Elutasította a bukaresti külügyminisztérium pénteken az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatos, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára által megfogalmazott vádakat és azok hangnemét.

A román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget a katonatemetőnél
Fotó: MTI

A bukaresti külügy az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott.

A román külügyminisztérium felidézte:

korábban is azt kérte a magyar féltől, hogy tartózkodjon a provokációktól és ne szítson feszültséget, amit szerinte az úzvölgyi helyzet eltorzított bemutatása, a magyar tisztségviselők nyilvános megszólalásai és közösségi oldalakon megfogalmazott gyújtó hangú bejegyzései tápláltak.

A román fél szerint feszültséget szított az a látogatás is, amelyet "egy magas rangú magyar tisztségviselő" tett a román fél hivatalos meghívása nélkül az úzvölgyi sírkertben. Korábban az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja a "súlyos konfliktusba" történt magyar beavatkozásaként értelmezte és elítélte azt, hogy

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az incidens előtti napon az úzvölgyi katonatemetőben koszorúzott.

Bukarest a katonai temető "nemzetközi" jellegét hangsúlyozta, ahol minden államnak joga van ott elhantolt hőseire emlékezni. A kommüniké idézte a közrendet csütörtökön biztosító karhatalmi erők jelentését, miszerint a résztvevők sem egymással, sem a rendfenntartókkal szemben nem folyamodtak erőszakhoz.

Románia – a KKM által péntekre berendelt ám a párbeszédet megtagadó – budapesti nagykövete a bukaresti külügyminisztérium közlése szerint nem utasította el, hogy bemenjen a KKM-be, hanem egy másik, hétfői időpontot javasolt.

A román külügy másfelől maga is tiltakozó jegyzéket juttatott el a magyar félhez, amelyben -

a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, illetve a Mi Hazánk Mozgalmat nevesítve – azt állítja, hogy "magyar szélsőséges, idegengyűlölő és antiszemita" csoportok engedély nélküli tüntetésén "ismét meggyalázták" a román állami jelképeket Románia budapesti nagykövetségénél,

és azt követeli, hogy Magyarország vonja felelősségre azokat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröket, akik nem léptek közbe ennek megakadályozására.

A napjainkra már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgyében az első világháború után létesítettek katonai temetőt az 1916-ban ott elhunyt honvédeknek. A legközelebbi román többségű település, a moldvai Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata idén önkényesen – a szakhatóságok engedélye és a haditemetőt Úzvölgye községközpontjaként gondozó Csíkszentmárton község engedélye nélkül – betonkeresztekből álló román parcellát alakított ki az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére.

Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket juttatott el a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Így hogy ezt olvastam, sokkal árnyaltabb a kép. Köszönöm! A Mi Hazánk mozgalom randalírozása benne se volt a TV-be. Ami galádság!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Így hogy ezt olvastam, sokkal árnyaltabb a kép. Köszönöm! A Mi Hazánk mozgalom randalírozása benne se volt a TV-be. Ami galádság!
simmering73
"Ezért áll rosszul az Orbán-rezsimnek ujjal mutogatni ugyanolyan farkasokra, mint amilyenek ők maguk. A határon túli magyarság foggal-körömmel ragaszkodik a hazug “nemzeti” (valójában nemzetellenes) jobboldalhoz, miközben nekik még soha senki nem ártott annyit, mint ez a nacionalista magyar jobboldal, élükön Horthyval és Orbánnal. Érdeklődéssel várjuk, mikor fordul Orbán az Európai Unióhoz, azokat az értékeket követelve a határon túli magyarok védelmében, amelyek ellen uszít, amelyeket gyaláz, és amelyeket maga is két lábbal tapos."
nepszava.us/a-nemzetallami-ideologia-terhoditasa-erdelyben/
namihami
Nocsak, kiderült, hogy a románok nem az EU? Ezeket nem lehet csakúgy átvágni, mert ezek visszaszólnak. A Kakaska hiába ugrott ki a gatyájából, a románok le se sz@rják a Füstös vinnyogását.
Ha az EU is a kezdetekben elzárta volna a pénzcsapot, akkor se Viktorunk, se családi és baráti milliárdosai nem lennének hazánknak. . Nincs Paks, kisvasút, a sok hülye fideszfunkci, kínai kisvasút, stadion, stb. (nem írom tele az oldalt). Viszont lenne egészségügy, oktatás, neméhező család, stb. (szintén nem írom tele).
SystemError
Rá kéne, hogy a náciknak a magyarkodást, románkodás csak ürügy, hogy segg részegen végre szétverhessék valaki fejét.
Eriksson
A román-magyar ellentét már akkor kezdődött, amikor megismerték egymást. Ezen nem változtatott se a rendszerváltás, se az EU-hoz való csatlakozás.
tudode
Sőt Zsótinak valaki kinyitotta a hősi halottak temetőjének a kapuját, amelyet a NER Tv hozott le, hívatlan prókátorKAKÉNT:
.
------ Semjén Zsolt az úzvölgyi katonatemetőben rótta le kegyeletét
.
www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/06/05/semjen-zsolt-az-uzvolgyi-katonatemetoben-rotta-le-kegyeletet
.
Így kell ezt csinálni, hogy legyen már egy kis balhé akkor, amikor akkora disznóságok történnek az un. "anyaországban",, és külhonban egyaránt, amely skandallum:
.
---- Semjén: Az állam és az egyház együttműködése a járható út
mandiner.hu/cikk/20190324_semjen_az_allam_es_az_egyhaz_egyuttmukodese_a_jarhato_ut
.
2019. március 24. 14:15
.
„Nem tudok elképzelni jobb »befektetést« a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció.”
.
Megéri a pénzét az az ország is, aki/amely elfogadja ezektől a BENNSZÜLÖTTEK lóvéját azzal, hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, minimum voks, maximum térnyerési álom akkor, amikor Schengenen keresztül átjárhatóak az EU tagállamok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.