A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint sem a Duna felső vízgyűjtőin, sem a Tisza vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadékmennyiség.

A szlovák vízügyi szervezet szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartási intézkedése eredményeként a vízszintcsökkenés várhatóan az esti órákban éri el Budapestet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Siklós Gabriella, az OVF szóvivője csütörtök este az M1 csatornán beszélt arról, hogy az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását. Ez segítheti a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelését.

Ekkor jöhet vízszintcsökkenés a Dunán

Az OVF szombati közleménye szerint a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin bekövetkezett hóolvadás miatt a folyó országhatár feletti szakaszán, és mellékfolyóin a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna budapesti vízállása pénteken 10 órakor 466 centiméter volt, szombaton 11 órakor 477 centiméter volt. A 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten, kedd délelőtt apad a vízszint.

A közlemény szerint az országban jelenleg 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Tiszaug térségében jár, fokozat elérése nem várható. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Berettyón és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak elsőfokú szint feletti vízállások.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri és naponta elemzi a helyzetet – írta az OVF.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte: a belvíz miatt igazgatóságuk 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3195 hektár, ebből vetés: 1465 hektár, rét-legelő: 1000 hektár, egyéb: 730 hektár.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.