Mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen, amely megszüntetné az előadóművészeket illető televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szerdán.

A közlemény szerint a június 4-én,

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénytervezet az ismétlési jogdíjak megszüntetése mellett törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését.

A petíció, amelyhez az EJI és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak, arra kéri a törvénytervezet előterjesztőit, vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat.

A közlemény úgy fogalmaz:

az ismétlési jogdíj megszüntetése kizárólag a magyar színészeket, zenészeket, táncosokat fosztja meg egy bevételi forrástól.

A módosítás semmissé tenné azt a nemzetközi sikert is, amivel az EJI a világon elsőként egy globális internetes zeneszolgáltatóval szemben elérte, hogy a magyar előadók felvételeit csak az egyesület engedélyével lehet használni.

A tét több tízmillió stream (internetes meghallgatás), és az ezek után az ugyancsak döntően magyar előadóknak járó jogdíj. Az eddigi eredményeket a törvényjavaslat visszájára fordíthatná, és a multinál hagyná a magyar művészeknek járó jogdíjat – írja a közlemény.

Hozzáteszik: a nemzetközi kötelezettségeket is érintő módosító javaslat tartalmát a szakmai és érdekképviseleti szervezetek nem ismerhették meg előzetesen, így véleményüket sem tudták az országgyűléshez történő benyújtás előtt az előterjesztőkkel megismertetni.

Az ismétlési jogdíj intézményét 35 évvel ezelőtt harcolták ki a magyar előadóművészek, 10 évvel később pedig a magyar parlament törvénybe is iktatta.

Az EJI szerint az évtizedek óta mindenki számára elfogadható módon működő ismétlési jogdíj jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is, mivel az ismétlések révén az új műsorok árának töredékéért jutnak garantáltan sikeres produkciókhoz.

A közlemény kitér arra is: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat. 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Pixabay CCo

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Nem a művészekkel kéne megfizettetni, hogy senki nem nézi a szaros köztévét. Nem ettől lesz gazdaságos...hogy nem fizetik ki más "valódi" munkáját!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...igy is napirenden hallani, hogy hallnak éhen...most mi lesz ezután..
nemfideszes
"Orbán tudja, minek van realitása, ezért ő a főnök
...A kétharmad sok mindenre feljogosítja őket, akár erre is."

A nemzet csótánya vajon most mit szól mindehhez?
Lepényleső
Naivan azt hitték ők kimaradnak,-és ez csak egy nüansza a sisere hadnak?
Györe-Juhasz Eva
Na Pataki vihetnek az Ufòk !
Imàdott vezìred megkopaszt ha maradsz.
Vagy te akkoràt nyaltàl,hogy kivètelt tesznek veled ?
simmering73
Erős felhatalmazást kaptak a néptől, hogy azt csináljanak, amit akarnak.
emerencia
@simmering73: ma 12:00 Ezt a felhatalmazást nem éppen erkölcsös módszerekkel sikerült a kikényszeríteni. Úgy néz ki, érzik már, hogy ebből baj lesz. Addig is tarhálnak, ahol csak lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. October 14., 10:14
Eltörte a diák kezét a tanár – vádat emeltek ellene
Szórakozás - 2019. October 14., 08:19
Megint megbüntették a Viszkist