Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet – mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

A külügy berendelte a románi nagykövetet – amit a diplomata erre lépett, az tényleg példátlan

Az államtitkár kiemelte: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá.

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett. A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat – közölte. Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak.

Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a "gyalázatos esetet" és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Csütörtökön Magyar Levente arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Forrás: MTI

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Hogy ők mennyi sértő dolgot követtek el, az itthon élőlánccal tiltakozó szobrok emelések és egyéb embercsoportok elleni dolgokkal, az nem zavarja az érzelmeiket, csak a határon túli magyar fontos számukra.
Az, h ilyen látványosan utálják őket, az nagyban orbánnak köszönhető. Hiába ábrándozik erdélyről az sohasem lesz az övé. Ha térhódításba akar kezdeni akkor költözzön egy másik bolygóra, majd az ufók segítenek neki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
@Shikari: megjöttél te geci patkány cerkóf???leszoptátok egymást a buzi haveroddal???
Shikari
@dr. prédikátor: Buzi pedofil szar.
durbincs
@dr. prédikátor: maga is temető gyalázó-vérrontos-unokatesodöngető ? azt milyen fajzat ? mert magyar azt -nem ?
durbincs
@dr. prédikátor: mutkor mikor megkövezték ,kapott követ a fejire is bőven ? de csak nem használt ? -azt marad a herekés ?
kakaósbögre
Tisztességes ember nem tárgyal fideszessel.
Szeparepa2
Amúgy az végülis mit is jelent (a címben) hogy "románi"? Az olyasmi mint a lovári? :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.