Magyarország, Csehország és Lengyelország vétója miatt nem sikerült tető alá hozni a 2050-es uniós klímavédelmi célt.

Nem született végül megállapodás a 2050-es európai uniós szén-dioxid-semlegességi célkitűzésről a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján, diplomáciai források szerint az ok Csehország, Lengyelország és Magyarország vétója volt.

Magyarország miatt is meghiúsult az uniós klímaegyezmény

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor

A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. Egyes hírek szerint Észtország is a három visegrádi állam mellé állt az ügyben.

A zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben ez áll: "A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re."

Az eredeti szöveget állítólag jelentősen "felvizezték", de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését.

Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a jelenlegi 2030-as uniós céloknak.

Felkérték továbbá az Európai Bizottságot annak kidolgozására, hogy milyen feltételekkel, ösztönzőkkel lehetne előmozdítani az átállást a klímasemlegességre olyan módon, hogy az ne ártson a versenyképességnek, igazságos legyen, figyelembe vegye a tagállamok egyedi körülményeit, és tiszteletben tartsa a jogukat saját energiamixük elfogadására.

Mint írták, még idén vissza fognak térni a kérdésre.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy addig nem tudják jóváhagyni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nincs egyezmény a kompenzációról annak érdekében, hogy a megfelelés ne jelentsen irreális terheket a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagországok számára.

"Az energiaátállásnak igazságosnak és felelősségteljesnek kell lennie. Időt adtunk mindenkinek egy fair kompromisszum kidolgozására" – mondta.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet ugyanakkor azt írta közleményében: "Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Lengyelországot és másokat, elszúrták"

A témáról nagyjából három órán át tárgyaltak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Valami rémes, hogy ennek a narancsos Dagadtnak,mennyre NINCS SemmI ÉRZÉKE A VALÓSÁGHOZ! :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
Valami rémes, hogy ennek a narancsos Dagadtnak,mennyre NINCS SemmI ÉRZÉKE A VALÓSÁGHOZ! :(
kereső
Jól mutatod" miniszterelnök??". tényleg ekkora vagy. És csak ,hogy tudd az ilyenféle szarházi gecik miatt ,már "jövő" se lesz, amit a nyugdijasok felélnének. Már megint sikerült segget csinálni a szádból.
görbetükör
Ez így kevés.
Mi volt a terv és miért vétóztak? Hogy lehet így véleményt alkotni? Pusztán érzelmi alapon?
tudode
Ha elfajzott béközepesként nem csak a focin járna az esze, akkor nem kekeckedne az egész Földet veszélyeztető természeti erőkkel is, hiszen
.
--- Jég helyett a vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon
.
www.sonline.hu/egyperces/jeg-helyett-a-vizben-gazolnak-a-szanhuzo-kutyak-gronlandon-1635980/
.
ŐFÉLESÉGE az órácskájában 7,33-nál VAGY "KLIMACÉLOK, VAGY PAKS, ÉS HA NINCS ATOMENERGIA, AKKOR NINCSENEK KLIMACÉLOK"
.
Orbán Viktor válaszai és viszontválaszai az azonnali kérdések órájában

www.youtube.com/watch?v=ucgf958d3H0
.
A többi interpelláló kérdésére adott válaszai olyan BICSKANYITOGATÓAK, mintha ő lenne az ATYAÚRISTEN az összehányt szavazataival villogva, még a TERMÉSZETI ERŐKET IS FELÜLÍRVA!
Peller Anikó
Feldughattyátok a versenyképességet ha megszalad a klíma. Nincs már 20-30 év, már benne vagyunk nyakig.

Az azonnali létszámstop sem segítene, a Föld lakosságának drasztikusan csökkennie kell.
tulipan
@Peller Anikó: rEHHEZ KÉPEST a Dagadék pont "létszám a "növelésben" ügyködne!
Tudod, a baj az, hogy a klímaváltozás évmilliók óta zajló folyamat, ez mutatja, hogy a föld ÉLŐ bolygó! Hol felmelegedett, hol meg lehűlt! Kit érdekelt, hogy éppen milyen állatok haltak ki közben és utána milyenek keleteztek? Sőt, még nem is volt gond ezzel, mindaddig... amíg NEM ÉLT, ennyi ember a föld minden részén, nem is volt vele gond! A NÉPEK, egy kicsit arrébb költöztek/emigráltak és kész! Most viszont már, nincs HOVA "arrébb" költözni, mert minden cm. TELE van, tehát az éhező-szomjazó rászorulók, kénytelenek a spanyolok módszerét "követni", noha reméljük kevésbé "véresen"!!!
szaboria1
Orbán úgy látszik nem hallgatta meg értelem szerűen Áder érvelését, ha most ellene vétózott.
namihami
Az orbáni cégek nem hajlandók az EU-s pénzből fejleszteni a mészárosi/orbáni/baráti cégek technológiáit.
A polyákok szénbanyáihoz és az orosz XIX. századi fejlettséghez igazodni kell.
tulipan
@szaboria1: Tudhanád, már hogy csak a a Csüngő Has cak a nyalonc horror-rémhírterjetőjét, a Bolondit hallgatja meg! Ader-haver nem is neki szánta szózatát, csak akkor éppen, a világ többi részének (!) UDVAROLT vele!
tulipan
@namihami: Az a vicc a "dologban", hogy ahol még akad bányászni való szén, annak kitermelése triplájába kerül a XIX. századi költségének ÉS még sokkal veszélyesebb is, lévén, hogy sokkal mélyebben van, még akkor is ha - jobb helyeken - talán(?) sokat MODERNIZÁLTAK!!
tulipan
@Shikari: Itt a bemutató statisztika, de sajna, én annyira nem találom benne, az általad annyira kárhoztatott Afrikai ORSZÁG(OKAT)!!! Tanulj földrajzot, Durbincs haverodtól ! Az úgyis szívesen oktatja!!!
bozotharc.blog.hu/2017/02/15/ezek_az_orszagok_a_legnagyobb_szen-dioxid_kibocsatok
csak úgy....
@Shikari: jössz az óvodás szöveggel,hogy ha a kínai meg az afrikai is szennyezi a környezetet,akkor neked miért nem szabad, nagyon dedós gondolkozásra vall..
tulipan
@Shikari: Ha elolvastad volna, na de nézz körül ott a helyszíneken és akkor pofázz, bunkó, barom, román! !
tulipan
@Shikari: Rohadék, súlytalan, végletekig ostoba, román narancsos-orbán seggnyaló0!!
csak úgy....
@Shikari: tibi , te meg komolyan (agyilag) fölülvizsgálatra szoruló!
csak nem a gy.f. erisztett szélnek a lipotról ? te diliház szökevény..
tulipan
@csak úgy...: Gondolod, Romániából??
kereső
Tudjátok mivel magyarázza, a rezsivel!!, hogy a" magyar emberek rezsijét" nem lehet kitenni akkorra árnövekedésnek, ami a klima egyezmény következménye lenne. Minden szarságát ránk keni, egyszer vállalná már be, hogy vétózni akartam ,mert zsarolni akarok- pénzt, paripát, fegyvert akarok, és eu-s hatalmat akarok!!!
tulipan
@kereső: Akarta volna, szerencsénkre!!!
Nessy
O.V. olyan, mint a választói egy része! Tárgyaljunk a pénzről! Ennyiért szavazok a fideszre! Ennyiért megszavazom az egyezményt, de betartani úgy sem fogom! Kell a pénz a hatalom megtartásához!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.