A budapesti Lengyel Intézetben mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű – magyar és lengyel – új kiadását.

Semjén Zsolt már könyvet is ír – nem is akármilyet

A kötetről Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Szalai Attila író, publicista, polonista, a lengyel fordítás gazdája beszélgetett a szerzővel.

A könyv eddig angol, német és olasz fordításban is megjelent, ahogyan a szerző utalt rá, egyebek között azért, mert bár Nyugat-Európában sokan egyetértenek a benne foglaltakkal, hazájukban már nem mondhatják ezt így el. A lengyel fordítást azért is fontosnak tekinti, mert a lengyelek a hasonló történelem, mentalitás, küldetés folytán jól értik a könyv mondanivalóját.

Kilencedik könyvét Semjén Zsolt azoknak ajánlja, akik érdeklődnek a mai magyar kereszténydemokrácia iránt. Elmondása szerint ez nem önálló kötet, hanem korábbi könyveinek letisztult kivonata, "egyéni gondolatok és élmények színes kavalkádja".

Száz pontba szedve foglalja össze benne a kereszténydemokráciáról, a magyarságról és az egyházról szóló gondolatait, a könyvet alapos jegyzetanyag, név- és tárgymutató és részletes önéletrajz egészíti ki.

Semjén Zsolt teológiai doktor, vallásszociológus, ennek megfelelően ebben a könyvében is – közérthetően megfogalmazva – filozófiai és teológiai kérdések kerülnek előtérbe.

"A kereszténységre való hivatkozás kérdése annak a kérdése, hogy az Európai Uniónak lesz-e lelke. Szellemi-kulturális közösség lesz-e, vagy pusztán gazdasági vállalkozás? Márpedig – és erre a történelem a bizonyíték – jövője csak akkor lesz, ha van szellemi tartalma. A kereszténység és Európa egymástól elválaszthatatlan. A kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhetne a kereszténység nélkül" – írja.

A szerző szerint a keresztény politikának és a keresztény politikusnak két dolgot kell egyszerre megvalósítania: a tisztességet és a hatékonyságot. A kereszténydemokrácia az egyház társadalmi tanításán, a pápai szociális enciklikákon alapul, és a KDNP az egyetlen történelmi párt, az egyetlen keresztényszociális párt és egyben az egyetlen világnézeti párt.

A keresztény tanításban – mint könyvében írja – őseredeti egységben vannak a ma jobboldalinak, illetve baloldalinak minősített tradicionális és szociális alapértékek. A Fidesz-KDNP koalíciót Semjén a modern európai politikatörténet legsikeresebb szövetségének nevezte, és a visegrádi országok együtt olyan erőt képviselnek, amelyet az Európai Unióban is figyelembe kell venni.

Barsi Balázs ferences szerzetes, teológus előszavában minden, magát kereszténynek valló embernek olvasásra ajánlotta és remek szellemi sűrítménynek nevezte Semjén Zsolt könyvét.

A könyv megjelenését a Barankovics Alapítvány támogatta.

Forrás: MTI

Itthon - 2020. January 26., 21:15
Győrben marad a Fidesz
Nagyvilág - 2020. January 26., 21:26
Meghalt az MBA legenda, Kobe Bryant

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Már-már azt hitte, hogy ő az ultrarövid lézerimpulzusok által keltett plazmonikus fotoemisszió és elektrongyorsítás vizsgálatának a szerzője!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
A svédeknek nem fogják eladni ezt a négerkéz által írt firkálmányt az biztos...
namihami
Már miért ne írhatna? Hitler is írt. És milyen sok példányban adták ki.
Szinvonalban et se lesz jobb. A két "" politikus"" igazi "" életművet"" alkot.
JAJMÁR
A már megírt könyvei vitáztak, és íme a végeredmény! A "letisztult" kivonat. Jaj már, miért kell minden felkapaszkodottnak regényt írni? (No még az élettörténet hátra van :) )
simmering73
Az "Ultrakönnyű rénszarvasvadászat" mikor fog megjelenni?
csipetke
Földön és égen a könyv címe,így nyilván a helikopterező házi-rénszarvasról szól,és semmilyenzsóti nagy hőstettéről,amivel meg bírt lőni egy házi-rénszarvast

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok