Mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen, amely megszüntetné az előadóművészeket illető televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szerdán.

A közlemény szerint a június 4-én,

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénytervezet az ismétlési jogdíjak megszüntetése mellett törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését.

A petíció, amelyhez az EJI és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak, arra kéri a törvénytervezet előterjesztőit, vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat.

A közlemény úgy fogalmaz:

az ismétlési jogdíj megszüntetése kizárólag a magyar színészeket, zenészeket, táncosokat fosztja meg egy bevételi forrástól.

A módosítás semmissé tenné azt a nemzetközi sikert is, amivel az EJI a világon elsőként egy globális internetes zeneszolgáltatóval szemben elérte, hogy a magyar előadók felvételeit csak az egyesület engedélyével lehet használni.

A tét több tízmillió stream (internetes meghallgatás), és az ezek után az ugyancsak döntően magyar előadóknak járó jogdíj. Az eddigi eredményeket a törvényjavaslat visszájára fordíthatná, és a multinál hagyná a magyar művészeknek járó jogdíjat – írja a közlemény.

Hozzáteszik: a nemzetközi kötelezettségeket is érintő módosító javaslat tartalmát a szakmai és érdekképviseleti szervezetek nem ismerhették meg előzetesen, így véleményüket sem tudták az országgyűléshez történő benyújtás előtt az előterjesztőkkel megismertetni.

Az ismétlési jogdíj intézményét 35 évvel ezelőtt harcolták ki a magyar előadóművészek, 10 évvel később pedig a magyar parlament törvénybe is iktatta.

Az EJI szerint az évtizedek óta mindenki számára elfogadható módon működő ismétlési jogdíj jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is, mivel az ismétlések révén az új műsorok árának töredékéért jutnak garantáltan sikeres produkciókhoz.

A közlemény kitér arra is: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat. 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Pixabay CCo

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Nem a művészekkel kéne megfizettetni, hogy senki nem nézi a szaros köztévét. Nem ettől lesz gazdaságos...hogy nem fizetik ki más "valódi" munkáját!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fideszes gyökér
@SystemError: eggyel feljebb egy bevándorlási kötvényes álláshirdetése található.
Nem lehet véletlen.
Csizmás Kond
...igy is napirenden hallani, hogy hallnak éhen...most mi lesz ezután..
nemfideszes
"Orbán tudja, minek van realitása, ezért ő a főnök
...A kétharmad sok mindenre feljogosítja őket, akár erre is."

A nemzet csótánya vajon most mit szól mindehhez?
Lepényleső
Naivan azt hitték ők kimaradnak,-és ez csak egy nüansza a sisere hadnak?
Györe-Juhasz Eva
Na Pataki vihetnek az Ufòk !
Imàdott vezìred megkopaszt ha maradsz.
Vagy te akkoràt nyaltàl,hogy kivètelt tesznek veled ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.