Elkezdődött a 2020-as költségvetés általános vitája az Országgyűlésben.

Az elnöklő Lezsák Sándor az ülés elején a magyar szabadság napjáról emlékezett meg. 2001-ben nyilvánította az Országgyűlés emléknappá június 19-ét, arra emlékezve, hogy 1991-ben ezen a napon hagyta el Magyarország területét az utolsó idegen megszálló katona.

Hangsúlyozta: a II. világháború befejezéséhez jelentős áldozatokat hozó szovjet hadsereg eleinte felszabadítóként, a további évtizedekben viszont a nagyhatalmak megállapodásán alapuló, megosztott Európa keleti felének megszállójaként volt jelen Magyarországon is.

A hazánkban állomásozó hadseregcsoport ideiglenes státusza belülről nézve öröknek tűnt, ennek ellenére a magyar nemzet bátor képviselői felléptek ittlétük ellen 1956-ban majd a 70-es 80-as évek ellenzéki mozgalmaiban is – tette hozzá.

Kiemelte: 1989-ben a "törtélelem kereke jó irányba fordult", a kedvező nemzetközi események lehetővé tették teljes szabadságunk és jogállamiságunk kereteinek megteremtését.

Varga: a 2020-as költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése

A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól – mondta a pénzügyminiszter a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Varga Mihály a családok támogatását és a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítását nevezte a fő céloknak.

A kormány olyan költségvetést nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elsősorban a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt segítséget és biztonságot; a cél, hogy Magyarország családbarát hely legyen, a kormánynak továbbra a gyermek az első – fogalmazott.

Varga Mihály: a cél, hogy Magyarország családbarát hely legyen

Varga Mihály pénzügyminiszter nyitóbeszédet mond a jövő évi költségvetés általános vitájának kezdetén az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. A háttérben Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Bárány Tibor, az Országgyűlés Hivatala törvényhozási főigazgató-helyettese és Varga Lászó, az MSZP képviselője, jegyző. Fotó: MTI/Kovács Attila

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, 2019-hez képest minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat jövőre. Ezek között említette a családok támogatása mellett az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjakat, az államháztartásban dolgozók bérét, valamint a védelmi és rendvédelmi kiadásokat.

ÁSZ: a javaslat hozzájárul a gazdaság fenntartható kifehérítéséhez

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint megalapozott a 2020-as költségvetés, hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, valamint megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához.

Domokos László, a számvevőszék elnöke azt mondta: a törvényjavaslat megfelel mind az uniós, mind a hazai jogszabályi követelményeknek, a tervezett társadalompolitikai célokhoz pedig biztosítja a pénzügyi fedezetet, miközben az előre nem tervezhető kockázatokhoz masszív tartalékok állnak rendelkezésre.

Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet arra: a jelenlegi gyors ütemű gazdasági növekedés révén folyamatosan bővülő költségvetési bevételek lehetőséget teremtenek felkészülni a jövőbeli, kisebb gazdasági bővüléssel jellemezhető időszakra. Ennek egyik eszköze az ÁSZ szerint egy olyan központi változáskezelési tartalék képzése, amely a későbbi váratlan helyzetek, illetve külső ok miatt fellépő gazdasági körülmények kezelését, kivédését teszi lehetővé – ismertette Domokos László.

Kovács Árpád: a javaslat a pénzügyi stabilitást tükrözi

A pénzügyi stabilitást tükrözi a 2020-as költségvetési törvényjavaslat – jelentette ki a Költségvetés Tanács megállapításait ismertetve Kovács Árpád, a testület elnöke.

Ahol stabilitás van, ott van gazdaság- és társadalompolitikai mozgástér, és ez látszik megvalósulni immár lassan egy évtizede a költségvetésekben – mondta.

Kovács Árpád hozzátette: bár minden tervezés hordoz kockázatokat, így a 2020-as is, de a kiemelkedő mértékű tartalékolás miatt a Költségvetési Tanács nem lát elháríthatatlan veszélyt.

Közölte: a tanács megállapítása szerint a büdzsé tervezetében az előirányzatok alapvetően összhangban vannak a 2018-as előzetes tény- és a 2019-es várható adatokkal, valamint a 2020-ra tervezett makrogazdasági és államháztartási folyamatokkal.

Kovács Árpád elmondta, értékelésük szerint a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, sérülékenysége csökkent.

Fidesz: rendkívüli mértékű a családok jövő évi támogatása

Rendkívüli mértékűnek nevezte a jövő évi költségvetési javaslatban szereplő családtámogatásokat szerdán a parlamentben Bánki Erik, a Fidesz egyik vezérszónoka.

Az előterjesztés teljes mértékben megfelel a nagyobbik kormánypárti frakció céljainak és elvárásainak – jelentette ki.

Hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamai közül GDP-arányosan Magyarországon a legnagyobb a családtámogatások mértéke, ami állásfoglalás a közösség legnagyobb problémájában, abban, hogy a migráció vagy a saját erőből alapozó építkezés, a gyermekvállalási kedv növelése oldja-e meg a demográfiai gondokat.

Ez a költségvetés nemcsak a magyar családok, a magyar vállalkozók költségvetése, hanem minden magyar ember életét jobbá teszi – értékelt, az adócsökkentéseket, az adminisztrációs könnyítéseket, a növekvő támogatásokat és a rendkívüli események nélkül nullszaldóval számoló tervezetet méltatva.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy számos olyan intézkedés is szerepel a 2020-as költségvetésre vonatkozó javaslatban, amely minden országgyűlési képviselő számára támogatható.

Bánki Erik ambiciózus, de a korábbi adatok tükrében reális célként említette a 4 százalékos tervezett gazdasági növekedést, utalva arra, hogy tavaly 5, az idei első negyedévben 5,3 százalékos volt ez a mutató.

Reális célként szólt a teljes körű foglalkoztatottság eléréséről, hazai és nemzetközi szinten is elismerésre méltónak nevezte az egyszázalékosra tervezett költségvetési hiányt, az ezzel egyező mértékű tartalékot pedig a költségvetési biztonság fontos eszközeként említette.

Örömének adott hangot, hogy az állam a tervezet alapján ismét önmérsékletet gyakorol a kiadások terén, hozzátéve, hogy csak szigorú gazdálkodással tud más területeknek példát mutatni az állam.

Frakciótársa, Szűcs Lajos azt hangsúlyozta: a korábbi évek büdzséihez hasonlóan kiszámítható, következetes és betartható a javaslat.

Megemlítette: minden kiemelt területnek forrásbővülést ígér a tervezet. A családok és a munka világa mellett ide sorolta a biztonság területét is.

A migráció számunkra nem lehetőség, hanem gazdasági, kulturális és közbiztonsági kockázat – fogalmazott Szűcs Lajos, aki indokoltnak nevezte, hogy – szemben a korábbi kormányok politikájával – a családtámogatások körében a munkaalapú juttatások súlya növekedjen.

KDNP: jövőre is folytatódik a családok erősítése

Jövőre is folytatódik a kormány 2010 óta képviselt társadalompolitikai víziója, ami a családok megerősítését, támogatását jelenti – mondta Hargitai János, a KDNP vezérszónoka, a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán az Országgyűlésben.

A KDNP képviselője "konzervatívan" megtervezett költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsét, kiemelve, hogy az 4 százalékos növekedéssel, 2,8 százalékos inflációs céllal, 1 százalékos hiánycéllal és 1 százaléknyi tartalékkal számol.

Hangsúlyozta: a 2020-as költségvetésben folytatódik az a társadalompolitikai vízió, amit 2010 óta képviselt az Orbán-kormány, és amely a családok, azaz a társadalom alapsejtjeinek megerősítéséről szól.

Hargitai János igazi kereszténydemokrata gondolatnak nevezte a családok erősítését, és felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú távú, stabil gazdasági növekedés szükséges a családtámogatási célok fenntartásához.

Jobbik: ez a jövő felélésének költségvetése

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka hangsúlyozta: a benyújtott előterjesztés a jövő felélésének költségvetése, mert míg bizonyos társadalmi csoportoknak kedvez, másoknak nem. Példaként említette a "kényszerből kivándorolt" magyarokat, nekik – mondta – átfogó otthonteremtési program kellene, ez egyértelmű üzenet lenne, hogy van értelme visszatérniük ide, nem kell hosszú évekig spórolniuk egy lakásra.

Felrótta: a mindenkori költségvetés megtárgyalásakor a kormánynak a korábbi időszak adatainak birtokában illene megmagyaráznia a bizonyítványát, de zárszámadás hiányában vitatják meg a következő büdzsét, így kell eldönteniük, mire mennyi forrást szánnak. Annak, hogy hamarabb tárgyalják a költségvetést, nem látszanak konkrét előnyei – értékelt.

Kijelentette:

a kormány azt kéri, bízzanak a szakemberekben, ami elfogadhatatlan, a pénzügyi tervezés ugyanis egy szakma, nem pedig érzelmi műfaj.

Megjegyezte: a magyar nemzetgazdaság állapotáról semmit nem hallottak.

A képviselő kifejtette: meg kell magyarázni a magyar bérszínvonal helyzetét; nagyon alacsony bázisról indulva vitathatatlan, hogy emelkedtek a bérek, de regionális és európai összevetésben nem sikerült kiugró eredményt elérni. A szociális hozzájárulási adó csökkentését támogatandónak nevezte, de a munkásszálló-építési program bővülésével kapcsolatban közölte: rengeteg "idegenből idehozott, úgynevezett, vendégmunkás" dolgozik Magyarországon, és fel kellene mérni, hogy azokban az ágazatokban, ahova tömegesen hozzák őket, valóban szükség van-e a jelenlétükre. Az idegen vendégmunkások tömeges ittléte a munkaerőpiacon letöri az amúgy sem magas bérszínvonalat – tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel a demográfiai csomag minden pontját támogatandónak tartja, de meglátása szerint az intézkedések kevés magyar családot érhetnek el. A kilakoltatások fényében furcsa, hogy ilyen lépésekről beszél a kormány – fogalmazott.

Hangsúlyozta:

meg kellene szüntetni a 27 százalékos áfát, a luxuscikkek kivételével ennek alkalmazása elfogadhatatlan.

Az ellenzéki képviselő kitért arra: bizonyos külföldi nagy cégeknek kedvez a csökkentett társasági adó, de megkérdőjelezhető, hogy haszna a magyar gazdaságban nagy mértékben jelentkezne.

Párbeszéd: átverés a költségvetés

A jövő évi költségvetés tervezete egy átverés, a kormány igyekszik átverni az embereket – jelentette ki Szabó Timea a Párbeszéd képviseletében a 2020-as büdzséről folytatott vitában, az Országgyűlés szerdai ülésén.

Kiemelte: alig változik az egészségügyi költségvetés helyzete, reálértékben az oktatás a legnagyobb vesztese a javaslatnak, továbbá a büdzsé Budapest-ellenes, megint kiszipolyozzák a fővárost. Teljesen felesleges beruházásokra adnak pénzt az egészségügy, az oktatás helyett – értékelt.

Szabó Timea hangsúlyozta: visszautasítják ezt a költségvetést és átfogó módosító javaslatot nyújtanak be, mert olyan Magyarországot szeretnének, ahol az embereknek nem kell aggódniuk a holnap miatt.

Frakciótársa, Mellár Tamás hangsúlyozta: a Költségvetési Tanács szerint ma a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, holott ez nem így van. A mai magyar gazdaság 1-2 százalékos potenciális növekedési ütemre képes, ez van most "felturbózva" 4 százalékra, ami ugyan fenntartható, de ezzel Magyarország zsákutcába megy, ahonnan fájdalmas lesz visszatérni – vélekedett.

LMP: a jövő felélésének költségvetése a jövő évi

A 2020-as büdzsé a jövő felélésének és nem a megmentésének költségvetése – közölték az LMP vezérszónokai szerdán az Országgyűlésben.

Csárdi Antal a jövő évi büdzsé általános vitájában azt mondta, a kormánypártok minél jobban ki akarják zsákmányolni a jelent. Jövőre kevesebb pénz lesz a környezet védelmére, a klímaváltozás megfékezésére, az oktatásra, de több pénzt kapnak a multik – összegzett az LMP-s képviselő.

Hozzátette: a 2020-as költségvetés nem néz szembe a bér-, a lakhatási, a klímaválsággal, nem segíti az egyszülős családokat, a devizahiteleseket, valamint az életkezdés nehézségével birkózó fiatalokat, nem teszi működképessé az egészségügyet, nem fejleszti az oktatást, nem teremt élhető időskort a nyugdíjasoknak.

Frakciótársa, Schmuck Erzsébet szerint az éghajlatváltozással összefüggő intézkedések elhagyása több mint hiba: bűn a jövővel szemben is.

DK: ez a semmittevés, a túlélés büdzséje

A semmittevés, a folytatódó politikai propaganda, a túlélés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője szerdán a parlamentben, a javaslat általános vitájában.

A vezérszónok szerint a költségvetésből az derül ki, hogy a Fidesz nem akar közelebb kerülni az európai pénzügyi együttműködéséhez, a kormányoldalon "a hátuk közepére sem kívánják" az euró bevezetését.

Kifogásolta továbbá, hogy nincs érdemi szakmai, civil kontroll a költségvetés tervezési folyamata fölött.

Gyurcsány Ferenc bírálta a kormány családpolitikáját is, mert szerinte az tévút, nincs pozitív hozadéka.

"A-tól z-ig nem értünk magukkal egyet. Nem kicsit, hanem nagyon" – mondta Gyurcsány Ferenc.

MSZP: jövőellenes és igazságtalan a tervezet

Jövőellenesnek és igazságtalannak nevezte a jövő évi költségvetésről szóló javaslatból kiolvasható újraosztási szándékot szerdán a parlamentben Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka.

Kijelentette: a tervezett, 2200 milliárd forintnyi bevételnövekedést a kormányzat nem az ország – legalább régiós szintre – felzárkózására, hanem saját magára és holdudvarára költi.

Közölte: a szocialisták 1000 milliárd forintnál is nagyobb átcsoportosítást javasolnak a nyugellátás, az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra javára. Utóbbi területre egymagában 764 milliárd forinttal rendelnének többet a kormány által javasoltnál.

Példaként említette, hogy a családi pótlék összegét duplájára, a gyes-t és a gyed-et a jelenlegi összeg háromszorosára emelnék módosító indítványaikkal, miután 2008 óta változatlan ezen ellátások összege.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkafőző Rézüst
Tükröződik mindez a családok kilakoltatásának folyamatában...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Tedd hozzá egy család barátja legyen. A többit leszarjátok kurvák.
justhpeter
Nos, Varga mekkmester is kedveli a csodajelszavakat. Az "elmútnyócév" alatt volt már a "rezsicsökkentés", aztán a "migráns". Ezek mind elkoptak. Eltűnt több "sikerarc", úgymint Kósa Lala, Rezsi Sziszi, Bizony ezek a "fideSS-sztárok" mára megkoptak.
A baltás gyilkos kiadatásával megmutattuk mekkora "keresztények" is vagyunk, tehát még néha elővesszük ezt a népnek szóló hazugságot, de mára már új kell. Jött a "családbarát kormány" és a tündi-bündi Novák Katika. Ezt természetesen mint központi (orbáni) vezérjelszavat Varga beszopta (ahogy a többi is) és most ha kell, ha nem okádják kifelé. Az senkit nem zavar, hogy ebből egy fél szó sem igaz. Ameddig a másfél millió birka beveszi megvan a túlélés és ma már csak ez számít.
emerencia
"Ez a költségvetés nemcsak a magyar családok, a magyar vállalkozók költségvetése, hanem minden magyar ember életét jobbá teszi" Na, erről a "jobbá" tett életről sokan tudnának mesélni. A nem nerkoimpatibilis családok és a többi határon belül született és életét leélő magyartól elzabrált pénzen osztogat és fosztogat O1G és szűk köre. Vajon meddig még???
emerencia
@Horizont: tegnap 12:37 Fogunk mi még valaha emberbarát társadalomban élni?
kokopelli
@kulabombaafityiszre: ...nem is tudják,hogy milyen elemi baromságokat vernek a csicskáik
fejébe! "Családbarát" akármi..."barátkozzon a buzi haverjaiva!" a csehóban,és hagyja a csalá-
dokat egy normális európai szinten élni!! "..nem azért ő a pajtavajda,hogy gondoskodjon róla?
Nem azért kellene neki is dolgoznia?A degenerált szlógeneik mint a "munkaalapú társadalom"?
Van valahol munkaalap nélküli társadalom is,amely élhető ? Még az afrikai vándorpásztorok is
munkaalapú rendszerben élnek! Valamelyik gondolkodó azt találta mondani: "Aki nem tudja
a mondanivalóját pár kerek valóságos mondatottal közzéadni,az más gazságokra is képes!"
Az ő szürkeállományuk is csak az ismétlésekre képes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.