A Závecz Research friss kutatása szerint a Fidesz, a DK és a Momentum az EP-választás után sem vesztett lendületéből.

A DK és a Momentum sem vesztett a lendületéből

Új adatokat közölt a Závecz Research a magyar politikai viszonyokról. Júniusi kutatásuk szerint a Fidesz a teljes népességen belül 34 százalékon áll, táborának méretét és a többiekkel szembeni előnyét megtartotta. Második helyen a Demokratikus Koalíció található, támogatottságuk 11 százalékos. A Momentum, az MSZP és a Jobbik a lakosság 6-6 százalékára számíthat. Az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka van a teljes népességen belül, a Párbeszédhez és a Kétfarkú Kutyapárthoz 1-1 százaléknyi választópolgár sorakozott fel. A pártnélküliek aránya 30 százalék.

A június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatás szerint a biztos pártválasztói körben lényegében az EP-választáson elért eredmények ismétlődtek meg június első felében is. A Fidesz 53 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékot. Az aktív szavazók 7-7 százaléka támogatta az MSZP-t és a Jobbikot. Az elkötelezett szavazók csoportjában a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.

A kutatás szerint az európai parlamenti választáson sikeres pártok szavazóinak aktivitása, lendülete még hetek múltán is érzékelhető. Ennek következménye, hogy bár a Momentumot, az MSZP-t és a Jobbikot egyaránt 6 százaléknyi választópolgár preferálja, a biztos szavazói körben a Momentum jobban áll a többieknél: támogatóinak 72 százaléka egy mostani választáson is elmenne voksolni. A másik két párt hívei már nem ennyire lelkesek, a szocialista szimpatizánsok 55, a jobbikosok 52 százaléka aktív. A DK táborának 75 százaléka voksolna ma is, s ugyanekkora aktivitás jellemzi a Mi Hazánk Mozgalom támogatóit is. A Fidesz híveinek 71 százaléka menne el egy most vasárnapi választásra. Az LMP támogatói lettek a leginkább enerváltak, csak 41 százalékuk aktivizálódna.

A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a Momentum alapvetően a fiatalokra, a közép- és felsőfokú végzettségűekre és a nagyvárosiakra támaszkodhat. A választás eredménye igazolja a települési sajátosságokat, Budapesten 17,3%-ot ért el a párt, a megyei jogú városokban összességében 10,7%-ot, míg azokon a településeken, ahol legfeljebb ezren szerepeltek a szavazói nyilvántartásban összességében 4,3 százalékot. "Azt viszont ebből a közvélemény-kutatásból látjuk, hogy az életkori különbségek kiegyenlítődtek, mindegyik csoportban teljes lakosságon belüli átlaggal megegyező, 6 százalékos a párt támogatottsága, a 60 év felettiek körében is" – közölte a Závecz Research. Az iskolázottság szerinti eltérések megmaradtak, az alapfokú végzettségűek 3 százaléka áll a Momentum mögött, a szakmunkás képzettségűek 4, az érettségizettek 8, a diplomások 11 százaléka támogatja a pártot.

Forrás: hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
pedig a derék matyar média - oldaltól függetlenül - nagyon igyekezett! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.