A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon.

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, aki a találkozó előtt meglátogatta Szentendrén a magyarországi szerbek képviselőit.

Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz találkozójuk után Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. június 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában kijelentette:

Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval.

Ezért megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni – közölte.

Tárgyaltak Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával – a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja – is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar-szerb kapcsolatok csak akkor lehetnek egészségesek és erősek, ha a magyarok Szerbiában és a szerbek Magyarországon jól és otthon érzik magukat.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni" – hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.

Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállósággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból, amelyeket gyenge jogkörű központi kormány köt össze.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Na vazzzze,,,,akit ez a Putris " támogat "...:):)))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@fideszes gyökér: Lehet,hogy igazad van- mert aki a 19.század végi,20.század első felének Magyarország világában él, az azt is hiheti, hogy még most is szikra-távirón mennek a hirek. Pedig tudhatná- vagy valaki megmondhatná neki, hogy ha tüsszent azt Berlinben,Párizsban rögtön kivánják "nem egészségére".
Persze az is lehet a dolog mögött- mint mostanában már egyre inkább tapasztalni- "kuss,nincs itt semmi látnivaló, semmi közötök hozzá" orbán mentalitás. Én erre hajlok inkább.
nevemnick
Hamarosan jönnek a magyar felmenőkkel (nem) rendelkező, de magyarul sem tudó, állampolgárságok kívánó csetnik ivadékok
Jozefina
Balkán az balkán marad!!! Minden baj forrása!!!
black mirror
Bánja Luka,Skywalker, hogy Darth Vader az apja?
Igen, Banja Luka.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.