Törvénysértő lehet, hogy óvadék fejében kiengedték a kapitányt, ezért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, miután az ügyészség tiltakozása ellenére a Budai Központi Kerületi Bíróság illetve a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is engedélyezte, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. 15 milliós óvadék ellenében négy hónapra bűnügyi felügyeletbe kerüljön. Jurij. C.-t június 13-án engedték ki előzetesből, nyomkövető viselésére kötelezték, nem hagyhatja el Budapestet és hetene kétszer jelentkeznie kell a nyomozóhatóságnál.

Dunai hajóbaleset: Polt Péter lépett a Viking Sigyn ukrán hajóskapitányának ügyében

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) jogorvoslati indítványt terjesztett elő a Kúrián, mert törvénysértőnek tartják, hogy a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt indult büntetőeljárás gyanúsítottjával szemben a bíróság letartóztatás helyett – óvadék letétele esetén – bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Az LÜ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőügyben a gyanúsított ukrán hajóskapitány "jelenléte az eljárási cselekményeken kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosítható".

Felidézték,

a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte az ukrán hajóskapitány letartóztatását, azonban megállapította, hogy a gyanúsított 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető alkalmazása mellett.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezett a döntéssel szemben, a többi közt azért, mert az ukrán gyanúsított magyarországi lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik, Európában jelentős helyismerettel rendelkezik, illetve "a megalapozott gyanú tárgyát képező cselekmény tárgyi súlya is a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását teszik indokolttá".

Emlékeztettek arra is, hogy az ügyészség a fellebbezés indokolását kiegészítette, mivel felmerült annak a gyanúja is, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról, ezáltal újabb letartóztatási ok állapítható meg, amely szerint a gyanúsított a bizonyítást megnehezítené vagy veszélyeztetné. A Fővárosi Törvényszék a kerületi bíróság végzését ugyanakkor érdemben nem változtatta meg, az óvadék letételét engedélyezte.

A legfőbb ügyész jogorvoslati indítványának lényege szerint a törvényszék határozata már önmagában attól törvénysértő, hogy "nem tartalmaz semmilyen döntést az ügyészi fellebbezés kiegészítésében írtakkal kapcsolatban"

- írták.

Hozzátették: a törvényszék ugyanis az újabb letartóztatási okot nem vizsgálta érdemben. Emellett mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság határozata törvénysértő, mivel úgy rendelték el a bűnügyi felügyeletet, hogy a gyanúsított konkrét tartózkodási helye a döntés meghozatalakor a hatóság előtt egyáltalán nem volt ismert – áll a kommünikében.

A vádhatóság rámutatott: a legfőbb ügyész ezért azt indítványozta, hogy a Kúria állapítsa meg azt: az első- és másodfokú bíróságok törvénysértően fogadták el az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt, és rendelték el a gyanúsított bűnügyi felügyeletét óvadék letétele esetén. A Kúria határozata csak a törvénysértést állapíthatja meg – jelezték.

A Hableány sétahajó a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 19 holttest került elő, ám két embert – valamennyien koreaiak – még keresnek a hatóságok.

Forrás: MTI, HVG, 24.hu

Címlapi kép: MTI/Lakatos Péter

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Kár, hogy nem fogták rá, hogy ellenzéki politikus, vagy Soros bérenc a fószer, mert akkor a műanyag lakat is rározsdásodna, ha bűnös, ha nem. Azért a törvényességünk őre is egy hónapot töprengett rajta, hogy helyes volt-e futni hagyni a hajót, mint bűnjelet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Ha Korea nemzetközi bírósághoz fordul ezekkel a szarosokkal felmossák a padlót Kiderül a háttérben milyen rablás játszódik le az egész országban.
Sámannus
Én Polt Péternek azt a lépését várom amikor két húszkilós golyóbist felemel, és az összeláncolt lábain elindul a cellája felé Hágában.
jesz
Az ukránt már rég bevarrhatta volna egy cellába, úgy mint Rezesovát például...na jó, ellenpéldának ott van a Richárd gyerek, aki most sem megy dutyiba, hanem az adókból elvégzett szívműtét után szanatóriumbam lábadozik...

Az ukrán még nálunk van, vagy nyaral valahol...és csak parasztvakítás ez az egész?
Mert hogy valami nem stimmel a polti szigor körül, az biztos...egyre furcsább...
simmering73
Jó reggelt szügyész úr. Ki adott magának nyelves puszit, hogy felébredt csipkerózsikai álmából?
jesz
@qxy: nem fogadok egy biztos nyerő ellen..
Lepényleső
Ez is egy talpig becsületes ember,ennek az ember mindent el is hihet,mihelyt a bölcsiben
már sikeresen végzett?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.