Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából.

A büntetőeljárás mellett több száz millió forintos kártérítési perekre lehet számítani.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket.

Az ő hősies helytállásukat a dél-koreai egység parancsnoka és az ázsiai ország budapesti nagykövetsége éppúgy elismerte, mint a magyar állami vezetés és a közvélemény

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy 498-an vettek részt a műveletben.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a nyomozás eddigi adatai szerint a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait. A svájci tulajdonú vízi jármű személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartotta be – mondta.

Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitányával szembeni gyanúsítás is tartalmazza. Jurij C.-t csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Magyar Nemzet különböző forrásokból arról értesült, hogy

a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat, amelyek jó eséllyel csak a büntetőügy jogerős lezárása után érnek majd véget.

A dél-koreai turistacsoport útját szervező iroda már az első napokban jelezte kártérítési igényét. Ugyanakkor a külföldi áldozatok hozzátartozói is kártérítésért indítanak majd pereket, a Hableány matrózának és kapitányának rokonai pedig már meg is bíztak ügyvédeket ebből a célból.

Megjutalmazzák a Hableány kiemelőit

A magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üzemeltető ki is fizeti majd az őt terhelő összeget, ám azt utána ráterheli a büntetőeljárásban elmarasztaltra, illetve a Viking Sigyn üzemeltetőjére.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki, ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre. A becslés szerint több száz millió forintra rúg a kártérítési igény – olvasható a Magyar Nemzetben.

A két hajó Budapesten a Margit hídnál május 29-én este ütközött össze, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt.

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

(magyarnemzet.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Remélem nem csak" VÁLLVEREGETÉST" kapnak!!! Minden elismerést és jutalmat megérdemelnek!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Minden tiszteletet és ennek anyagi elismerését is megérdemlik!
Ideértve a mentés valós irányítóit, a mérnököket, aki megtervezték a kiemelést, a Clark Ádám személyzetét, az éjjel - nappal csónakban ülő keresőket.
kereső
".és ha van ennek az egész tragédiának olyan magyar résztvevője aki tiszteletet, megbecsülést, és sajnos pszichológiai gondozást érdemel, az nem más, mint A Búvár. Az a feltehetően alulfizetett hétköznapi hős, aki az életét veszélyeztetve mentette meg ennek a szerencsétlen nemzetnek a becsületét. A Búvár, aki holttesteket hozott fel és ki, s aki a vaksötétben, a kavargó vad Duna mélyén, a meder alján négykézláb, hátrafelé kúszva, küszködött az elmúlt hétben a saját életét kockáztatva."- Lovas Zoltán
papa.49
@nevemnick: Azt a Duna teljes szakaszának figyelését már a következő napon el KELLETT VOLNA KEZDENI !!!
nevemnick
@papa.49: (tegnap 18:43) mire vársz, amikor az ország legelismertebb, közel ötven éves múlttal rendelkező ipari/roncs mentőbúvárjának is ejtették a javaslatait...
1magyar
Maximálisan megérdemlik, talán a Viking tulajdonosa teszI???
Mert azt kellett volna az áradó Duna mélyére küldeni aki ezt a balesetet okozta, nekivezette a nagy hajót a kicsinek!!!
papa.49
@nevemnick: Semmi jóra nem lehet számítani, itt most a ,,nyomok elfedése,, folyik, meg a Viking hajós társaság, és a kapitány KIMOSDATÁSA !!!
Az egész baleset megoldásában látszik a teljesen analfabéta tektök vezetés, meg az hogy véletlenül se vetüljön ROSSZ FÉNY A TONYÓRA, meg a BIZNISZEIRE !!!

Amit a tektök be is ismert ,,soha nem végeztek ilyen munkát,, én nem nevezném munkának azt a két hetes tökölődést az biztos !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.