A migráció támogatása, menedzselése helyett az elvándorlás megelőzése a magyar kormány célja – mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár hétfő este Budapesten.

A migráció támogatása ellen szólalt fel Azbej Tristan magyar képiselő
Fotó: MTVA

Etióp egyházi vezetők előadásai előtt mondott köszöntőjében az államtitkár kiemelte: a kormány abban érdekelt, hogy

senkinek ne kelljen elhagynia szülőföldjét, azok pedig, akik menekülni kényszerültek, visszatérhessenek otthonaikba.

Úgy fogalmazott: "Ez mindannyiunk érdeke, és egyben ez az emberséges megoldás is."

Hozzátette: a Hungary Helps Program keretében az elmúlt két évben 35 ezer embernek segített a magyar kormány Afrikában és a Közel-Keleten, akik e támogatás nélkül elhagyni kényszerültek volna otthonaikat.

Azt mondta: fél éve járt Etiópiában, ahol meggyőződött az etiópiai egyházak emberfeletti küzdelméről, hogy ellássák azt az egymillió embert, akik a környező országokból, Eritreából, Szudánból, Dél-Szudánból menekültek Etiópiába az elnyomó politikai diktatúrák, a dzsihadista terror és a keresztényüldözés elől. Ebben a küzdelemben az egyházak gyakran magukra maradnak, mivel kevés segítséget kapnak a külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől.

A nyugati, bevándorláspárti országok és szervezetek hatalmas összegeket fordítanak a bevándorlók integrálására, ugyanakkor "fájóan kevés szervezettel lehet találkozni a migráció forrásánál, ott ahol a baj van, ahol segíteni kéne"

- tette hozzá Azbej Tristan.

Véleménye szerint ez "botrányos és nyilvánvaló ostobaságról tanúskodik", hiszen abból a pénzből, amelyből Európában egy migráns családnak lehet házat építeni, Afrika egyes részein tíz család otthonát is fel lehetne építeni.

Hölvényi György néppárti európai parlamenti (EP) képviselő arról beszélt: az elkövetkező öt évben a legfontosabb feladat megértetni az EP-képviselőkkel, hogy mi az egyházak szerepe.

Az elmúlt időszakban ugyanis a semlegesség nevében mindenhol megpróbálták háttérbe szorítani az egyházakat, miközben a legmegbízhatóbb partnerek a közel-keleti és afrikai országokban. Az egyházak jelentik a hitelességet, különösen azokban az országokban, ahol gyenge a kormány – mondta Hölvényi György.

Berhaneyesus Demerew Souraphiel bíboros, Addisz-Abeba érseke előadásában arról beszélt: a 100 millió lakosú Etiópia lakosságának 55 százaléka fiatal, akik változást akarnak az országban.

Az ország szegény, de gazdasága gyorsan fejlődik, és az utóbbi időben rengeteg befektető érkezik az országba.

A katolikus egyház fontos szerepet játszik a gazdasági és a társadalmi fejlődésben is. Fő tevékenységi körük

az egészségügy – különös tekintettel az AIDS-betegekre és a betegség terjedésének visszaszorítására – és az oktatás, főképp a lányok oktatása.

Emellett sokat tesznek az igazságos élelmiszerelosztásért, az élelmiszerbiztonságért és az ivóvízkészletek megóvásáért – tette hozzá a bíboros.

Samson Bekele Demissie, az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház gyermek- és családügyi szervezetének vezérigazgatója ismertette: Etiópia 19 országból fogad menekülteket. 2018 augusztusában 905 ezer menekültet fogadott be a szomszédos országokból, ezzel a második legtöbb menekültet befogadó ország. Emellett az országban belső menekültekkel is számolni kell. A menekülttáborokban a meleg és a vízhiány is komoly probléma.

Elmondta: egy januárban elfogadott törvény értelmében a menekültek vállalhatnak munkát, bejegyzik a születéseket és a házasságkötéseket. Az új szabályozás segíti a menekülteket a beilleszkedésben.

Kitért arra is: Etiópiában az ortodox kereszténység után az iszlám a második legnagyobb vallás, az 1994-es népszámlálási adatok szerint 14 millió, míg a legutóbbi adatok szerint 29 millió muszlim él az országban.

A muszlimok térnyerésével a szélsőséges irányzatok is megsokasodtak, az utóbbi időben 100 keresztény templomot gyújtottak fel radikális iszlamisták.

Girma Borishie Bati, az Etióp Evangélikus Egyház közép-etiópiai szinódusának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a muszlim szélsőségesek igyekeznek egyre nagyobb befolyásra és akár politikai hatalomra is szert tenni Etiópiában. Ez egyelőre a színfalak mögött folyik, de folyik – mondta.

Felidézte: volt, hogy egy település polgármestere utasította az evangélikus gyülekezetet, rombolják le templomukat, és hagyják el a várost.

A keresztények érdekérvényesítő ereje folyamatosan csökken, míg a muszlimoké ezzel párhuzamosan nő – tette hozzá.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Tiszta magyar neve van: Azbej Tristan!!! Mikor és honnét menekült??!!
nemfideszes
Ez is egy érdekes figura. Saját bevallása szerint egy "fradista állat", akit francia édesanyja "Párizs egyik bohém külvárosában szült világra”, apjáról viszont nem sokat tudni, nevéből ítélve vélhetően "migráns"... szóval a fidesznek ismét sikerült megtalálnia a "leghitelesebb" embert az adott posztra.
Clavigo
@Shikari: Te is Romániában rinyálnál,,görény.,,valahol a Duna-deltában,,,,@nyád majma..,,ha vissza lennél zsuppolva.Jelenleg pont szükség van egy sz@rosnyelvű ,csikkszedő,szopóautómatára a Lendvay utcában... Itt maradhatsz,,vándorcig@@ny... Csak ne feledkezz meg a kőbányai fakultatív melódról..hétvégenként.. Oszt ne fogazzál,,more..
kokopelli
...hol építenek az "imigránsoknak" házat vagy lakást? Melyik nyugati országban? Megmondaná a
csicska Trisztán,vagy legalább az Izolda nevű bejárónője?
Clavigo
@Shikari: Hülye vagy,,Shicarescu..,,meg román is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.