Az inflációarányos nyugdíjemelés miatt csökkenhet a juttatások reálértéke: jelenleg 3,9 százalékon van itthon a pénzromlás, de a jövő évi költségvetésben csak 2,8 százalékos nyugdíjnöveléssel számol a kormány – olvasható ki Farkas András nyugdíjszakértő friss írásából.

Ha alulbecsülték az inflációt, akkor jövőre is valójában a nyugdíjasok hiteleznek az államnak?

Jövőre is a nyugdíjasok adnak kölcsön az államnak?

- ezzel a felvetéssel kezdi cikkét a szakértő, aki végigveszi, hogy a nyugdíjakat minden év januárjában az emelés évére a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ehhez jön hozzá, hogy ha a juttatás vásárlóereje csökkenne, akkor évente egyszer az emelés és az infláció közötti különbséget egy összegben kifizetik az időseknek. Lényegében tehát addig az idősek hiteleznek az államnak.

Az érvelés részletei itt olvashatóak.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Nem engedi a kormány, hogy a nyugdijasok feléljék a jövőt.Felélik ők-a nemzethy burzsujokkal.Nem szabad a konkurrenciának ezt SE átengedni.
Cincinntatus
Farkas András "nyugdíjszakértő" úgy tesz, mint aki nem tudná, hogy ha az infláció a tervezett értéknél magasabb lesz, akkor novemberben kompenzációban részesülnek. Ebben a rendszerben tehát a nyugdíjasok rosszul nem járhatnak, a nyugdíjak értéke nem csökkenhet.
laja70
Erre szavaztak a fideszes nyugdíjasok!!!
laja70
@Cincinntatus: A kedves hozzászóló bizonyosan nem nyugdíjas, mert akkor nem írna hülyeségeket!!!
jesz
@laja70: az írásjelből(is) lejön, hogy gyűlölködni, uszítani azt tudsz...nomegasztán hülyeségeket beszélni.

üdvözöl egy múltjából élő nyugdíjas...a jövő nem az enyém...talán már a holnap sem.
kereső
@Cincinntatus: tudod,hogy milyen inflációt számolnak a nyugdijkorrekciónál,és egyáltalán a nyugdijemeléseknél-és mely időpontot veszik alapul?
tudode
Aszongya a NEDVES VEZETŐ, hogy a szocik elvettek egy havi ezt, azt, ükelme pedig támogatya a nyuggereket
.
Miről is dicsekedett anno ÜROSZPROSZTÓ:
.
www.youtube.com/watch?v=A6BOwCtmhTU&t=14s
.
Égesse ki a hokizsebét ennek a politikai szélhámosnak!
Nessy
@Cincinntatus: Talán ha el tetszene olvasni, hogy még ez az irreális infláció szám is a "tisztított maginfláció", ami nem tartalmazza a zöldség, gyümölcs, a támogatott gyógyszer, az energia stb. árait. Igaz, csökken, ha olcsóbb lesz a toronydaru! Arról nem is beszélve, hogy a svájci indexálás elvételével, ami az Orbán kormány egyik első lépése volt 2010-ben, egyre szélesebbre nyílik a bérek és nyugdíjak vásárló értéke közti olló.
Mint ahogy a sima számtani átlaggal számolt "átlag nyugdíj" is messze van a valóságtól. Ha esetleg azt az ominózus 2010-ben igért 14. havi nyugdíjat sziveskedne pártunk és kormányunk megadni! Egye fene, lemondunk érte a 13. haviról.
RonaGyuri
kölcsönt??? ne már! tavaly szeptember végén (a törvény szerint ez az irányadó) is 3,9-et ismertek be, ennek ellenére november egy ezreléket sem kompenzáltak!!! =))
kereső
@Cincinntatus: és még egy dolog, ha novemberben van nyugdijkorrekció, akkor az első tiz hónapban ki is hitelez a kormánynak, kamat nélkül?
Vak Varjúcska
@kereső: A hitelező te vagy mert már a Békekölcsönök mintájára az államkötvényeket is bedobták.Rákositól eltanulták ezek a neokomcsik. Itt sem kap vissza senki egy petákot sem.
tudode
Körülbelül úgy aránylik a nyugdíjas szatyor, mint a BETONTEKNŐK ODALITTYENTÉSE, mint a bölcsöde-, és szociális lakás építés egy s MÁSHOZ:
.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--nbmQ2Qd6--/7JNlb5lJzTWfKfBcs.png?_ga=2.81613073.74795448.1556100614-1867191411.1556100614
.
Amely az gondnokság alá helyezett icike, picike Misike hallgat, mint a sír, mivel NYÍLT TITOK, hogy a gazdija egy bazi nagy élhetetlen franciska!
.
Oszt' mindenkinek pofa be, roló le!
katilinka1125
Gúnyos példálózás a magyarországi nyugdíjasokkal szemben, azokkal akik életet adtak és többnyire tisztességgel felnevelték az utódaikat, miközben keményen dolgoztak munkahelyükön, másod-harmadállásban és a család összetartásáért. (Vannak "persze" undorító kivételek, a mindenkori hatalom kivételesei: a milliós nagyságrendű nyugdíjakat lerablók, akik egyre nagyobb számban élvezik a Riviera-i nyugdíjas életüket. Továbbá a jelentős nagyságrendű határokon túli (!), de (!) a magyarországi dolgozók (!) által kitermelt nyugdíjakra érdemtelen "nyugdíjasok" ! )
katilinka1125
@nevemnick: Gúnyos példálózás a magyarországi nyugdíjasokkal szemben, azokkal akik életet adtak és többnyire tisztességgel felnevelték az utódaikat, miközben keményen dolgoztak munkahelyükön, másod-harmadállásban és a család összetartásáért. (Vannak "persze" undorító kivételek, a mindenkori hatalom kivételesei: a milliós nagyságrendű nyugdíjakat lerablók, akik egyre nagyobb számban élvezik a Riviera-i nyugdíjas életüket. Továbbá a jelentős nagyságrendű határokon túli (!), de (!) a magyarországi dolgozók (!) által kitermelt nyugdíjakra érdemtelen "nyugdíjasok" ! )
laja70
@jesz:Aki a múltat lezárni képtelen, jövőt nem teremthet.
Cincinntatus
@Nessy: Írja: " Ha esetleg azt az ominózus 2010-ben igért 14. havi nyugdíjat sziveskedne pártunk és kormányunk megadni! "

Nem ígér ilyent, ezt Ön csak kitalálta.
A Fidesz-KDNP a nyugdíjak vásárló értékének megőrzését ígérte a 2010-es választások előtt.
Viszont a kormány 2013 és 2015 között rendszeresen felülbecsülte az inflációt, így összességében 8 százalékkal többel emelte a nyugdíjakat, mint amennyivel minimálisan kellett volna.

2015-11-26 ATV írta:
Simonovits András (neves közgazdász) szerint igazat mondott Rétvári. A nyugdíjszakértő az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a kormány 2013 és 2015 között rendszeresen felülbecsülte az inflációt, így összességében 8 százalékkal többel emelte a nyugdíjakat, mint amennyivel minimálisan kellett volna.
„Leegyszerűsítve tehát azt is mondhatjuk, hogy visszaadta a 13. havi nyugdíjat, amit 2008-2009-ben a baloldali-liberális kormány visszavont” – jelentette ki a szakértő."
Nessy
@Cincinntatus: ha ön így emlékszik, ha ön szerint ez a tény,akkor nincs miről beszélni!
Feltételezem, vagy nem nyugdíjas, vagy nem átlag nyugdíja van. mert jókor, jó helyről ment nyugdíjba.
CsipkeRózsa
Orbán túlbecsülte a kőbányával rendelkező nyugdíjasok számát.
kereső
@Cincinntatus: 14:41 valóban nem igért ilyet 2010-ben.Viszont 2006-ban igen:"Orbán 14. havi nyugdíjat ígért a magyaroknak. Igaz, nem most, hanem 2006-ban. Azt mondta, hogy ezt akkor lehet bevezetni, ha többen dolgoznak, és több lesz a munkahely." Újabban mással sem dicsekszik a kormány, minthogy soha még ennyien nem dolgoztak Magyarországon, mint most.Akkor miért is emlegetik folyton a 13.havi nyugdij elvételét, holott a visszaadásra, sőt a 14.havira is megvannak a feltételek a kormány hivatalos számai, költségvetési bevételei alapján. A nyolc százalék + nem fedezi az egy havi nyugdijat , főleg nem két év átlagában. Nem kéne ilyenekkel előjönni, mert ez egyszerűen hazugság.
Az infláció számitásáról meg szó se essék- pontosan azok a termékek nincsenek benne a maginfláció számitásban, amelyek a nyugdijasok fogyasztásának döntő hányadát teszik ki. És Simoonovits nem egyszerűsitsen le semmit- főleg ne számokat, mert az azokból kiszámitott 13.havi + , az nem igaz. A számok nem hazudnak, csak az azokból "egyszerűsitve" levont következtetés.
kereső
@Vak Varjúcska: nem csak én vagyok hitelező, hanem több mint két millió nyugdijas, a szolgálati járandóságosokról, és rokkantakról nem is beszélve. No meg azokról, akik otthon ápolják hozzátartozójukat.Meg a sok-sok éhező gyermek.
A kormány luxus passzióit ők fizetik meg.
csetere
@nevemnick: Ha az inflációval emelik azonos szintre, akkor rohadjanak meg! Ez azt jelenti, hogy nulla az emelés.
csetere
@Cincinntatus: Az csak az infláció követő emelés de nem valóságos. Marad a nyugdíj ugyanazon a szinten. Emelés akkor lenne ha többet emelnének.
Clavigo
Vazzze,,,amelyik rászavazott,,az megérdemli...
Cincinntatus
@kereső: Írja: "A nyolc százalék + nem fedezi az egy havi nyugdijat ".

1/13=0,0769
Még Bécsben is!
Cincinntatus
@Nessy: Simonovits András (neves közgazdász) jobban tudja, hogy mi a tény, mint Ön.
kereső
@Cincinntatus: az biztos, de nem 2013-2015 között!! Mert ez nem egy év, hanem három.(bocsánatot kérek a többiektől, fentebb kettőnek számoltam.)
Nessy
@Cincinntatus: lehet, hogy nem jár bevásárolni, vagy van milliós fizetése, amiből ezt észre sem veszi. Az a "8% meg nem plusz, tekintve, hogy a jelenlegi "emelés" nem fedezi e tényleges vásárlóértéket. De nem vitázom az unortodox matekkal. Hiszen egy index meghatározó alapeleme a viszonyítási alap, és ez az amivel vissza él a kormány a nyugdíj emelés kapcsán.
Lepényleső
...nem is beszélve az adófizetőkről,akik az egész "álomvilágot" tartják vállukon nem
puszta szeretetből,csakis a hatalom által rájuk erőltetett kényszertől?
Cincinntatus
@Nessy: Képes felfogni, mit tartalmaz ez a szövegrész:

2015-11-26 ATV írta:
Simonovits András (neves közgazdász) szerint igazat mondott Rétvári. A nyugdíjszakértő az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a kormány 2013 és 2015 között rendszeresen felülbecsülte az inflációt, így összességében 8 százalékkal többel emelte a nyugdíjakat, mint amennyivel minimálisan kellett volna.
„Leegyszerűsítve tehát azt is mondhatjuk, hogy visszaadta a 13. havi nyugdíjat, amit 2008-2009-ben a baloldali-liberális kormány visszavont” – jelentette ki a szakértő."
Desischado
Köszönőviszonyban sincs ez az "emelés" a valósággal! Rohadt szemetek!
papa.49
Az utolsó 8 évben biztos nem a pár százalékos emelést mindig 10-20 % áremelkedések viszik el !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.