Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését – közölte a jegybank az MTI-vel.

A "közjó szolgálatáért" kapott doktori címet Matolcsy György
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

"A kiváló tudományos tevékenységért, valamint a közjó szolgálatáért járó Doctor Honoris Causa címet elsősorban a magyar gazdaságpolitikai fordulat elvi megalapozásában – előbb nemzetgazdasági miniszterként, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként – elért eredményeiért ítélte meg Matolcsy György számára az egyetem vezetése"

- áll az indoklásban.

A cím odaítélésének indokai között az is szerepelt, hogy a "Matolcsy György által képviselt gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország a 2008-as gazdasági világválság kihívásaira a környező országoktól eltérően reagált, a nemzetközi pénzügyi világ által javasolt megszorító intézkedésekkel szemben foglalkozást serkentő, emberközpontú, értékelvű gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre".

A Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika nemzetközi szinten is egyre több követőre talál, valószínűleg azért is, mert a válság ráébresztette a döntéshozókat, hogy a gazdaságnak nem csak a tőketulajdonosok érdekeit kell szolgálnia, hanem a közjót is olvasható a tiszteletbeli doktori cím odaítélését javasló egyetemi előterjesztésben.

Az MNB megjegyezte, a Kaposvári Egyetemen 15 éve indult meg az önálló közgazdászképzés, az egyik legsikeresebb képzés a pénzügyek területén működik a Magyar Nemzeti Bank támogatásával.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Te szerencsétlen, csak-csak sikerült neked is vásárolni valami címet!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@Eladott Ország: Persze, Flórink is jár. Az átadáson ott lesznek a vele együtt érettségizettek, meg az egyetemi évfolyamtársai is. Ja hogy legyen is ott valaki, meg kell hívni mind a három sittes társát, akivel befejezték a harmadik elemit a kaptárban.
kereső
Rögtön két hazugság is van az indoklásban: matolcsykuszaszemrómeónak semmi!!!köze nem volt/nincs a 2008-as pénzügyi válság kezeléséhez.Köszöni szépen, azt megoldotta a Gyurcsány-Bajnai tandem. A másik: a közjó! Szóval most már a fidesses "magáncsaládok" finanszirozása a közjó, ahol is a közpnz elvesziti közpénz jellegét- a közjó, meg a köz! jellegét-és magánjellegűvé válik.A kaposvári egyetem szenátusa meg köpjön fel,és álljon alá.
nezelodo
@kereső: Lehet, hogy félreértjük, de csak akkor tudjuk meg ha rendszerváltás lenne, és elmondják, hogy csak kigúnyolta a szenátus.
Nessy
És ezt a laudációt röhögés nélkül fel tudták olvasni? Minden elismerésem.
Vagy az egyetem Boaconstrektora fogadta doktorrá?
RonaGyuri
Ez már nem is kettős, de hármas hiba

Egy érdekes, de jellemző gondolat a Népszava egy cikkéből

A portál szerzője annak járt utána, hogy mit szólnak a Kaposvári Egyetemen ahhoz, hogy: „az intézmény díszdoktorrá avatta Matolcsy György jegybankelnököt.”. A cikkben sok érdekes vélemény és hozzászólás olvasható, azonban van egy ami igencsak elgondolkodtató, több szempontból is:
„a pedagógiai kar egyik tanára: A nemzeti bank elnöke azért bizonyosan letett annyit az asztalra, hogy akár az egyetemünk is elismerje a munkáját. Vagy az a baj, hogy nem baloldali? – kérdezett vissza, és amikor felvetettük, díszdoktori címet általában valamilyen kötődés alapján szokás odaítélni, a tanár széttárta a kezét: - Ahogy a neve is mutatja, a nemzeti bank a nemzeté, vagyis mindenkié, így a kaposváriaké, a Kaposvári Egyetemé is. Vagyis az elnökét bárhol elismerhetik a magyarok.”!
Ugye milyen ismerős a gondolkodás mód? Igen már itt tartunk, s ráadásul mindezt egy oktató tudta elővezetni! Sőt egy oktató a pedagógiai karról, ahol a jövendő tanárokat képzik! =))
vacsi
"A kiváló tudományos tevékenységért"
Mármint, hogy a saját - és a hozzá hasonlók - vagyonát növelte? Ehhez nem tudomány kell...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.