A környéken mindössze két közkút van.

Kikapcsolták a vízszolgáltatást: sok kisgyerek, haldokló beteg maradhat víz nélkül a nyíregyházi cigánytelepen

A hőségriadó idején, a kánikulában kapcsolta ki 48 családnál a vizet a Nyírségvíz Zrt. – mondta az Indexnek Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke.

A vízszolgáltatás leállítását a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt rendelte el a vízmű csütörtök délelőtt a Huszártelepen, ahol roma családok laknak." Sok helyen 3-4 gyerek is van, de van itt egy végstádiumban lévő daganatos beteg is" – mondta Glonczi. A jogvédő szervezet elnöke nem a tartozásokat vitatja, szerinte azonban más megoldást is választhatott volna a szolgáltató.

A környéken csak 2 közkút van. A szabályozás azt mondja, ha valahol közüzemi tartozás miatt kikapcsolják a vizet, és az érintett lakók 150 méteren belül nem érnek el közkutat, ebben az esetben lajtoskocsival vagy más módon kell biztosítani számukra vizet. Most vannak olyan családok a telepen, akiknek 200-300 métert kell gyalogolniuk a kutakhoz, lajtoskocsik pedig nincsenek, mondta Glonczi László.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Nem csak választáskor kell nekik adni, hanem előlegezni is kellene, mondjuk 40 fokos hőségben. Diszkrimináció, ahogy minden amit a társadalom elesettjeivel tesznek. Várhattak volna a kikapcsolással amíg lecseng a kánikula. Itt is kellene moratórium, de ebből a kormányból már minden ami emberi és emberség kiveszett. Az emberminiszter századrangú előadókat és történészeket finanszíroz bőkezűen na nem a magánvagyonából közben meg összedől az ellátási rendszer az eü-ben az oktatásban és most már a kormányhivatalokban is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Nem csak választáskor kell nekik adni, hanem előlegezni is kellene, mondjuk 40 fokos hőségben. Diszkrimináció, ahogy minden amit a társadalom elesettjeivel tesznek. Várhattak volna a kikapcsolással amíg lecseng a kánikula. Itt is kellene moratórium, de ebből a kormányból már minden ami emberi és emberség kiveszett. Az emberminiszter századrangú előadókat és történészeket finanszíroz bőkezűen na nem a magánvagyonából közben meg összedől az ellátási rendszer az eü-ben az oktatásban és most már a kormányhivatalokban is.
KisGenyo2
Szerintem meg olyasmi megoldás kellene (pl. a csőbe szerelhető szűkítő) amivel óránként csak néhány liter víz csuroghat át a rendszeren, így folyamatos kiengedés mellett is havi szinten csak max. 2-3 köbméter fogyna. Ez a mennyiség pedig mérőóránként lehetne akár ingyenes is. Így van is vize mindenkinek, de pazarolni sem tudja. Mert igazából nem csak a tartozás a baja a víműnek, hanem az, hogy ilyenkor eszetlenül pazarolják is a vizet azok az emberek, akiket nem érdekelnek a közüzemi számlák. (igen, van köztük beteg és gyerek is)
kereső
És akkor tegyük ide ezt a hirt.:2018-ban a kormány szó szerint több tucat alkalommal csoportosított át pénzeket az alapba. Végül 88 milliárd jutott „nemzetpolitikai célú” támogatásokra (85 milliárd kifizetése ténylegesen megtörtént, 3 milliárd 2019-re csúszott át), 1,7 milliárd (1,2 helyett) az alapkezelő működésére, 200 millió a Magyarság Háza programra, 2,2 milliárd pedig az iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul! programra, amit a BGA november 1-ével vett át az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A BGA feladatai nem csak ezzel a programmal bővültek, ősszel vették át szintén az Emmitől (pontosabban a tárca háttérintézményétől) az egyházi és nemzetiségi (kivéve: roma) támogatások kezelését.
tudode
Nahát!
.
ŐFÉLESÉGE megdobhatná a bennszülötteket is a Hungary Help programja azon részéből, amelynek egy részét a tenger mossa Zöld-foktól ki tudja meddig!
.
---- Milliárdokba kerül az adófizetőknek, hogy az Orbán-kormány a világ keresztényeinek megmentőjét játszhassa
,
nepszava.hu/3038796_milliardokba-kerul-az-adofizetoknek-hogy-az-orban-kormany-a-vilag-keresztenyeinek-megmentojet-jatszhassa
.
Ezek a zemerek nem számítanak, hiszen fogy a magyar!
vacsi
@Shikari: Igen, ez volt a Rákosi korszak, amikor még az országban a rendet akarták megvalósítani. Én egész gyerekkoromban hordtam a vizet, 2 kannával, nagymosáskor többször is fordultam. Nem volt könnyű, de nem volt kibírhatatlan sem. Akkoriban sokan éltek így, gyerekes családok, és persze, öregek, betegek is. Pl. a sok cigánygyereket meg lehet kérni a vízhordásra, inkább, mint hogy haszontalanságokkal töltsék az időt.
Egyébként a segélyből a vízfogyasztás simán kifizethető. Már, ha van rá hajlandóság!
ila51
Nos , Ők szolgáltatók , vagy büntető osztag ?
ila51
senki ne jöjjön azzal , hogy menjenek el dolgozni ...senki nem ad nekik munkát
Eriksson
@vacsi: Bizony emlékszem én is, amikor kannával hordtuk a vizet ivásra, mosófazékkal mosásra. Nem mellesleg a kút nem 150 m-re, hanem több saroknyira volt. Órákat vártunk a sorunkra, közben beszélgettünk, pletykáltunk, ki-kivel és hogy.
Aztán lettek közkutak, csővezetéken jött a rosszabb minőségű víz, de valamelyest közelebb volt. Azt is megszoktuk.
Miután bevezették a házakba a vizet, ezek a kutak erősen megfogyatkoztak, ma már talán nincsenek is. Fenntartásuk sokba kerültek a vízműnek.
Dr plágium
Persze a legnagyobb kánikulában amikor a több helyen is ingyen osztogatják az ásványvizet muszáj a nyomorultakba bele rúgni még egyet.
Zárják el vizet amikor nem lesz hőségriadó. A segélyből pedig lehet hogy telik a vízdíj kifizetésére, de akkor mit ad enni a gyerekeknek? Szólni kellene flórinak, hogy az elsikkasztott milliárdokból rendezze a helyzetet, és segítse őket munkához jutni. Eredetileg is arra kapták a pénzt!
Biztos vagyok benne nekik sem jó, hogy csak vegetálnak és teljesen kilátástalan a helyzetük.
Eladott Ország
@Qqberci: Azt már lenyúlta a csúti, a Flóritól.
vacsi
@Dr plágium: Én pl. elmebeteg dolognak tartom, hogy az állomásokon ásványvizeket osztogatnak kánikulában, miközben a vízcsapokat elzárták!
maci0427
Farkas Flórián és más gazdag cigány fizesse nekik és még sok más cigánynak a vízdíját és minden mást ami a megélhetéshez kell ! De azt is meg kellene vizsgálni, hogy hogyan lehet az, hogy a panaszkodó embereknek van kocsijuk , dohányoznak , piálnak miközben ezek eléggé drága élvezeti szerek na és ha kell akkor jó cuccokba fel is tudnak öltözni ! Ha meg temetés ,esküvő, születés vagy névnap van akkor százezreket is eltudnak költeni. Az életvitel születéskor meghatároz mindent ! Nem kellene senkit sem babusgatni, hanem kötelezni a munkára, hogy a rezsit és a megélhetést kitudják fizetni.
maci0427
@Shikari: Erről van szó ! A cigány az cigány nemzetiségű Magyar állampolgár.
Eriksson
@Dr plágium: 2013-ban egyszer már megtörtét az eset Ózdon, hogy kánikulában korlátozták a vízfogyasztást.
Akkor sem halt senki szomjan, csak rá lettek szorítva, hogy ne pazarolják a vizet.
Gauntlet
Magyarország 2019! Senkit se hagyunk az út szélén!
Dr plágium
@Eriksson: Szerintem annyira nem pazarolják, hiszen még fürödni és mosni se szoktak gyakran.
solidedge
Az 1970-es évekig a falvakban nem volt közművesített vízhálózat. Megéltünk ásott, fúrt kútjainkból, a vízdíj ismeretlen fogalom volt. Miután gomba módra megszaporodtak a vízművek a falu utcáit felszerelték nyomós kutakkal az emberek többsége innen hordta a vizet mivel az udvarra, lakásba nem vezettették be sokan. Azután sokat fejlődtünk. Legtöbben bevezettettük az ivóvizet a lakásunka, kiépítették a szennyvíz csatorna hálózatot.Olyan fogalmak jelentek meg a szótárunkban mint vízóra csere díj, szennyvíz díj és a megemelkedett vízdíj. Jelenleg az országban 1 m3 ivóvíz teljes ára 600-1000 Ft között mozog, ebből a csatornadíj sokszor duplája a vízdíjnak. Folyamodványa a dolognak ,hogy a vízművek sorra zárta ki a közkutakat az utcákon a bevétel növelése érdekében. Feltételezem hogy a cigánytelepeken azoknak a lakásoknak a száma ahová bevezették az ivóvizet elenyésző. A közkút az egyetlen forrásuk. Egy 5 tagú család vízfogyasztása higiéniai megfontolások nélkül is minimum 5 m3. Ez 4-5000 Ft költséget jelent. Legtöbbünk számára ez nem nagy összeg, de aki ismeri a cigánytelepek mindennapjait tudja hogy sok esetben ez is megterhelő.
Eriksson
@Dr plágium: Ki tudja? Lehet, hogy pont a kánikula miatt lett igény a fürdésre.
Nessy
Az természetes, hogy az adósság miatt lépni kell. Természetes a szolgáltatás megszüntetése is. De nem ma halmozódott fel az adósság!
Esetleg korábban is megtehették volna ezt a lépést, és nem a kánikulában!
Van olyan talajviszony, ahol nem lehet kutat ásni, és nincs is olyan "magasan" víz. Egy fúrt kúthoz millió engedély kell, nem kevés pénzért, a fúrás költségei meg a csillagos égben, aztán kiderül, hogy annyi benne a nitrát, és olyan kemény a víz, hogy nem ajánlják emberi fogyasztásra. Nem tudom, próbáld e valaki igazán kemény vizben mosogatni vagy mosni. Katasztrofális az eredmény.
ágimami
Nem akarok senki felett pálcát törni, de ennek a cikknek az elolvasása után lett volna alkalmuk rendezni a számláikat, főleg hogy tértivevényes levélben májusban értesítették őket!

index.hu/belfold/2019/06/28/nyiregyhaza_nyirsegviz_zrt_vizkorlatozas_huszartelep_kozmutartozas_felszolitas_romak/
kolnidre
Nagyon valószínű,ha nincs a Soros az Orsós család is ilyen körülménye között élne.
1magyar
Van 3-4 gyerek, azok már kapnak havi 50-60 ezer ft-ot, ha legalább egy dolgozik akkor már vizet tudnának fizetni amennyit elhasználnak.
A közkútról meg ingyen vihetik.
Az a baj, hogy bármennyit kapnak nem hasznos dologra költik. Állnak az ütött-kopott lakásajtóban és panaszkodnak, pedig 1 kg festékre biztosan telne, csak rá kellene festeni az ajtóra.
emerencia
A nyolcvanas években a társasházunk előtt volt egy közkút. A széles utca másik oldalán is volt egy. Biztonságot adott. Előfordult, hogy valami miatt szünetelt a vízszolgáltatás, ott álltak sorban az emberek kannákkal egy kis vízért. A főút másik oldalán, a konyhaablakból láttam, hogy a lengyelek a vízcsapnál mosakodnak. ('80-as évek) Nem sajnáltuk tőlük azt a kis vizet mert tudtuk, hogy náluk akkor sokkal rosszabb volt az élet mint nálunk. A rendszerváltás után mindkét kutat megszüntették, s tudtommal a városban máshol is csökkentették a nyilvános vízkivételi lehetőséget. Az igaz, hogy ez nem olyan környék mint a Huszártelep de azért soha nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk bajba. Rajtunk már nem fog segíteni senki! Nem elég, hogy határon belül született és élő magyarként a kormány miatt kell szégyenkeznünk lépten-nyomon, még a szülővárosunkban lévő embertelen elbánás miatt is éghet az arcunk ország-világ előtt. :-(((((((((((
szép új világ
A közkutak működnek, így senki nem fog szomjan halni, legfeljebb gyalogolnak egy kicsit az ivóvízért.
Feltételezem, hogy e miatt egyikük sem elkésni a munkából.
Hogy lehetett volna más megoldást is találni? Igen! Adni Glonczinak két kannát, hogy hordja védenceinek a vizet. Ez is a segítség egyik formája lehetne.
Qqberci
@Eladott Ország: Akkor fizessen a csútkány!...
emerencia
@1magyar: ma 11:18 Komolyan azt gondolod, hogy olyan jól élnek, hogy egy, azaz egy kiló festék felkenése hiányzik már csak a normális polgári életükhöz?
Commenter
@kereső: kivéve roma? Farkas Flóriánt? Mága? Őket gondolom továbbra is dotálják majd.
Nessy
A víz elzárás oka jogos, csak a megoldás nem éppen etikus. Immáron nem először, a vízművek vezetői csak + 30 fok felett konstatálják a tartozást. Ezek szerint vagy pocsék a nyilvántartásuk, vagy a kánikulára várnak, hadd legyen egy kis balhé.
csak úgy....
@Nessy: Megy a "móresre tanítás" , majd ettü dógozni is megy a cigány,mert még ha munkahely sincs a környéken, buszjáratról nem is beszélve!
Tudom,nem érem meg de marhára kíváncsi lennék,hogy ha a cigók kerülnek többségbe,mert kipurcantak a höségtöl a magyarok , vajon a cigó is elzárja a maradék magyar elöl a vizet?
1magyar
@emerencia: Valahol el kell kezdeni, az ablakok koszosak, betörtek, rongyokkal fedik be stb.Ez normális.
Ha és sem takarítanék nálam is elpiszkosodna. Cigi, pia, gyerekcsinálás, gyerekverés utána meg azt sem tudják hány van nekik, csak ha csp-t kell felvenni.
csak úgy....
@1magyar: te ablakpucolással kezdenéd a problémáik megoldását?
olvastam,hogy szerinted a gyerekkori veréseimet nem hevertem ki,...stb de erre ,megint csak azt tudom mondani,hogy butus vagy mint a segg és hazudós ! meséld a körösztanyádnak,hogy neked sosem csaptak az okosabbik feledre..
emerencia
@1magyar: Ez egy másik probléma. Mármint a takarítás, higiénia. Sajnos a nyomorúság, az iskolázatlanság gyakorta ezzel jár. Sőt, a törött ablak elmélet szerint a bűnözés is nő. (Google) De itt és most nem ezekről van szó, hanem emberi lényekről akik olyanok amilyenek de joguk van élni! Az élethez pedig víz is kell, amit nem vonhatunk el embertársainktól még akkor sem, ha nem vagyunk megelégedve az életvitelükkel.
CsipkeRózsa
A gazdag cigányok nem tudnák, és nem is akarják a szegényeket kisegíteni, hiszen a nem cigány magyaroknál sem így működik. A kormány dolga a szegénység megoldásán munkálkodni.
CsipkeRózsa
A víz alapvető életszükséglet, nem volna szabad elzárni senki elől.

A közkutak sem működnek mindenhol, mert az önkormányzatnak sincs pénze azt kifizetni, az is vezetékből jön.

A környezet rendezetlensége, a betört ablakok, stb. nem indokolja a víz elzárását, a kettő nem függ össze.

Mindenki gondolja végig, amikor 1-2 órára elzárják a vizet, már problémát érzünk, akár a kézmosásnál, akár egyéb területen.
ila51
@CsipkeRózsa: még a gazdagokat sem sikerült jóllakatni , mint a kisgömböcöt
1magyar
@csak úgy...: Mondtam én valaha,hogy engem nem vertek. De igen, míg élek nem bocsájtom meg a szüleimnek, én éppen ezért nem idomítottam a gyerekemet.
kereső
Visszakapcsolták a vizet, a szolgáltató előre fizetős vizórákat szerel fel, nagyon helyesen. Az áramszolgáltatóknál évek óta gyakorlat-és bevált.Ez a szolgáltatónak egyszeri kiadás- de nem keletkezik tartozás, amit aztán lehetetlen behajtani.
F_Viktor
@ila51: Kérdezed:
"Ők szolgáltatók , vagy büntető osztag ?"

Nevük valami nemzethy szarság, úruk és parancsolójuk valami orbán G.
csak úgy....
@1magyar: sajnálom, sokat kaphattál a buksidra,ha nem értetted meg,hogy mit is mondott márki-zay valóban...
különben,csak a liberális szülök,azok akik nem csapnak a gyerekük seggére,de neked ezt miért is említem...,falra hányt borsó.
Borsodi
Választás előtt a szavazatokért cserében lesz víz most nincs szükség rátok..Sonka Tojás krumpli 5000Ft .
Kell a fidesz válasszatok?
menekült
Ez biztos a Murphy törvénye miatt van így, hogy a felhalmozódott közüzemi tartozások akkor érik el a kritikus szintet, amikor kánikula van. Soha még véletlenül sem esik mondjuk a tavaszi-őszi esőzések idejére, vagy olyankorra, amikor csak max. 10 fok van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.