Gondnoki szolgálatot működtet utasforgalmi létesítményeiben és üzemi területein a MÁV.

Jönnek az állomási gondnokok. Azok meg kik?

Az MTI-hez eljutatott közleményében a MÁV Zrt. azt írta, hogy a rendezett és kulturált környezet biztosítása érdekében vezették be a gondnoki rendszert tavasszal.

A vasúttársaság jelenleg 696 állomást és 698 megállóhelyet üzemeltet, ezek közül első ütemben 277 helyszínen 78 ember foglalkoztatásával indult el az állomási gondnoki szolgálat – írták.

A zrt. reményei szerint rövid időn belül országszerte érzékelhetően gondozottabbak lesznek a vasútállomások – olvasható a közleményben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hurrá! Feltalálták a meleg vizet. Gyermekkoromban az állomások, főleg a kisebbek nagyon szépen rendben voltak tartva. Nem tudom, hogy akkor hogy hívták az illetékeseket a MÁV-nál, de otthon a házban házmester volt a neve. Miért szüntették meg korábban azt, ami működött? Az őrt jelentő bakter szó a tisztséggel együtt a németektől került hozzánk, s eredeti Wächter formájából igazították a magyar nyelvhez. Korábban az éjszakai falusi, városi utcákat járó őr volt, aki a rossz szándékú emberek elriasztása mellett különös gonddal ügyelt a fellobbanó tüzekre, meg általában minden, a helység biztonságát veszélyeztető dologra. Másodállásban óra helyett is szolgált, mivel az időmérő akkoriban drága jószág volt. A bakter ezért rendszeresen elkiáltotta a toronyóra állását is. Nem biztos, hogy hajnaltájban mindenki örült ennek, de legalább tudták, hogy éber kezekben van a település biztonsága. A baktert a hazafelé tartó kocsmabútoroktól arról is meg lehetett különböztetni, hogy hivatali jelvényként alabárdot, meg lámpást hordott magával. A régi szolnoki tanácsi jegyzőkönyvekben az 1800-as évek elejétől említik őket, innen tudjuk, hogy egyszerre négy baktere volt a városnak. Megbízható emberek, gyakran katonaviseltek közül választották őket, s javadalmuk általában négy véka búza, vagy árpa volt.
Qqberci
Nem gondnok kell, hanem takarító. Főnöknek meg ott az állomásfőnök...
Eladott Ország
@Qqberci: Az állomásfőnöknek, meg a takarító nő kell. youtu.be/eDMuCoc_6PE
Lepényleső
Innen indultak el! Elődeink tehát javarészt nem voltak tékozlók,sem rablók mint ezek,
egyszerűen tudták az állomások hogyan működnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.