Az Egyesült Államok fegyveres erőinek szakszolgálatai kibernetikai támadást indítottak a héten Irán ellen, megtorlandó az amerikai drón lelövését – jelentette a sajtó.

Trump megindította a kiberháborút Irán ellen

A Washington Post szerint az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi.

A támadásokat már hosszabb ideje tervezték, először azért akartak visszavágni, mert állítólag iráni szabotőrök pár hete megrongáltak két olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben. Washington Iránt tette felelősség a szabotázsért, Teherán viszont határozottan cáfolta ezt.

A kibernetikai támadásra a sajtó értesülései szerint Donald Trump elnök adott utasítást titokban. Az amerikai védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, amely magát megnevezni nem kívánó katonai forrásokból származik.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Lehet nem értem, de ha az én országomban lelövök egy pilóta nélküli drónt, ami kémkedik, azon mi a felháborító... Még én küldeném el az adott országot a faszba, hogy mit képzel... Annyira undorító, azért ez az amerikai "hozzáállás"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Megnyitotta a Dos-t. Szigorúan a Norton commander után. Majd beütötte : hazard. exe.
SystemError
Lehet nem értem, de ha az én országomban lelövök egy pilóta nélküli drónt, ami kémkedik, azon mi a felháborító... Még én küldeném el az adott országot a faszba, hogy mit képzel... Annyira undorító, azért ez az amerikai "hozzáállás"
36
Rég nem volt már háború...jó nagy háború.(Mormogják bankárok golfozás közben egymás közt.)
De Iránból rohadt nagy balhé lesz, ha lesz.
F_Viktor
@SystemError: Írod:
"Lehet nem értem, de ha az én országomban lelövök egy pilóta nélküli drónt..."

Tényleg nem érted, ugyanis a lelőtt drón egész útja alatt nem lépett iráni felségterületre!
36
@Szeparepa2: De Irán háta mögött keményen ott van Oroszország-szerintem még Kína is.-Ugyanúgy mint Észak-Korea mögött.
Majd ha 500-600 forint lesz a benzin és 400-500 forint az euro, mond el hogy semmi az egész.
Amúgy a bankárokat eddig is hidegen hagyta az, hogy ki mennyire éhezik, csak még több hitelkihelyezés legyen és abból még nagyobb jacht és magánrepülő.
SystemError
@F_Viktor: Úgy pontos az információ, hogy az egyik fél szerint... Konkrétan a két fél az ellenkezőjét állítja. Ez számomra olyan, mintha más tényekből kéne kiindulnom. Ez pedig jelen esetben akkor az, hogy te alapesetben mikor lőnél le egy drónt, ha le is akarnád szedni, de nem is akarnál nemzetközi konfliktust belőle. Akárhogyan is, innentől kezdve egy pilóta nélküli, tehát emberi áldozat nélküli jármű lekapása szerintem nem kéne, hogy kíberháború vagy bármilyen háborút indukáljon. Összességében a drónnal mégiscsak egyértelmű katonai felderítő tevékenységet végzett Amerika, ami azért megint csak nem ugyanaz, mint amikor leszednek egy iskolabuszt. Ez egy pilóta nélküli felderítőgép volt, amit azért katonai protokollok alapján szerintem nem akkora bűn lekapni. Szerintem ilyenből napi 100 van a világban és nem tőrnek ki háborúk.. Napi tapogatózás és veszteség..., viszont jó ürügy egy ilyennél az biztos. Lehet én vagyok ilyen ügyekben előítéletes Amerikával szemben, de láttunk már ilyet..:)
SystemError
@Szeparepa2: Kicsit félek, hogy ezeknek a mocorgásoknak nem következménye lesz a harmadik világháború, hanem már eleve azok a hatalmak mozgatják ezeket a szálakat, akik nem bírnak magukkal. Igen valószínűleg ez Putyin és az ő mesterterve, amibe a disznóöltönyt is beavatta és persze akik nálunk bujkálnak.. és ettől ő beélvezett :) Ő és Putyin bizalmasok lettek egy tervben, váá! Az elmebeteg állat! www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8
F_Viktor
@SystemError: Igen, mindkét fél az ellenkezőjét állítja, viszont a WP-ban látható a drón GPS track-je, hogy végig nemzetközi vizek fölött közlekedett. A lelövésének pillanatában is 34 km-re volt az iráni határtól.
Ennek ellenkezőjét az irániak nem bizonyították a nemzetközi médiáknak.
SystemError
@F_Viktor: Te is tudod, hogy egy GPS tracking adatot mennyi odarakni, ha az ellenőrző szerv, aki hitelesíti. GPS konkrétan az amerikai katonaság fejlesztése, ahogyan az internet is. Nyilván inkább élnék Amerikában, mint Iránban vagy Oroszországban, de egy percig nem gondolom, hogy külpolitikai, katonai célok elérése érdekében semmi sem szent.. Ezzel nem is azt akarom mondani, hogy ez volt, de egy ilyen ügyben nyilván átgondolt látszatkeltés lesz és nem ilyen béna kacsák. Szerinted amúgy Irán komolyan gondolja, hogy Amerikával szemben hosszútávon van esélye...Nem akarok mindenkéépen B-t állítani veled szemben, de Amerika még úgy nem támadott le országot, hogy a kiinduló eseményt ne generálta volna hozzá, hogy ő legyen a nagy testvér, aki csak békiteni jött a nagy igazságtalanságban..:) Amerikának ebből a jól ismert hasznai(fegyvereladás, belpolitika tematizálása, stb..) meglennének és Iránnak? Szerintem Iránnak eleve vesztes helyzete van és még nagyon a résznyereményeket sem látom... Persze lehetnek még az oroszok a háttérben, de itt megint nem gondolhatja Irán, hogy jól járnak...Hidd el külpolitikában, fegyverkezésben semmi köze egyik nagyhatalomnak se ahhoz, hogy belül milyen látszatdemokrácia van és jogállam. Eleve ezek "belső" fogalmak, de idegenekre nem vonatkoznak...
F_Viktor
OK, GPS trackinget én is bármikor szerkesztek még Excelben is.

Maga a drón alkalmatlan kémkedésre, azt járőrözésre, felderítésre, vezetési pontok segítségére használják.
Tehát Irán, vagy nemzetközi vizek fölött lőtte le, vagy Trumpliék odaküldték föléjük, hogy lőjék le, tehát provokálták Iránt.

Írod:
"Szerinted amúgy Irán komolyan gondolja, hogy Amerikával szemben hosszútávon van esélye..."

Kb. 1,5 éve részletesen leírtam, hogy egy Irán-Szír-Szaúd-Arábia tengely (orosz támogatással) mekkora (katonai) veszélyt jelent Törökországra, Izraelre, sőt Európára is.
Most, hogy Trumpli beleszállt Kínába, nem csodálkoznék ha Irán most látná alkalmasnak az időpontot, hogy huzigálja az oroszlán bajszát (a két tanker sem magától gyulladtak fel).

Írod:
"...egy percig nem gondolom, hogy külpolitikai, katonai célok elérése érdekében semmi sem szent..."

Nem mostanában volt, hogy a USA önszántából megtámadott volna egy országot, ENSZ felhatalmazással, ENSZ égisze alatt történtek a katonai beavatkozások.
SystemError
@F_Viktor: Igen ezt irtam is, hogy orosz támogatással más a szitu, de akkor sem gondolhatja bármely ország, hogy az neki pluszt jelent ismerve Putyint. Mármint Putyinnal lehet alkalmi "üzleteket" kötni, de nem tudom ki gondolja, hogy az orosz nyomor helyett Putyin más országok jólétét helyezné előtérbe a sajátja helyett. Mármint ezt nyilván nem neked írom, hanem Irán vezetése kapcsán. Nyilván mi most csak "lehet" szinten beszélgetünk erről, de ami nagyon szomorú, hogy egy ideje van egyfajta rendeződés, ami nem sok jót jelent. Azt gondolom Magyarország is egy másik geopolitikai szempont szerint egy tökéletes hely és valószínűleg már régen eladott minket ebben a játszmában a disznóöltöny..hogy végre egyszer a szociopata, visszacsatolási vágya végre valami nagy titkos terv részese lehessen, ha már az EU kiröhögi mindig..:)

És igen azt sem szabad elfelejteni, hogy Oroszország és ezen országok nem Amerika ellenségei, hanem Európáé, amiben katonailag igenis racionálisan ütőképesek, ha az amcsik lelépnének az ENSZ kötelezettségeik alól..:(

Reméljük csak pöcsmutogatás van és nem ez..
F_Viktor
@SystemError: Ezt az orosz támogatást úgy képzeld el, mint amit Ukrajna esetében tesz putyler.
Cserébe Irántól pl. kap koncessziós területet, új olajvezetéket, stb.
putyler hasonlóan orbánhoz, a populista nézeteivel hat a választóira, úgy látszik a csóró népek a papokra és a harcokra vágynak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.