lakhatás, munkahelyek, tisztességes munkabére, közlekedés - és a végén, ha már minden rendben, jöhet az egyház is!
Még fiatal voltam, amikor a Kálvin téri református templom felújítására gyűjtöttek. Bár nem voltak kifejezetten vallásosak, de a szüleim is adakoztak - és a templomot szépen felújították. Nem hiszem, hogy az akkori rendszer fizette volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.