Egy fotó is elég a plasztiklap két oldaláról ahhoz, hogy valaki költhesse róla a pénzt.

Nemcsak alkalomban, de értékben is nőtt az online vásárlási forgalom, ám ezzel együtt a csalások száma is megszaporodott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint

2018-ban 55 757 alkalommal éltek vissza a bankkártyák adataival, ami 1,5 milliárd forintot jelent. Meglepő, de a bankkártyás csalások 92 százaléka külföldi kereskedőnél történt, tehát főleg ezekkel kell vigyázni.

Egyre nő a bankkártyás csalások száma

Sajnos, az internetes csalás könnyen kivitelezhető, elég, ha valaki megszerzi a bankkártyánkat, aztán lefotózza mindkét oldalát, máris tud tranzakciót végrehajtani. A nyári szezonban, a nyaralások és fesztiválok idején különösen megnő a kártyatolvajok száma, akik átlagosan 8440 Forintot költenek el egy-egy ellopott plasztik segítségével. Mint ahogy az tudott, a manapság elterjedt érintéses fizetésnél nem kérnek PIN-kódot, ami megkönnyíti a csalók dolgát.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(napi.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
"Mint ahogy az tudott, a manapság elterjedt érintéses fizetésnél nem kérnek PIN-kódot,"
Naaaa! Azért nem kell annyira befosni. 24 órán belül a harmadik tranzakciónál már MINDENKÉPPEN KÉR KÓDOT, összegtől függetlenül. 5000Ft felett tranzakció számtól függetlenül kér kódot. PIN nélkül 24 óránkén 10.000-et lehet bukni. Nyilván az sem jó, de nem akkora kockázat, mint elsőre gondolják.
Jellemzően neten költenek vele, ott pedig elég jól vissza lehet keresni, hogy hova kérték az árút, milyen névre.
A harmadik amit sokan mondanak, hogy a kártya hátoldalán lévő 3 jegyű ellenőrző számot jegyezzük fel és kaparjuk le a kártyáról. Ezt csak a netes fizetésnél kérik, úgyhogy megjegyeznünk sem kell, csak oda kell felírni, ahol neten vásárolunk. Célszerűen a kártyától külön tartandó, mint a PIN kód.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.