A napi melegrekord és a csapadékrekord is megdőlt vasárnap – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján.

Az időjárás szempontjából felejthetetlen nap volt a vasárnap
Fotó: Pixabay

Azt írták: 2019. június 16-a "sokáig felejthetetlen napként vonul be a magyarországi klímatörténelembe".

Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi melegrekord született.

Ugyanakkor a fülledt, nagyon meleg levegőben vasárnap délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon 19 óra előtt tört ki heves zivatar, amit 1-2 centis jég is kísért, majd éjszakába nyúlóan folyamatos, de gyengülő intenzitású csapadék hullott.

Ennek következtében összesen 144,4 milliméter hullott

- idén eddig a legtöbb.

Megjegyezték azt is, hogy Magyarországon viszonylag ritka a 100 milliméternél nagyobb napi csapadékmennyiség, és rendszerint hegyvidéki területeken fordul elő ebben az időszakban. Legutóbb 2019. május 29-én Dédestapolcsányban észleltek ekkora felhőszakadást, akkor a településen villámárvíz alakult ki; de a Bükkben 2018-ban is átélhettek óriási zivatart: a Bánkúton június 10-én lezúdult 173 milliméter esővíz a többi közt Szilvásváradon is utakat mosott el, pincéket öntött el – írták.

Kitértek arra is, hogy hirtelen kialakuló zivatarok a következő napokban is előfordulhatnak az országban, de kedden a Dunántúl nagyobb részén már jóval kisebb valószínűséggel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.