Csaknem kétezer káreseményt okozott a csütörtöki vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi kormányhivatal pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a károk felszámolása folyamatban van, a kormányhivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a károsultaknak segítséget nyújtson. Román István kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a helyszíneken tájékozódik a vihar után kialakult helyzetről.

Közleményük szerint a kormányhivatal építésügyi szakemberei segítséget nyújtanak az önkormányzatok vis major kérelmeinek benyújtásához. A megyei agrárgazdasági kamarával együttműködve pedig megkezdődött a mezőgazdasági károk felmérése is. Azt is vizsgálják, hogy az állattartó telepeken milyen fennakadást okoz az áramkimaradás.

Mindenütt óriási összefogás tapasztalható a településeken, a szakemberek, az önkormányzatok polgármesterei, munkatársai nagy erőfeszítéssel dolgoznak a károk felszámolásán, a lakosság segítésén

- olvasható a közleményben. Hozzátették, a kormányhivatal minden rendelkezésre álló eszközt bevet, hogy minél hamarabb normalizálódjon a helyzet.

A kormánymegbízott Seszták Oszkárral, a megyei közgyűlés elnökével közösen felhívást intézett a karitatív szervezetekhez, arra kérve őket, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsenek a bajba jutottakon – írták.

24 ezer háztartásban nincs áram az érintett szabolcsi településeken

Körülbelül 24 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a csütörtöki viharral érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken – közölte az E.ON szóvivője pénteken az MTI-vel.

Varga Ivett elmondta,

az ítéletidő utáni órákban volt a legkritikusabb a helyzet, a leszakadt vezetékek és a kidőlt villanyoszlopok miatt akkor mintegy 60 ezer fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás.

A folyamatosan végzett helyreállítás miatt ez a szám péntek délelőttre a harmadára csökkent, de hatvan településen, illetve egyes településrészeken továbbra sincs áram – mondta a szóvivő.

Megjegyezte, Tiszakanyáron például kilenc, Jármiban pedig öt kisfeszültségű oszlopot tört ketté, vagy döntött a földre az orkánerejű szél, a helyreállítást a vonalszakaszokon jelentkező többszörös hibák is nehezítik. Megyeszerte közel ötven villanyoszlopot rongált meg a vihar.

A szolgáltató szakemberei és szerződéses partnerei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, az E.ON emellett Somogy, Tolna és Baranya megyékből is küld szerelőcsapatokat a szabolcsi településekre – jelezte Varga Ivett.

A vihar a nagyfeszültségű elektromos hálózatban is károkat okozott, az MTI információi szerint Kisvárda és Ajak környékén nagyfeszültségű távvezetékeket szakított le és ezek vas tartóoszlopait rongálta meg a szél.

Közel kétezer épület tetőszerkezete sérült meg

Közel kétezer épület, családi házak és közintézmények tetőszerkezete sérült meg a csütörtöki viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte honlapján a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság péntek reggel.

Tájékoztatásuk szerint a legnagyobb kárt Kisvárda és Nyírmada térségében okozta a vihar, amely nyolcvan települést érintett, ezekről a helyszínekről már több mint ezerháromszáz segélyhívás érkezett a tűzoltókhoz.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, munkájukat más megyékből érkezett egységek is segítik.

Forrás: MTI

Videók: facebook.com/methirado

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.