Az orvosi ellátás költségeinek egyharmadát a saját zsebünkből fizetjük, miközben 15 százalék lenne az elvárható.

A magyarok belenyomorodnak az egészségügyi ellátás magas költségeibe

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia által alkotott visegrádi négyek (V4) és Szlovénia összehasonlításában a betegségterhek nálunk a legnagyobbak, az orvosi ellátás költségeinek mintegy 30 százalékát önerőből kell állniuk a betegeknek – idézi a Népszava Evetovits Tamást, a WHO barcelonai irodájának vezetőjét, aki az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) szakfolyóirat konferenciáján ismertette az Egészségügyi Világszervezet egy 28 országra kiterjedő, öt évig tartó kutatásának eredményeit.

A vizsgálat arról szólt, hogy az egészségügyi szolgáltatások költségeivel szemben ki, milyen védelemmel rendelkezik.

A lap hozzáteszi: a WHO ajánlása szerint az önköltség a teljes kiadás legfeljebb 15 százalék lehetne, ugyanis ez az arány, ami még nem szegényít el súlyosan.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nem elég, hogy drága, az esetek nagy részében a legszarabb is a V4 között !!!
Ez nem AZ ORVOSOK HIBÁJA !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Nem baj, a beteg, aktív dolgozó réteg majd kidöglik gyorsan, hiába a gyerekprogram, fideszéknek a stadion meg a múzeum és egyéb semmirevaló pazarlás a fontos!:)
papa.49
Nem elég, hogy drága, az esetek nagy részében a legszarabb is a V4 között !!!
Ez nem AZ ORVOSOK HIBÁJA !!!
maci0427
@papa.49: Közép európai balkáni ország vagyunk ! Mégis mit lehet várni ?!
papa.49
@maci0427: De nem kéne annak lennünk, ha nem ez a piszkos tetű ülne a nyakunkon !!!
Gauntlet
@maci0427: egy francia térképen a Balkánhoz soroltak minket !
verőce21
Csak kellene még az a 300.- Ft-os vizitdíj is...
emerencia
@papa.49: Sajnos vannak olyan orvosok is, akik nincsenek a helyzet magaslatán, ha "csak" sima tébés beteget kell gyógyítaniuk paraszolvencia nélkül. (Akinek nem inge...) Egyre nehezebb időben megfelelő diagnózishoz jutni. A magyar egészségügy egy nagy szerencsejáték főleg az olyan betegek számára, akik akár több évtizeden át fizették kicsiny fizetéseikből a járadékot/adót de már nem tudnak több pénzt invesztálni a saját gyógyulásukba. (pl. nem támogatott gyógyszerek, gyógyító eljárások, stb.)
Nessy
@emerencia: Viszont pont ezek a tételek nem szerepelnek a maginflációba, ami mindennek az alapja pártunk és kormányunk költségvetésében!
Nessy
@verőce21: Aki évek óta azokat a gyógyszereket szedi tapasztalja a támogatás csökkenést, nem egyszer elvonást! Aztán javasol helyettesítőt millió mellékhatással, Igaz, az olcsóbb!
Pl. A szemembe kapott injekció után egy hétig kell bizonyos szemcsepp. Három hónapja még 1650 Ft., ma már 2040 Ft. ugyanaz. ugyanúgy felírva! Ezzel az erővel a +300 Ft. kevesebb lenne!
verőce21
@Nessy: Szóval, a 300.- Ft-os vizitdíj mellett kardoskodsz...?
Csizmás Kond
Nadehát Klárika megígérte, hogy uniós kint-léte alatt a fizetéseket is uniós szintre emeli na meg a velejárókat is...vagy már senki sem hisz benne ?
Nessy
@verőce21: Alapjában véve nem volt ördögtől való!
De most csak azt illusztráltam, hogy miként változik egy gyógyszer ára, ami nem tartozik a maginfláció tételeibe, és ami bizony torzítja az inflációs alapot, ami a nyugdíjemelésnek is az alapja!
kokopelli
@Nessy: ..egy másik országban a vizitdíj leszoktatta a település idős nénikéit a hétfői
találkozókról a doktorúr várószobájában!...mert annyi minden történhetet hétvégén akár
egy kis "körülß@ros" helységben is ??!! (;-)) (A "kiváltott ingyenes" de nem fogyasztott
gyógyszerek begyüjtésénél látták évekig a eü.kasszák!)
tudode
A nemzet szószátyárKÁJA na nem mini vitában, 2010 februári évértékelőjében 34 körül mondta, hogy meg kell védenie az eü. rendszert, meg sok mindent
.
index.hu/video/2010/02/05/orban_viktor_teljes_evertekelo_beszede/
.
Oszt mi lett a nóta vége! Évente városnyi életerős állampolgár találja magát a hütőházban!
.
(Csak a fúrós évértékelő beszédjét lehetne számon kérni tőle, mert az óta vita one ász,, ahol tücsköt, bogarat vizionált, oszt kikötött a rablógarázdálkodásnál)
kereső
Vizitdij? Abban az egy évben volt szufficites - plusszos- az eü. kassza. Se azelőtt, se azóta. Kéretik csendben lenni. Erre szavaztak a "szociális" népszavazáson.
emerencia
@kokopelli: Én is őszhajú idős néni vagyok, aki a váróból kéthavonta egy papíron benyújtja, hogy milyen koleszterin és vérnyomáscsökkentőre van szüksége ahhoz, hogy le bírja húzni a 11-12 órás műszakokat főállásban. Amint kinyújtja az ajtón az asszisztens a receptet, gyorsan eliszkolok, nehogy idegesítsem az ott jelenlévő fiatalabbakat. Magyarországon élem az életem születésemtől fogva, így kétszeres esélyem van arra, hogy 65 éves korom előtt meghalok. Hiába fizetem minden megkeresett fillérből a tb.-t, rosszabb életnívó mellett, egész életemben silányabb egészségügyi szolgáltatást kell elviselnem mint az általad például hozott ország nénikéi. Mindezért még vizitdíjat is fizessek?
verőce21
@Nessy: A nyugdíjemelések szerintem is, régen elrugaszkodtak a valós gazdasági helyzettől!
Ha nem kellene a kétmillió cigányt eltartani az országnak, jobb lenne valamivel a helyzet, az eü. támogatások terén is.
verőce21
@kereső: (12:03) Honnan veszed, hogy a "szufficites" kassza a vizitdíjból származott? Amikor önmagában a vizitdíj tevékenység veszteséget termelt.
Klubtag
@tudode: ..."Évente városnyi életerős állampolgár találja magát a hűtőházban!"...
...a kórházi fertőzések és az elégtelen, illetve az átlagemberek számára megfizethetetlen eü. szolgáltatás miatt,
Remélem most már mindenki érti, hogy mit is jelentett anno Lázár emlékezetes mondata, mi szerint
mindenki annyit ér, amennyije(pénze) van.

A "túlélők" meg elhülyülésre vannak ítélve az állami oktatás színvonala következtében, ha nincs forrásuk különórára, külföldi intézményekben való továbbtanulásra. Az egyházi oktatás meg még ennél is veszélyesebb, mert onnan ugyan valamivel műveltebb, lexikális ismertetekben járatosabb emberfők kerülnek ki, de a bigottság szinte mindegyikük sajátja.
Szóval ezeket lehet folyamatosan megetetni a fidesz-kdnp hazug, csaló, embertelen propagandájával...
kokopelli
@emerencia: ...kedvesem (ha szabad mondanom).Én arról az országról vettem a példát,ahol
asszem ezt a vizitdíjat bevezették,és használt is!Többször láttam,hogy a "nénik" autóval jöttek,
és messzebb parkolva a váróteremben találkoztak!Nem okoltam őket nagyon,de nekem várnom
kellett,holott néha délutános ügyeletre kellett mennen a "dolgozóba"! (a hétfőt mi akkor viccesen
seprűnélküli boszorkánytalálkozónak hívtuk,ám motorizálva!) (;-))
1magyar
Amíg az aktív dolgozó nem mer elmenni betegszabadságra mert kirúgják és kevesebb a fizetése, inkább terjeszti adott esetben a hányásos-hasmenéses vírust vagy egyebet, addig nem változik semmi.
Büntetik ha beteg, inkább legyen beteg a munkahelyi kollektíva de bent legyen és szenvedjenek!:)
Yoda69
@verőce21: Most zugolodsz?_ Ez a ketmillio cigany tartja hatalomban a fuhreredet.
KisGenyo2
Valamibe bele kell nyomorodni! Egészségesen meghalni böszmeség! XD
kokopelli
@KisGenyo2: ...és később meghalni meg veszteség az országnak! (;-))
kokopelli
...meg az is,hogy ..."aki előbb meghal az tovább halott!"...
kereső
@verőce21: Lécci , milyen összegű veszteségeket "termelt" a vizitdij???Kiknél?
papa.49
@emerencia: Ismerős 5 éve elmúlt hogy kötözni kell a lábam az első évben néha mikor a ,,rendszer,, engedte az orvosom írt ki kötszert kb. 20 napra valót... Nekem a kötözés abból áll, hogy van egy steril sebfedőpárna, és van egy hálós szerkezetű kissé ragacsos felszínű géz szerű anyag ami rögzíti a kötést. Emellett vásárolni kell a hidrogén peroxidot a fertőtlenítésre, ill. az ,,ezüst kolloidot,, és a ,,kékkenőcsöt,, és természetesen lapgézt a tisztításhoz, ez havi viszonylatban 25 30 ezer Ft. ezeken egyetlen fillér támogatás nincs, pedig úgy gondolom az én eseten eléggé KRÓNIKUS !!!
Ezen már nem is idegelem magam, viszont minden előzetes hírrel ellentétben még nem kellett levágni a lábam térd alatt, hát csak ennyi, és természetesen dolgozom mert az ,,alamizsna pénz,, erre már nem elég !!!
kereső
@emerencia: Az a rákfenéje ennek az átok vizitdijnak-,hogy ez csak az első lépés lett volna egy minőségibb eü. ellátás megteremtésének. És ,igen a járulékfizetők berzenkedtek ellene- mert duplán fizetni?! az ellátásért micsoda kitolás.A következmény az lett volna, hogy el kezdtek volna gondolkodni az emberek, hogy mi is a mennyi? Mert közvetlenül fizetsz,érdekel, hogy mit kapsz érte. Most?-és előtte? Tudod, hogy mennyi járulék folyik be, és a kormány mennyit hova fordit?Csak azt veszed észre, hogy már megint csökkent a gyógyszered ártámogatása, többet kell fizetned érte- ha szakrendelésre kéne menned- hónapok múlva van időpont, a házi orvosod nem tud fejleszteni-,hogy az estelegesen helyben elvégezhető vizsgálatokat megcsinálja, ne kelljen szakrendeleőbe menned. Budapest-és a nagyvárosok még jó helyzetben vannak- viszonylag helyben megoldható minden. De a kisebb városok, falvak lakói utaznak mindezért 30-60 kilómétereket.
emerencia
@papa.49: A kétezres évek elején egy kórteremben feküdtem a kórházban két idősb nővel. Mind a ketten nagyon el voltak keseredve mert olyan méregdrága gyógyszeres kötszerre volt szükségük amit a tb nem finanszíroz. Mindketten álló munkát végeztek és hiába mentek orvoshoz éveken át a panaszaikkal, idősebb korukra ide jutottak. Tanúja voltam, mikor megjelent egy mosolygós nővérke egy civilruhás nővel. Ő egy alapítványt képviselt ami teljesen átvállalja a kötszer költségeit. Csak annyi volt a kikötés, hogy egyetlen kijelölt patikában lehet kiváltani. Nem tudom ésszel felfogni, hogy hová lettek azok a jogvédők, alapítványok, akik segítenének rajtatok! O1G és bandája is tele van pénzzel de nem érdekli, hogy rengetegen szenvednek, nem engedi megnövelni az egészségügy költségvetését. (Sajnos ez már tényleg nem más mint fasizmus.)
CsipkeRózsa
@verőce21: Kétmillió cigány?! A fele sem igaz.

Talán adjanak nekik rendszeres munkát, és azt fizessék is meg. A kis pénzükből kénytelenek úgy-ahogy megélni, nem mi tartjuk el őket. Még a gyermekek után járó támogatásnál is erősen lemaradnak, hiszen 10. éve nem emelte azokat a kormány, adójóváírás pedig nem illeti meg őket, az csak a jobb módú és gazdag gyermekek után jár.

Jó volna, ha azt is kifogásolnád, hogy a gazdagok a mi pénzünket tulajdonítják el, akár kp., akár vagyontárgyak formájában, ez a többszöröség teszi ki, mint a cigányokra fordított összeg. Arról nem beszélve, hogy bűncselekmény, amit csinálnak.
Nessy
@emerencia: Az amputáció egyszerűbb megoldás kis hazánkban az ulcus crurisra!
Mint ahogy probléma a magnézium, D vitamin hiány, de ezt természetesen nem támogatják. A "vak licit" miatt meg sok gyógyszerről leveszik, vagy csökkenti a támogatást, mert van helyette olcsóbb ajánlat.
A mellékhatások, a hatásosság nem lényeges szerintük.
emerencia
@kereső: Igen, ismerem az érveket a vizitdíjról pro és kontra. Volt szerencsém anno betegkísérőként sokszor befizetni. Macerás volt sorban állni emiatt de az is idegesítő volt, ha az a személy vette el a pénzt, aki utána kézmosás nélkül nyúlt a beteghez. Nem volt problémás az összeg, mi ki tudtuk anno fizetni de félő, hogy az ember kerülhet ennél rosszabb helyzetbe. Vagy az összeget emelik fel vagy pl. elveszíti valaki az állását, nem tud elhelyezkedni ill. kisnyugdíjas és még a szerény minőségű kaja is gond. Ebben az esetben nem vigasz, hogy tudhatjuk, hogy mennyibe került volna az az ellátás amit nem tudunk igénybe venni. Meggyőződésem, hogy enélkül is van forrás az egészségügy fejlesztésére csak valakik felelőtlenül ellopják és kevésbé fontos dolgokra elszórják mert cseppet sem érdekli őket az embertársaik sorsa!
emerencia
@Nessy: Kálciumot, K2 és D3 vitamint önállóan szedek mert munka közben nincs kizárva, hogy baleset ér. (Hátha nem törik el a csontom!) A drága detralexet is megpróbálom egy valamivel olcsóbb magyar készítménnyel helyettesíteni. A koleszterincsökkentőből és a vérnyomáscsökkentőből is találtam olcsóbb változatot. Eddig még nem tapasztaltam ezek miatt hátrányt, bár ki tudja. Megteszek mindent azért, hogy ne legyen majdan szükségem sem láblevágásra, sem gyógyszeres kötszerre. (Hátha szerencsém lesz!) Egyébként mesélte egy hölgy, hogy közölték vele az itteni kórházban: le kell vágni a lábát. Szerencséjére a lánya átvitte egy másik városba, ahol nagyon sok pénzért meggyógyították. Vidáman sétálgatva mesélte el a történetét...
verőce21
@Yoda69: (13:01) A "hatalomban tartás" végett ti zúgolódtok itt mind a 36-an a blogon!
Hogy aztán vélt, vagy valós sérelem-e azt most hagyjuk...
verőce21
@kereső: (13:21) Bármelyik kórház és rendelőintézet könyvelése kiadja neked, hogy a 300.- Ft vizitdíj nem fedezte a vele kapcsolatos adminisztrációt, a papírt, a sokszorosítás, nyomtatás díját, a könyvelők költségeit, stb.!
Furán hangzik tudom, de a kórházak, rendelőintézetek veszteségeit csak tovább növelte a vizitdíj...!
(A háziorvosoknak segített, de ők kompenzációt kaptak a megszüntetése után.)
CsipkeRózsa
@verőce21: Te még hülyébb vagy, sőt a leghülyébb.
Yoda69
@verőce21: Fáj a tény hogy cigányok románok és együgyű emberek tartják hatalomban kenyerado gazdadat?
verőce21
@Yoda69: Neked fáj...!
(Nekem nem, mert egyszerűen nem igaz, megfőhetsz a saját levedben! )
Nessy
@verőce21: A fenét sem érdekli, ki van hatalmon, ha normálisan mennek a dolgok!
Van fogalmad, hány "kettős állampolgárt" kell ellátni tb fizetés nélkül az országban?
Azért egy lábszárfekély, egy magas vérnyomás, egy szív és érrendszeri probléma, egy mozgásszervi probléma nem éppen a "vélt sérelem" körébe tartozik!
Commenter
@papa.49: lehet a legrosszabb, ha Ausztriában kezelik a regnálót, a kormányt. :(
Commenter
@kereső: most meg soha nem látott mértékben deficites. És nem mindenki szavazott igennel a minden ingyen van baromságra, csak a narancsbirkák. Utánuk a vízözön.
papa.49
@emerencia: a 13.57. re Kutattuk mi is a lehetőségeket, de nincs semmi segítség ilyen tárgyban a környékünkön, sajnos marad a teljes árban történő vásárlás ...
emerencia
@papa.49: Mentsétek meg lábainkat! Rengeteg a lábfájós ember hazánkban, segítségre van szükségük. Lehetne kezdeni azokkal a betegekkel, akiknek közvetlen veszélyben van a lábuk létezése. Talán, ha az egészségügyből élő illetékesek a magyar lábak megmentésén munkálkodnának az amputáció helyett, jutna pénz még kötszerre is. Tarts ki valahogy, hátha már hamarosan megbukik ez az embertelen rezsim. Isztambul jó példa arra, hogy a legreménytelenebb helyzetből is van visszaút.
verőce21
Aki vitatja a "vizitdíj" hasznosságát, lehet egy egyszerű ellenpróbát tenni!

Nyissál egy kisboltot az utcasarkon és szedjél 300.- Ft "vizitdíjat” a vásárlóidtól. Külön leszámlázva, kinyomtatva, adminisztrálva, kinek-hová, milyen lakcímre, stb. A könyvelését külön kell vezetned, jól láthatóan elkülönítve az áruforgalomtól! Meg fogod látni hamarosan az eredményességét!
Nem kell semmit tenni, csak a belépő vásárlókat vizitdíj fizetésre kötelezni a boltban, ami amúgy teljesen ingyenes lenne. :)
verőce21
@Nessy: (15:52) Egy féllábúság valóban nem a "vélt sérelem" körébe tartozik!
Azt meg a fene tudja, hányan veszik igénybe külföldről az ingyenes orvosi ellátást? Az ukránokkal van ilyen szerződése Magyarországnak 1963 óta, még Kádárék kötötték, de valójában nem a 43 millió ukránra vonatkozik, csak az a ~5300 család veheti igénybe.
Én úgy tudom, a magyar állampolgársághoz nem jár automatikusan az ingyenes magyar orvosi ellátás. Csak aki TAJ kártyával rendelkezik, az pedig nem jár automatikusan. A nyugdíjhoz jár, az pedig ~5300 fő ukrán. Más országgal nincs ilyen megállapodásunk.
Még Mo.-on született és dolgozott személy is elveszíti az ingyenes eü. ellátást, ha külföldre távozik!

"Jogosultságot TAJ kártya igazolja, amelyet a Magyarországon született, Magyarországon élő – magyar lakcímmel rendelkező - magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell. A megállapodáson alapuló jogosultság esetén a sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyítására külön igazolás szolgál, a TAJ kártya csak 24 havi járulék megfizetését követően állítható ki."
kereső
@verőce21: trallalala-tralala.Mese habbal a 'la kishenceg. Tudod mikor kompenzáltam volna én az orvosokat a kiesett vizitdij bevételük miatt- sohanapján kiskedden. Nem akarták, megszüntették- akkor tessék abból gazdálkodni ami van. Pofátlan egy dolog volt a fidesstől-és égertől/orvosoktól. Miért nem kérték a kompenzációt attól, aki megszervezte az egész csim-bumm cirkuszt. A veszteség meg hazugság-.Volt-elmult, most minden faxa, szép-és jó.
kereső
@emerencia:" Meggyőződésem, hogy enélkül is van forrás az egészségügy fejlesztésére csak..." - LENNE!
Nessy
@kereső: Tudod a klasszikus vicc! Az ingyenes ellátás jár, csak nem jut!
Még ahol lenne rá kapacitás ott a tvk ( teljesítmény volumen korlát) szűkíti az ellátást. Illetve a finanszírozást.
kereső
@Nessy: milyen "ingyenes ellátás"?? Hiszen mindenért fizzetsz- még akkor is, ha soha aktiv életed folyamán nem veszed igénybe. Nincsen ingyen kenyér- ezt mostanság lehet igazán megtapasztalni. Mert mi van az "ingyenes" eü-ben? Itt-éés már máskor-és máshol ki lett vesézve. Ha normális ellátásra vágysz,és meg akarsz gyógyulni akkor fizetsz,mint az a bizonyos katona tiszt. Az meg, hogy a népek most nem háborognak? Hiszen legtöbbje a fizetési papiron csak azt nézi, hogy mit kap a zsebébe/bankszámlájára. Hogy közben a legfelső számból, hogyan lesz a végén közel 40 %-al kevesebb, az már nem üti meg az érdeklődési szintjét.
F_Viktor
@verőce21: Írod:
"...valójában nem a 43 millió ukránra vonatkozik, csak az a ~5300 család veheti igénybe."

Akkor nagyon jó nyugdíjat kap az az 5300 ukrán (2 641 000 HUF!)!
Hopp, most látom, hogy nem főt, hanem családot írtál! Akkor 2x, 3x 2 641 000 HUF?

Lényeg, hogy évente 14 milliárd forint megy az ukránoknak, "ha ezt a pénzt a magyar kisnyugdíjasok kapnák, az ő nyugdíjuk több mint 16 ezer forinttal, átlag 30 százalékkal emelkedne."
24.hu/belfold/2018/10/26/ennyit-bukik-egy-nyugdijas-az-ukran-nyugdijmutyin/
verőce21
@F_Viktor: Nagyszerű észrevétel!
Szép feladat ez neked. Intézd el ezt az apróságot, az EU-nál, vagy a CEU-nál, hogy úgy legyen, ahogy észrevetted...
F_Viktor
@verőce21: Vergőce, hazudsz a kivitt, a magyar nyugdíjasoktól ellopott pénz nagyságáról (bagatellizálni próbálod), aztán még a 2/3-os szarotokat kennéd másra!
Mocskos egy féreg vagy te fityeszes haszonállat!
verőce21
@emerencia: (20:24) Igazad van ebben, de ezt államközi szerződések biztosítják számukra. Kádár kötötte 1963-ban azóta van érvényben.
(Az más kérdés, hogy a Szovjetunióval köttetett a szerződés, ami azóta megszűnt. De vannak más furcsaságok is a magyarokkal kapcsolatban. pl. Csehszlovákiához került a Felvidék Trianonban és Csehszlovákia megszűnt azóta...vagy Jugoszláviához a Vajdaság, amely szintén megszűnt azóta...Csak a területek ragadtak ott...Sőt, olyan, mint Szlovákia nem is létezett...)
Lepényleső
...ám a többség ezt egyszerűbben oldja meg,a kanalat leteszi. Ezt azonban nem jókedvében,
erre futja neki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.