Szerda reggeltől vasárnap éjjelig harmadik fokozatú hőségriasztást rendeltek el az országban, a kánikula a vezetési képességekre is kihathat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriasztást adott ki 2019. június 12-én 0 órától 2019. június 16-án 24 óráig az ország egész területére.

Figyelmeztetnek a rendőrök: így kell vezetni hőségriadó idején

Fotó: police.hu

Az ORFK szerint "a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben. A járművezetők ugyanis a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat" – áll a közleményben.

A rendőrségnek nagyon jó tanácsa van: ha nehezen viseli a meleget, akkor – ha teheti – ne induljon útnak. Ha ez elkerülhetetlen, akkor viszont kerülni kell a hosszabb autózást és nem árt előre megtervezni az útvonalat. Az sem árt, ha kipihenten ül be az autóba vezetni az ember, fáradtan, vagy szeszes italt fogyasztva sose üljön senki a volán mögé.

"Fogyasszanak átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital önöknél, akkor is, ha gyalogosan közlekednek!

Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak!

Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyék azt! Ha az álló gépjárműben gyermek, vagy házikedvenc marad, véletlenül se hagyják őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

Soha ne induljanak útnak lapos, alacsony nyomású gumikkal! És azt se felejtsék el, hogy nyáron a téli gumiabronccsal közlekedő gépkocsik nem csak több üzemanyagot fogyasztanak, hanem fékútjuk is megnő" – figyelmeztet a rendőrség.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kösz, de ezért ne állítson meg a söndör, egyébként meg a legtöbb közlekedési rendőrtől a jogsim évekkel idősebb ))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.