A korábban külföldre szerződött szakácsok, felszolgálók közül egyre többen hazatérnek.
Balatoni vendéglátósok szerint idén nyáron is a szinte minden munkakörben jellemző munkaerőhiány lesz a legnagyobb problémája a turisztikai szolgáltatóknak – írja a Magyar Nemzet.
A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy megyei Érdekképviseletének fonyódi területi vezetője,Makkos Péter étteremtulajdonos a lapnak azt mondta: a külföldre vándorolt magyar munkavállalók részéről tapasztalható némi visszaáramlás a turisztikai munkaerőpiacra, ez azonban kevés ahhoz, hogy számottevően enyhíteni tudják az ágazatban jellemző munkaerőhiányt.
Az utánpótlásképzés kapcsán Makkos Péter megjegyezte,
a vendéglátóipari szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok között sok a pályaelhagyó, a mai fiatalok jelentős hányada ugyanis nem bírja a vendéglátós munkával járó kötődést, a nem hagyományos időbeosztást vagy az olyan munkakörülményeket, hogy egy szakácsnak kánikulában, 40-45 fokos konyhában is kell dolgoznia.
Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Veszprém megyei elnöke szerint idén is a nyári munkát vállaló egyetemisták, főiskolások és a nyugdíjasok menthetik meg a szezont. Hozzátette, hogy a diákmunkások augusztus 15-20. körül befejezik a munkát.
Demkó Tibor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet siófoki területi irodájának vezetője a lapnak azt mondta, könnyebb felsorolni, hogy milyen nyári munkát nem ajánlanak a diákoknak, mint a lehetőségeket, amelyek közül választhatnak.
Cikk- és címlapkép: Pixabay
Új hozzászólás