Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig.

Meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A javaslat indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig. A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.

A pénzügyminiszter indoklásában megjegyzi, hogy a pénzmosás elleni törvény, amely 2017. június 26-án lépett hatályba, a már meglévő ügyfélkör esetében két éves átmeneti időszakot biztosított az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

"Az elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették"

- áll az indoklásban.

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfélátvilágítás megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet: a szolgáltatóknak a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen történt meg.

Az indoklás szerint ez egyrészt lehetőséget teremt a szolgáltatók számára az egyértelmű, ügyfélspecifikus figyelemfelhívásra, másrészt az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről, és annak meghosszabbításáról augusztus 31-ig.

Varga Mihály jelezte, hogy szükségesnek tartja a törvényjavaslatnak a határozati házszabályi rendelkezésektől eltérő tárgyalását.

A javaslat elfogadása esetén kihirdetése napján, 18 órakor lép hatályba.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Lenne nagy bibi, mikor álmagyar ember fel akarja venni magyar pénz, úgyhogy pakisztáni kormányfő megbízott meghosszabbítja makimajom magyarok élete.
nezelodo
Misike, óvatosabbnak kellene lenni, szerintem havonta kellene vizslatni a bankszámlákat, meg a feltöltős SIM kártyákat, nehogy a magyar minimálbéres meg a rokkantnyugget pénzelje az arab pénzzel kitömött terroristákat. Amúgy meg nálam egyszer sem vendégeskedett pl. a nemzetközi körözött arab vejkóüzlettárs, és nem is a Cinege utcában lakom., mégis engem vizslattok. Bár volt a falunkban egy Cinege nevű hely, de ott a szegény cigány Józsi meg a Rozi lakott a vályogfalba vájt kunyhójukban sok-sok gyerekével
jesz
@nezelodo: Jól beszélsz. Ez a helyzet.

(most mondja a hírek, hogy " időt nyertek a banki ügyfelek"...szarjanak sünt a bankok.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.