A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság eljárás folytatott jogtalan elsajátítás vétségének megalapozott gyanúja miatt egy 44 éves nővel szemben.

Így jár az, aki az elhagyott dolgokat nem adja vissza

A nyomozás adatai szerint a sértett 2019. január 25-én délután Besnyőn, a Faluház környékén kabátzsebéből elveszítette irattartóját, az abban található személyes okmányokkal és több tízezer forint készpénzzel együtt. Amint észrevette, hogy az iratai nincsenek nála, visszament a helyszínre, azonban az eltűnt tárgyat nem találta ott, és feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozók az ügyben végzett adatgyűjtés eredményeként és a térfigyelő kamerafelvétel alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit gyanúsítottként hallgatták ki. A 44 éves besnyői nő elmondta, hogy mivel nehéz anyagi körülmények között él, megörült a talált pénznek, ezért azt az iratokkal együtt magához vette.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a dunaújvárosi nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat a napokban az illetékes ügyészségnek átadták.

(police.hu)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
...megörült a talált pénznek...(ki nem?)

...bár hivatkozhatna arra, hogy félt, ha leadja a pénztárcát, úgy jár, mint Méböl amikor ledta a grófnő komornyikjának az öt fontot tartalmazó meglelt pénztárcáját..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...megörült a talált pénznek...(ki nem?)

...bár hivatkozhatna arra, hogy félt, ha leadja a pénztárcát, úgy jár, mint Méböl amikor ledta a grófnő komornyikjának az öt fontot tartalmazó meglelt pénztárcáját..
Dr plágium
Találtam a villamoson egy mobilt. Eszembe se jutott megtartani, vittem a villamosvezetőhöz. Ő beszólt a diszpécsernek és felvette a jegyzőkönyvet. Volt aki végig nézte az akciómat és lehülyézett. Nem esett jól, de a lelkiismeretem tiszta maradt.
emerencia
@Dr plágium: Én zsebből kiesett, összehajtogatott bankjegyeket találtam. Odavittem a bolt pénztárosához és egy évig vártuk, hogy valaki jelentkezik érte. (Kb. az akkori szegénységi küszöb alatti nettó bérem volt az összeg.) Egy év múlva a boltvezetővel elvittük az önkormányzathoz. Jegyzőkönyvet vettek fel és közölték, hogy a teljes összeg az államot illeti. Engem is sokan lehülyéztek akkoriban, hiszen "jutalomból" egy évet várhattam arra, hogy megtudjam: a becsületes megtalálónak a magyar törvények szerin, a nyilvános zárt térben talált tárgy esetén nem jár SEMMI.
Dr plágium
@emerencia: Ha ott vannak az iratok, azért egyszerűbb vissza adni. Akkor is ha nem kap érte semmit.
emerencia
@Dr plágium: Ha vannak iratok és visszajuttatod, legalább megvan az a jóérzésed, hogy az eredeti tulajdonosé lett. Talán még köszönetet is kapsz érte. Ha viszont az állam lenyúlja, akkor mi a garancia arra, hogy nem teszi zsebre valaki? Legalább annyi joga lehetne ilyenkor a megtalálónak, hogy az általa megjelölt jótékony célra fordítsák az összeget.
1magyar
@emerencia: Én úgy tudtam, hogy x idő után a megtalálóé a tárgy ha nem jelentkezik érte senki.
A rendőrségre kellett volna bevinned.
Én is adtam már le pénztárcát buszsofőrnek, bele sem néztem, de megfordult a fejemben,hogy ugyan ő leadja-e?
Nemrégen egy autóba szállónak szóltam, hogy a kocsi mellett ahogy beszállt kieset a tömött pénztárcája. Azt biztos csak az övé lehetett.
emerencia
Ha az utcán találod, leadod az önkormányzatnál és egy évig nem jelentkezik érte senki, akkor a tiéd. Engem azért hülyéztek le sokan mert, ha egy kis "eszem" lett volna, elviszem a pénzt önkormányzathoz és azt hazudom a jegyzőkönyvbe, hogy az utcán találtam. Ebben az esetben egy év múlva enyém lett volna a teljes összeg. Minden zárt, nyilvános helyen talált tárgy és pénz, a magyar államot illeti az utcán ill. nyílt téren talált dolgok pedig egy év múlva a megtaláló tulajdonába kerülnek. Ez a magyar törvény. (Egy jogászcsapat írta ezt le az ügyemben.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.