Pénzért sem hajlandó kiadni a létminimum számításához szükséges valamennyi adatot a szakszervezeti kutatóknak a Központi Statisztikai Hivatal – írja a Népszava.

A Népszava cikke szerint a Központi Statisztikai Hivatal már pénzért sem hajlandó kiadni az összes olyan adatot, amelyekből a létminimumot ki lehetne számítani. 

Nem nagyon akarja kiadni a KSH a létminimum-számítás adatait

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint június 19-én, szerdán délelőtt hozza nyilvánosságra a Policy Agenda "a létminimumra és társadalmi minimumra vonatkozó, előzetes adatait – igaz, kizárólag az infláció alakulását tudták pontosan figyelembe venni, a számításhoz hagyományosan használt másik adatbázist csak becsülni tudták, mert nem adja át nekik azt a Központi Statisztikai Hivatal."

Ráadásul a kért adatokat – amiket csak pénz ellenében ad át a statisztikusoknak a KSH – egyre később adták át a kutatóknak. Emiatt a létminimum-számítással is egyre később tudtak a nyilvánosság elé állni: 2016-ban még április végén, 2017-ben már május 25-én, 2018-ban pedig május utolsó napján. 

Idén a KSH-tól azt közölték a Policy Agenda munkatársával, Kiss Ambrus kutatásvezetővel, hogy a 2018 májusában rögzített felmérésükből a kimutatás csak év végére készül el, nyers adatot viszont nem adnak ki. 

A KSH 2015-ben szüntette be a létminimum-számítást (mondván az nagyon a mélyszegénységre utal), ám a szakszervezeteknek a bérharcban szükségük van azóta is a jól használható adatokra, ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felkérésére, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával a Policy Agenda készíti el ezeket a kimutatásokat évről évre.

Kiss Ambrus kutatásvezető szerint elképesztő, hogy a KSH másfél éves kutatómukára hivatkozik most, pedig anno néhány hét alatt elvégezték a munkát. Szerinte ezzel a KSH hosszabb távon azt akarja elérni, hogy senkit ne érdekeljenek ezek az adatok.

Kordás László, a MASZSZ elnöke egyenesen adathamisításnak nevezte a KSH eljárását. Ha nem kaphatják meg a fogyasztási felmérést, ami segítségével lehet jól kiszámolni az átlagbérek valós növekedését, akkor eleve rossz esélyekkel ülnek le a kormánnyal tárgyalni.

"Az adatok ilyen blokkolását a szakszervezeti vezető azért is nagy gondnak tartja, mert ezen a példán felbuzdulva egyre többször tagadják meg a nagyvállalatok is, hogy gazdálkodási adatokat adjanak át a helyi szakszervezeti vezetőknek a bértárgyalások előtt. Másrészt a minisztériumok is csak a már „feldolgozott”, az érdekvédők szerint kozmetikázott adatokat osztják meg velük, a tiszta valóságot megmutató nyers számokat nem adják ki" – áll a cikkben.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@Nessy: A dolgok mai állása szerint már nem is lehetnénk EU tagok...ezt is figyelembe vehetnék amikor semmilyen módon nem lépnek fel orbán és köre ellen.
Commenter
Ezek közérdekű adatok. De a kormány úgyis kozmetikázza ezeket a KSH-sadatokat. Teljesen mindegy nekik, hogy hogyan szegényednek el az emberek és az ország. A lényeg az, hogy a kormányt nem fenyegeti ilyen veszély. A KSH minden adatánál beszédesebb az, hogy közel 4 millió magyar él mélyszegénységben, és az hogy az EU-ban második legszegényebb országa lettünk
Nessy
@Commenter: Képzeld el, ha a valós adatokat küldenék az Eurostatnak!
Még a jegesmedvék is jobban állnának!
Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika, kormány propaganda!
Commenter
@Nessy: A dolgok mai állása szerint már nem is lehetnénk EU tagok...ezt is figyelembe vehetnék amikor semmilyen módon nem lépnek fel orbán és köre ellen.
jesz
Jobb ha nem tudom...

..mert amit nem tudok, az nem fáj...
...de...sejtésem szörnyű!
namihami
Nyugi. Nemhogy kiadja majd, de még fennen is fogja hirdetni.
Csak annyi időt kér, amíg az adatokat fidesz. re sikerül igazítani. Attól kezdve még a vízcsapból is... (lásd a szokásos vargamiskázás, matolcsizás és társai)
jesz
lenyugtatás céljából megosztanék egy csodálatos hírt, amit a karc fm-en hallottam..

aszongya a boldog közgazdász a gyanútlan kérdezőnek, hogy a 27%-os áfacsökkentés még évekig nem aktuális, mert a szárnyaló gazdaságunknak köszönhetően az éves nettó átlagfizetés 10%-al emelkedik, és ebből a dolgozók gond nélkül ki tudják fizetni az ellenzék által elítélt 27%-os áfát...(na, az ilyen közgazdász meg kell becsülni.)

idegesebb nyugdíjas erre tökönszúrta volna magát...én inkább megosztom e hírt...talán más..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.