Hetek óta tart a katasztrófavédelem által végzett szúnyogirtás, az apró vérszívók ellen pedig nekünk is érdemes felvenni a harcot!

Ezek a legjobb természetes szúnyogriasztók

Fotó: Pixabay.com

Leginkább alkonyat táján támadnak, éppen abban az időben, amikor végre enyhül a forróság, és szívesen üldögélne az ember egy kicsit a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. Bár az üzletekben a számos bőrre fújható, kenhető riasztóspray és -krém mellett bőven akadnak a távol tartásukra ajánlott egyéb eszközök (pl. fáklyák, füstölők) is, érdemes kipróbálni a képen látható igen dekoratív és kifejezetten környezetbarát megoldást is. A nagyobbacska cserépbe ültetett, jól megválogatott növényközösség ugyanis nemcsak díszíti a környezetünket, de illatával a zümmögő hártyásszárnyúakat is elüldözi a közelünkből.

Ezek a legjobb természetes szúnyogriasztók

Fotó: Blikk / grafika: Varga Nóra

Muskátli

Van olyan fajtája, amelynek fodros levelei érintésre citromillatot árasztanak. A növény felfelé törő, bokrosodó.

Ázsiai citromfű

Nálunk még kevésbé ismert a citronella vagy citromcirok névvel is illetett, a pázsitfűfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény.

Bársonyvirág

Kevésbé hízelgő, de találó néven a büdöske is kiválóan alkalmas arra, hogy elhajtsa a környékről a szúnyogokat.

Macskamenta

Az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. A cicák különösen kedvelik, ha vannak a családban, inkább hagyjuk ki, mert szeretnek belehemperegni.

Bojtocska

Közép-Amerikából származó, alacsony növésű, kékes vagy lilás bozontos virágokkal. Érdekessége, hogy magjait fűszerként is használhatjuk, a feketeborshoz hasonlóak.

Kakukkfű

Ahogyan a muskátlik között, úgy a kakukkfűfélék családjában is akad citromillatú változat, amelyet különösen nem szeretnek a rovarok.

Az ajánlott növényegyüttes napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben. Félárnyékban a babér, a menta, a rozmaring és a körömvirág ültetésével érdemes inkább kísérletezni a szúnyogriasztók közül.

Még egy kis biovédekezés

Bevethetünk egyéb praktikákat is. Így például apró gézzsákba csomagolt, tört szegfűszeggel, kevés vízben elkevert vaníliaaromával, levendulaolaj párologtatásával szintén eredményt érhetünk el.

Blikk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.