Életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, a szabadlábra bocsátás lehetőségének kizárásával vádbeszédében az ügyész a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös Istvánra csütörtökön a Szombathelyi Törvényszéken.

A börtönben hal meg Györkös, ha rábizonyítják a rendőrgyilkosságot

Hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető módon elkövetett emberölés bűntettében, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntettében indítványozta a vádlott bűnösségének megállapítását.

Az ügyészség álláspontja szerint egyértelmű és bizonyított, hogy 2016. október 26-án a vádlott lőtte le gépkarabélyával a nála házkutatást végezni akaró rendőr őrnagyot, közben veszélyeztetve két másik rendőr és saját felesége életét is.

A 79 éves vádlott a büntetőeljárás során és a törvényszéken is tagadta, hogy megölte volna az őrnagyot, védekezését végig arra alapozta, hogy a rendőrök előbb lőtték meg őt, és csak ezután sült el a kezében tartott AMD 65-ös gépkarabély, amelyet a felszólításnak eleget téve éppen le akart tenni, de egy időre elveszítette az eszméletét.

A vádlott és a védelem is azt a feltevést próbálta bizonyítani a tárgyaláson, hogy az őrnagyot "baráti tűz érte", ám ezt nem támasztották alá a szakértői vélemények. Arra azonban több szakértő megállapítás is rámutatott, hogy a végzetes lövés kevesebb, mint egy méterről érte az őrnagyot, a rendőrök pedig jóval távolabb álltak.

A rendőrtiszt, aki felszólította a vádlottat, hogy rakja le a nála lévő fegyvert, szolgálati pisztolyát végig a tokjában tartotta, esélye sem volt a védekezésre, életét pedig azonnali orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni, a lövedék a fejét érte és áthaladt a koponyáján. Kollégái távolabbról lőttek, az ő fegyverükből leadott lövések – szintén szakértői vélekedés szerint – nem okozhatták a sérülését.

A védelem nagy fontosságot tulajdonított annak, hogy azon a lövedéken, amely szakértői állítás szerint a vádlott gépkarabélyából származik, egyáltalán nem találtak DNS-t, ennek okára sem adott magyarázatot álláspontjuk szerint semmi.

A védőbeszédben rámutattak arra a tényre is, hogy nem annyi lövés dördült el, amennyi a vádiratban szerepel, hanem több. A rendőrök fegyveréből származó golyók közül egy mindenképpen hiányzik.

Hozzátették, a vádlott elfogásakor a bűnügyi helyszínen betört egy üvegezett ajtó egyik rozettája, amelyen bizonyítottan lövésnyomok voltak.

Az ügyész viszont állította: minden lövésnek megtalálták a nyomait, megállapították a lövések irányait, az állítólagos eltűnt lövedéket nem lőtte ki senki, legfeljebb számolási hiba történhetett, amikor betárazták, vagy később, amikor kitárazták és leadták a fegyvereket.

A védelem kifogásolta azt is, hogy a törvényszék elutasította több bizonyítási indítványukat, közte azt is, hogy helyszíni tárgyalást tartsanak a bőnyi családi házban.

Felvetették, hogy a házkutatáshoz – mivel biztosak voltak abban, hogy a helyszínen éles fegyvereket találnak majd, az érvényben lévő jogszabályok szerint is mindenképp a TEK közreműködésére lett volna szükség, ha pedig így történik, elkerülhető lett volna mindaz, ami történt.

Védőbeszéde végén a vádlott ügyvédje azt kérte a törvényszéktől, hogy mivel fegyveréből csupán vétlen lövést adott le, védencét bűncselekmény hiányában mentsék fel az emberölés vádja alól, és csupán lőfegyverrel való visszaélés miatt marasztalják el.

Az utolsó szó jogán Győrkös István kijelentette: bízik az ítéletben és abban, hogy a tárgyaláson kiderült az igazság.

Hozzáfűzte: úgy érzi, hogy a büntetőeljárás során az első perctől nem mint gyanúsítottat, hanem mint "elkövetőt" kezelték, bizonyítékokat tüntettek el, illetve hamisítottak meg annak érdekében, hogy a mundér becsületét védjék és leplezzék, hogy a sértett halálát nem ő, hanem "baráti tűz" okozta.

Első fokon péntek délután hirdetnek ítéletet a Szombathelyi Törvényszéken.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Jelentkezzen (vagy inkább vonuljon be mellé), aki sajnálja.
namihami
Lemaradt:Legalább 1 (egy), ha több nem is, Jobbikos/Ő Hazájukos hungarista barom a helyére kerül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.