A történelmi évfordulókról szóló megemlékezéseknek nem szabadna felszakítaniuk a régi sebeket és állandóan életben tartaniuk a történelmi traumákat, ami károsítja a kölcsönös bizalmat és a jószomszédi kapcsolatokat – mutatott rá a szlovák külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában, reagálva a magyar Országgyűlés keddi döntésére, amely 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

A szlovák diplomácia kifogásolja a többi között a magyar parlament azon állítását, miszerint a békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig megoldatlanok

- írja a közszolgálati TASR hírügynökség.

Ez az állítás Pozsony szerint olyan érzést vált ki, mintha a magyar nemzeti kisebbségeket veszélyeztetnék, diszkriminálnák és jogaikat korlátoznák a Magyarországgal szomszédos országokban, tehát Szlovákiában is.

A külügyminisztérium úgy látja, hogy ez az állítás indokolatlan, mert a nemzeti kisebbségek minden tagja teljes jogú állampolgára Szlovákiának. "Amit azonban elutasítunk, az a nemzeti közösségek határozatban említett önrendelkezési jogának a támogatása" – áll a külügyminisztérium állásfoglalását.

A tárca hangsúlyozza: nem kívánja megkérdőjelezni egyetlen állam jogát sem a történelmi események értékelésére és a megemlékezésekre, amelyek országonként eltérőek lehetnek. "Fontos azonban, hogy ezek az eltérések ne gyakoroljanak negatív befolyást a jelenlegi és jövőbeni jó kölcsönös együttműködésre" – közölte a szlovák külügyminisztérium, és hozzátette, hogy ennek alapjait Pozsony a szlovák-magyar szerződésben, a két ország EU- és NATO-tagságában, valamint a visegrádi együttműködésben látja.

A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at

Az Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

A képviselők 166 igen szavazat, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a parlament nemzeti összetartozás bizottságának javaslatát.

Nemmel öt DK-s képviselő szavazott, tartózkodott a Liberálisok politikusa, Bősz Anett független országgyűlési képviselő.

A határozat kifejti:

a parlament az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta döntését, "számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, de egyben erőt merítve a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből és értékelve a 2010-ben megkezdett határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika eredményeit".

Az Országgyűlés kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát, önazonossága kifejezését és védelmét.

A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

A törvényhozók határozatukban kijelentették, támogatják az állami szuverenitás elvét és a nemzeti közösségek önazonossága iránti jogos igényeket egyaránt tiszteletben tartó új közép-európai együttműködés megteremtését, amellyel a térség minden állama, nemzete és nemzeti közössége hasznára meghaladható a nemzeti kirekesztés, jogfosztás és korlátozás múltbéli öröksége.

A döntés indoklásában felidézik, a trianoni tragédiára történő emlékezés ezen formájára a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma kérte az Országgyűlést. "A trianoni trauma óta eltelt szűk évszázad alatt tragikusan megfogyatkozott a magyarság az anyaországon túl, de a nemzeti együvé tartozás érzése megmaradt" – fogalmazott a bizottság javaslatában. Aláhúzták ugyanakkor, hogy a határozattal nem pusztán a trianoni tragédiára kívánnak emlékezni, hanem a térség népei felé tett új együttműködési ajánlat révén a közép-európai jövőt is szolgálni kívánják.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Nessy: Ez a csutitetű nem fér abba kihízott bőrébe, neki kell az örökös torzsalkodás, hol az egyik országgal, hol a másikkal, de ÉLETELEME A VISZÁLYKODÁS !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Eriksson: Úgy látom többet kellene nézni a Rákosista Közpénzhíradóban Közgazdász Bélát, mely tudományos magasságokba emelkedett a magyarázat, több pénz = több elkölteni való és kevesebb sárga csekk.
Íme, Béla elemez: youtu.be/M4CjfieC1g0
kokopelli
@Eladott Ország: ...ne izélj,hanem imádkozz,hogy karácsonyra megint legyen pénz osztogatás!
A haverom unokái már várják,hogy én is kapjak! A Bélát meg ne bántsd,mert valószinűleg az esti
"agit-prop szakon" végzett világítás nélkül!...vagy "erőszakon"? ...onnan vannak az axiomái is?
Eriksson
@Eladott Ország: Sárga csekkel nem a boltban fizetsz, hanem az egyéb fogyasztásodért, melynek mértéke leginkább tőled függ.
kereső
Mi köze van a sárga csekkeknek az "összetartozás évéhez",és a szlovák,román...-kis antant- birálatokhoz?Hm...?
Eladott Ország
@kereső: Tessék itthon olyan viszonyokat teremteni, hogy az a 15 millió, bárhol a világon, emelt fővel mondhassa: magyar vagyok. Akkor majd lehet beszélni nemzeti összetartozásról, mindenről. Ez hozza majd közelebb egymáshoz a magyarokat otthon és külföldön is! Hazaszeretetből nem lehet fizetni a sárga csekket.
kokopelli
@namihami: Az öreg angol mondta,hogx "A történelem az amiben az utókor mmegegyezik"!
Orbán G. Viktor megegyezik magával és schlep-jével,oszt az a magyar történelem!...
...garancia nélkül...nem találtam utálatosabb tantárgyat a suliban,mint a történelem!
(@Eladott Ország: nálam a hazaszeretet nem egyirányú utca!!!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.