Hiába küldte meg az OLAF a jelentést arról, hogy a Farkas Flórián vezette ORÖ Híd a munka világába programjában mennyi szabálytalanság volt, Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta azt nyilvánosságra.

A 24.hu cikke szerint ugyan az unió csalás elleni hivatal (OLAF) már tavaly októberben megküldte annak a vizsgálatnak az eredményét, mely a Farkas Flórián fideszes politikus által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alatt folyó Híd a munka világába program szabálytalanságait tárta fel, a legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot.

Az OLAF büntetőeljárást javasolt Poltéknak a Farkas Flóriánhoz köthető ügyben

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnökeként egy sajtótájékoztatón 2014. október 9-én az ORÖ székházában

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pedig abban a lap szerint elég súlyos állítások vannak Farkas Flóriánnal szemben: az OLAF azt javasolta Poltéknak, hogy

büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

A Híd a munka világába program 2013 novemberében indult 1,6 milliárd forntnyi uniós forrásból, lényege a felzárkóztatás volt. A program 2015. szeptemberéig futott. 2016-ban azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látta a korábbi szabálytalanságok után, hogy az EU-n nem lehet átnyomni a programot, és az azt vezető ORÖ-t felkérte, hogy akkor 1,6 milliárd forintot fizessenek vissza. Ezt végül az ORÖ úgy úszta meg, hogy a kormány átadott nekik 1,3 milliárd forintot, vagyis csak 300 milliót kellett nekik fizetniük.

Az ügyben feljelentés is született, a NAV is nyomozott, Farkas Flóriánnak pedig meg kellett jelennie az OLAF előtt. ennek csak auzután tett eleget, hogy Lázár János miniszter nyomatékosan felszólította. 

Mint kiderült, a pénz 15-20 százalékát egy budai villára költötték el, hogy majd innen koordinálják a programot, ám az OLAF megállapítása szerint a

Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

Vidéken is vettek ingatlanokat több tízmillióért, ám ezeket sem használták az adott célra, ráadásul a taglétszám sem volt elegendő a szociális szövetkezetben, így az nem tudott önfenntartóvá válni. A felzárküztatási programok sem futottak. 

A lap szerint az OLAF jelentésében Farkas Flóriánon kívül (aki 2011 és 2014 közt volt az ORÖ elnöke, ráadásul fideszes országgyűlési képviselő és a párt parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese volt) Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter, valamint Hegedűs István és Balogh János, az ORÖ két, Farkast követő elnöke van megemlítve az üggyel kapcsolatban.

"Az OLAF kimutatása szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben meg is állapítottak valamilyen a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”.

A magyar hatóságok a négy éve folyó eljárásuk, az Emmi belső vizsgálata és az OLAF ajánlása ellenére a mai napig nem találták meg az ügy felelőseit"

- olvasható a cikkben.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Miért is kellene elmarasztalni ezt a szegény Flórit, meg a csipet csapatát, hiszen teljesíti a feladatát, szállítja a szavazatokat. Amúgy sincs ellene bizonyíték, mert nem csak azt a veszélyes hidat lopták el ami a munka világába vezetné a népét, de még a "folyót" is elcsiribálták alóla.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@menekült: ma, 13:19; Bizony százezreknek kellett volna már az utcán több alkalommal tüntetni és erre ez a rohadt, bűnöző, maffiakormány számtalanszor rászolgált már.
CsipkeRózsa
Legalább az értékes ingatlanokat lefoglalták, vagy megmaradt a tolvajoknak? Megint mi fizettük ki mások gazdagodását.
szaboria1
@CsipkeRózsa: Épp tegnap este az RTL híradóban mondták be vissza fizették inkább az EU pénzt. Így már nem érvényes az OLAF jelentés.
szaboria1
@szaboria1: Az ötösömnek kellene így bejöni. Inkább megint vissza fizették mint a Tiborcz elleni eljárás lefolytatását.
CsipkeRózsa
@szaboria1: ma, 05:17

A visszafizették azt jelenti, hogy mi kifizettük helyette a selejt munkát. Senkivel nem fogják visszafizettetni, Tiborcz pedig szintén nem fizeti meg helyettünk.
Dr plágium
@CsipkeRózsa: Mi fizettük vissza az EU-s pénzt Nem flóri.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. February 26., 07:01
Felborult egy kamion az M1-es autópályán
Itthon - 2020. February 26., 06:51
Eltűnt egy 12 éves lány
Itthon - 2020. February 26., 06:22
Sok csapadék, zivatar lesz országszerte