Nagyon magas, több mint 6000 milliárd forintra rúg Magyarországon a forgalomban lévő készpénz állománya, ami mintegy 400-450 milliárd forintba kerül évente az országnak – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián.

Nagyon sokba kerül az országnak a készpénzhasználat
Fotó: Wikipédia

A Pénzügyminisztérium a bankkártyás fizetések számának és volumenének jelentős emelkedését szeretné, és szorgalmazza, hogy például a nyugdíjasok ne készpénzben kérjék járandóságukat – jelezte a helyettes államtitkár a Napi.hu "E-buksza 2019" című rendezvényén. Hozzátette:

még mindig kevés a kereskedőknél lévő kártyás fizetésre alkalmas terminál, ráadásul a lakosság egy jó része is ragaszkodik a készpénzes fizetéshez.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a jegybank továbbra is azt javasolja a Pénzügyminisztériumnak, hogy töröljék el a tranzakciós illetéket. Elmondta, hogy több országban, Skandináviában és Izraelben is meghirdette a kormányzat a készpénzmentes társadalmat, az ottani kormányok így akarnak küzdeni a feketegazdaság és a drága készpénzhasználat ellen.

Magyarországon még a készpénz "uralkodik", a fizetések 80 százaléka így történik, miközben ez az arány Svédországban, Dániában csupán 20-25 százalék.

A jelenlegi 80 százalékról 40-45 százalékosra kell csökkenteni a készpénzes tranzakciók arányát, az elektronikus tranzakciók számának – 2018-ban 1,25 milliárd volt – pedig évente 200 millióval kellene nőni 2030-ig.

Balogh László elmondta: a forgalomban lévő készpénz állománya 2010 óta megháromszorozódott. Ennek háromnegyede, 4500 milliárd forint készpénz a lakosság kezében van. A GDP-hez viszonyítva mintegy 15 százalékot ér el a készpénzállomány, ami európai szinten is nagyon magas. Az Európai Unióban a készpénzt használók rangsorában az első Görögország, majd két balti ország és Bulgária vannak még Magyarország mellett az élen – tette hozzá.

Az Európai Unióban több adminisztratív korlátozást vezettek a készpénzhasználatra. Felső limitet szabtak például a magánszemélyek és vállalatok közötti készpénzes tranzakciók maximális összegére, a legszigorúbbak Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában a limitek. Itt már 1000 euró fölött sem szabad készpénzzel fizetni, csak átutalása. Magyarországon és Lengyelországban azonban csak a vállalatok közötti tranzakcióknál van korlátozás, 5 ezer euró a limit – mondta.

A készpénzhasználat a kereskedőknek is drága, a tárolás, az előállítás, szállítás jelentős ráfordítást igényel, ez a készpénzmennyiség hiányzik a gazdaságból, elmaradt kamatot jelent, és a feketegazdaságot is támogatja

- mutatott rá.

A készpénzhasználat visszaszorításában kulcsszerepe van az elektronikus fizetések elterjedésének, a kiskereskedők egy része azonban elutasítja az elektronikus fizetési módokat, vannak köztük akik nem akarnak az adóhatóság számára is ellenőrizhető "nyomot hagyni" – hozta fel pédaként.

Az online pénztárgépek száma Magyarországon mintegy 220 ezer, a POS-termináloké 110 ezer volt a terminálok elterjedését segítő legújabb program indulásakor, a PM célja, hogy a bankkártyás fizetésre alkalmas eszközök száma megközelítse az online kasszákét. Balogh László szerint van remény arra, hogy év végére 160-170 ezerre emelkedjen a rendszerbe bekötött POS-állomány, és arra törekszik a tárca, hogy 2020-ra a kereskedők legalább 80 százalékánál lehessen kártyával fizetni.

Január 1-től nem terheli tranzakciós illeték a 20 ezer forint alatti lakossági átutalásokat, és bár a készpénzkímélő megoldások elterjesztésében fontos a tranzakciós illeték csökkentése, de a költségvetési szempontokat is figyelembe kell venni – mondta. Megjegyezte, hogy a nyugdíjak 60 százalékát már bankszámlára utalják.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Mindenki megszeppent? Pedig a készpénzes fizetés örök marad, csak próbálják ijeszgetni a népet...semmi pánik, a népnek ez a kp pont megfelel. Aki nagyon akar, az úgyis kártyázik, aki nem, annak meg mondhatnak bármit.
Oszt hogy' is állunk azzal az NFC-vel?...például... szerintem szarul.. Amúgy a kártya is a múlté jobb országokban, minden mobilra van alkalmazva...úgyhogy nyugi...Itt is a mobiltelefonra kellene koncentrálni, de az még sehol sincs...főleg, hogy basztassák a Huawei-t, pedig ő építené az ötödik generációs hálózatot...ugyanis az kell(majd) mindenhez...
relleporp
A feketegazdaság oka a mindenkori gazdaság- és adópolitika és bürokrácia, amíg ezen nem változtatnak gyökeresen, addig a készpénzt választják a polgárok.
Eriksson
Valamikor arannyal, ezüsttel, fabatkával fizettek. A bankok kitalálták, ezekért a nehézséges fizetőeszközökért adnak elismervényt, mert mennyivel egyszerűbb. Ma már a papír is drága a nélkülözhetetlenné lett bankoknak? A kártyás fizetésekért pedig lehet külön díjat felszámolni, nemigaz?
Eriksson
Ha bemegyek a kocsmába és kérek egy fröccsöt, azt mivel fizessem? Kártyával, utalással, mobillal, vagy némi apróval?
namihami
Mert a nép (egyrésze) nem hülye.
Az a pénz, ami otthon és kp-ben van, arra nem lehet EÜ-hozzájárulást, jöv. adót és hasonlókat ráverni.
És hal az EU-nak megjön az esze és elzárja a csapot, akkor jöhet az a pénz, amihez hozzányúlhat. És az nem az otthoni kp. lesz. Ezért nem áll át a nép egyrésze az állam által ellenőrizhető banki pénzekre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.