Egyre többen hiányoznak a vendéglátásból a Balatonnál, a nyugati bérekkel nem tudnak versenyezni a magyar vállalkozók.

Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk

– írta szerdai számában a Népszava. A déli parton a vendéglátósok jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem érdemes megegyezést ajánlaniuk, de akár 2000 forintot is kell fizetniük, sőt az északi parton komolyabb helyeken a pincérek is megkapják ezt az órabért.

A munkaerőhiánnyal nemcsak a vendéglők, de a különféle üzletek is küzdenek, sok helyen a tulajdonosok és családtagjaik állnak a pult mögé a nyári szezonban, mert nem találnak elég alkalmazottat.

Négyszázezer forintért sem jön senki

– fogalmazott az egyik vendéglős a lapnak. Egy másik arra panaszkodott, hogy olyanok jönnek, akiket semmire sem lehet használni, nem dolgozni akarnak, csak sok pénzt keresni.

Négyszázezer forintos bér alatt nem találni pincért a Balatonon

Az MTI szemléje szerint a balatoni vállalkozók szerint a helyzet tavaly óta is romlott, aminek egyik oka, hogy egyre kevesebben jönnek haza azok közül, akik korábban csak télre mentek ki külföldre dolgozni, a nyári szezonban pedig a Balatonon vállaltak munkát, és ez a helyzet a következő években várhatóan még rosszabb lesz. Egyes vélemények szerint a magas béreket sokáig a többség nem tudja fizetni, így kénytelen lesz bezárni. Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet.

Nem tudják kigazdálkodni a hazai vendéglátóhelyek és szállodák a nyugat-európai színvonalú béreket, ezért a turizmusból az elmúlt években rengeteg szakember ment ki külföldre

– mondta a Népszavának Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint minimum tízezren hiányoznak az ágazatból, a nyári szezon kezdetén pedig még ennél is több embert keresnek.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Valahogy nem tudom sajnálni egyiket sem..Évek óta nem járok a Balatonra.,,miattuk.
KisGenyo2
Szép tó az a Balaton, csak qrva nagy körülötte a pénzéhes vállalkozók hada. Most ezekből fog kiszelektálódni az a mennyiség, amennyit a Balaton képes eltartani. Mert annyira azért nem szép, hogy 3x-os áron egyek a partján egy lángost, egy hambit, vagy egy palacsintát. Inkább veszek valamelyik áruházban valamit és beviszem a strandra. ;-)
Ebédelni is el lehet járni mondjuk 4-en egy kocsival 30-40 kilométerre is a tótól. Némi világlátás mellett az üzemanyag ár többszörösét lehet megspórolni a kaja árán. Valamit az is elárul a helyzetről, hogy 30-40 km-rel arrébb már találnak szakácsot, pincért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.