Minden nyáron felújítja a BKK a nagykörtúti villamosvágányok egy részét, idén emiatt a dél-budai végállomások és a Corvin-negyed, valamint a Széll Kálmán tér és a Margit híd budai hídfője közt nem közlekedik majd a 4-es és 6-os villamos. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint végre megvan a pontos menetrendje a 4-es és 6-os villamosok vonalán június 15-én, azaz szombaton induló felújítási munkálatainak (ám már 14-én éjjel lesznek változások). A felújítás ideje alatt a kieső szakaszokon pótlóbuszokkal látják el a forgalmat, ami miatt több helyen módosul a közlekedés rendje.

Szombaton indul a nagykörúti villamosok vágányfelújítása – mutatjuk a részleteket

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Június 15-től, szombattól a villamosok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pedig pótlóbuszra kell szállni. A légkondicionált, alacsonypadlós pótlóbuszok gördülékeny haladását buszsáv és további forgalomtechnikai intézkedések segítik majd. (...) A felújítás miatt korlátozásokra és lassabb haladásra kell számítania az autósoknak is a József körúton a Csepreghy utca és az Üllői út közötti szakaszon, a Ferenc körút teljes hosszán és a Petőfi híd pesti és budai hídfőjénél is. (...) A Nagykörút déli szakaszán folyó felújítás mellett július 7-től, vasárnaptól újabb szakaszon, a Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között is villamospótlás kezdődik, ezzel kapcsolatban a BKK később ad részletes tájékoztatást" – áll a közleményben.

1000 méteren cserélnek sínt

A Práter utca és a Goldmann György tér között június 15-én kezdődő felújítási munkák során mintegy 1000 méteren cserélik ki a sínpályát a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra, ennek köszönhetően a jövőben szükséges beavatkozások gyorsabban lesznek elvégezhetők. A vágányfelújítással párhuzamosan cserélik a kitérőket, továbbá a Petőfi hídon a dilatációs szerkezetet is. A most felújítás alá kerülő vonalszakaszon utoljára 1996 és 2000 között, illetve egy-egy rövidebb szakaszon 2010 és 2013 között végeztek nagyobb rekonstrukciót.

Június 14-én estétől indulnak a változások

Június 14-én, pénteken 21 órától éjfélig, továbbá június 15-én, szombaton hajnali 4 órától reggel 7 óráig csak a Széll Kálmán tér és az Oktogon között járnak villamosok, 4-6 jelzéssel.

A Nyugati pályaudvartól Újbuda-központ felé 4-es jelzéssel, a Móricz Zsigmond körtér felé 6-os jelzéssel indul villamospótló busz.

A 4-es pótlóbuszra a Nyugati pályaudvar és a Mester utca / Ferenc körút között a 923-as busz megállójában, a Boráros térnél a 918-as busz megállóhelyén (Buda felé), illetve a Ferenc körút 1. előtt (Pest felé), Budán pedig a 212-es busz megállóiban lehet felszállni.

A 6-os pótlóbuszra a Nyugati pályaudvar és a Mester utca / Ferenc körút között a 923-as busz megállójában, a Boráros térnél a 918-as busz megállóhelyén (Buda felé), illetve a Ferenc körút 1. előtt (Pest felé), a Petőfi híd, budai hídfőnél a 212-es busz megállójában, a Budafoki út / Karinthy Frigyes útnál a 6-os villamos megállójában (a budai végállomás felé) illetve a 33-as busz megállójában (a pesti végállomás felé), a Móricz Zsigmond körtéren pedig a villamosvégállomás mellett lehet felszállni.

Június 15-én, szombaton 0 órától hajnali 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon, a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között pótlóbusz jár.

A 6-os pótlóbuszra útvonala és megállóhely-listája térképes felületen követhető nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban.

null

null

Június 15-től így változik a villamosközlekedés

Június 15-én, szombaton reggel 7 órától a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed között, 4-6 jelzéssel közlekednek a villamosok. A Corvin-negyedtől Újbuda-központ felé a 4-es, a Móricz Zsigmond körtér felé a 6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni.

A 4-es pótlóbusz a Pál utca (Corvin-negyed) és Újbuda-központ M között közlekedik, a 4-es villamos vonalát követve. Útvonala és megállóhely-listája térképes felületen követhető nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban.

A 6-os pótlóbusz a Pál utca (Corvin-negyed) és a Móricz Zsigmond körtér M között közlekedik, a 6-os villamos vonalát követve. Útvonala és megállóhely-listája térképes felületen követhető nyomon a BKK FUTÁR alkalmazásban.

Aki a pótlóbuszról a metróra kíván átszállni, annak a javasolt átszállási pont a Corvin-negyed M megállóhely.

Aki a pótlóbuszról a 4-6 villamosra kíván átszállni, annak a Pál utca (Corvin-negyed M) végállomáson javasolt átszállni.

A belváros felé utazók számára alternatív eljutási lehetőségként áll rendelkezésrea Csepel, Soroksár, Pesterzsébet felől a Boráros térre érkezőknek az egész nyáron a megszokottnál sűrűbben induló 2-es villamos,

- a budai régióból Újbuda-központba, Móricz Zsigmond körtérre érkezőknek pedig a szintén egész nyáron a megszokottnál sűrűbben közlekedő M4-es metró.

Forgalomkorlátozások a közúton közlekedők számára

A villamosvonal felújítása miatt, továbbá a villamospótló buszok előnyben részesítése érdekében június 15-től lényeges korlátozásokat vezetnek be, illetve változik a forgalmi rend a József körút Csepreghy utca és Üllői út közötti szakaszán, illetve a Ferenc körút teljes hosszán, továbbá a Petőfi híd pesti és budai hídfőjénél.

- A József körúton az Üllői út és a Csepreghy utca között mindkét irányba buszsávot jelölnek ki, a gépkocsival közlekedők irányonként egy-egy sávon haladhatnak majd. A Nagykörút ezen szakaszán megállási tilalom lép életbe már június 14-től.

- A József körút és a Csepreghy utca kereszteződésénél fordulnak majd meg a villamospótló buszok, ezért itt ideiglenes jelzőlámpás forgalomirányítás épül ki. A Csepreghy utcát a József körút felől lezárják, ezért csak a Mária utca felől lesz elérhető.

- A villamosok a József körút Nap utcai / Pál utcai csomópontjában fordulnak majd vissza, így ott nem lehet majd a villamosvágányon áthaladni. Emiatt a Pál utcából nem lehet majd balra fordulni, illetve a Nap utca felé továbbhaladni, hanem csak jobbra kanyarodni. Ezt a közúti kapcsolatot a Mária utca–Üllői út–Nagy Templom utca útvonal pótolja majd.

- A Ferenc körút teljes hosszán elkerítik a vágányokat és a mellette lévő felvonulási területet. A Petőfi híd irányába két sávon haladhatnak majd a gépkocsival közlekedők, az Üllői út irányába azonban a külsőben buszsávot alakítanak ki, amely mellett csak egy sávon haladhatnak az autósok. A Ferenc körúton végig megállási tilalom lesz érvényben már június 14-e reggeltől.

- A Tompa utcából nem lehet majd a Ferenc körútra balra (az Üllői út irányába) kanyarodni. E közúti kapcsolat pótlására megfordítják a Knézich utca forgalmi irányát a Bakáts tér és a Hőgyes Endre utca között, így a városhatár irányába közlekedőknek az Üllői út a Bakáts tér felől a Knézich utca–Hőgyes Endre utca útvonalon lesz elérhető.

- A Ferenc körút Mester utcai csomópontja körül az Üllői út irányú forgalmat egy rövid szakaszon a villamosvágányokra terelik. A csomópont forgalmi rendje ettől eltekintve egyelőre nem változik.

- A Petőfi híd Pesthez közelebb eső végén, a Boráros tér felett a híd mindkét irányba két-két sávon lesz járható, azaz a Buda irányú oldalon ideiglenesen megszűnik a gyorsítósáv; emiatt a Közraktár utca felől fokozott figyelemmel célszerű felhajtani a hídra. A Buda felől érkező két sáv közül a külsőből csak jobbra, a Soroksári út és a Közraktár utca felé lehet továbbhaladni, a belsőből pedig csak a Nagykörút felé.

- A Petőfi hídon átkelő kerékpárosok a pesti hídfőnél csak a Soroksári út felé vezető kerékpársávra hajthatnak rá, a Ferenc körút felé vezetőt lezárják.

- Budán buszsávot jelölnek ki az Október huszonharmadika utca–Irinyi József utca útvonalon a Fehérvári úttól a Petőfi híd felé a Goldmann György térig a külső forgalmi sáv helyén.

- A villamospótló buszok a Fehérvári úton az Ulászló utcai csomópontban fordulnak majd meg, ezért ott sárga villogó üzemmódban működnek majd a jelzőlámpák.

- A Fehérvári úton a Bocskai út és Ulászló utca között részleges megállási tilalmat vezetnek be június 14-én reggeltől.

A munkavégzés előrehaladtával a későbbiekben további változásokra is számítani kell, ezekről a BKK később ad majd hírt – olvasható a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok