Az ingatlan tranzakciók több mint 90 százaléka a használt lakás piacon zajlik, ez óriási segítséget jelenthet a családok számára.

A lakásvásárlást, bővítést, korszerűsítést támogató rendelkezések sora lép életbe július elsején. A legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban lesz. Az OTP Bank, mint a CSOK folyósítások legnagyobb hányadát folyósító hitelintézet összeszedte, milyen változások lesznek és mire érdemes készülniük azoknak, akik a következő hónapokban szeretnének új otthont vásárolni – olvasható az OTP közleményében.

A legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatban lesz. Idén július elsejét követően ugyanis már használt lakás vásárlására is felhasználható a kedvezményes, akár a teljes futamidőre rögzített, fix 3 százalékos kamatozású kölcsön. Korábban ezt a kamattámogatást csak új lakóingatlan építésére vagy vásárlásra lehetett igényelni. Tekintve, hogy

az ingatlan tranzakciók több mint 90 százaléka a használt lakás piacon zajlik, ez óriási segítséget jelenthet a családok számára.

A CSOK mellé 2019. július 1-től két gyermek esetén 10 millió forint, három gyermek esetén 15 millió forint lesz a maximálisan igényelhető kamattámogatott hitel összege használt lakás vásárlására. A vissza nem térítendő CSOK támogatás összege ez esetben is változatlan: egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermek esetén 1.430.000 Ft, három gyermeknél 2,2 millió Ft, míg négy gyermek esetén 2,75 millió Ft. Fontos információ, hogy a kamattámogatott hitelt azok is igényelhetik, akiknek még nincs gyermekük, de nyilatkoznak a gyermekvállalásról.

Ez esetben az 1. gyermeknek 4, a 2. gyermeknek pedig 8 éven belül kell megszületni.

A nemsokára életbe lépő rendelkezéseknek köszönhetően egyre több család számára lesz elérhető a saját tulajdonú otthon, ami az egyik legfontosabb tényező a magyarok életében. Ezt a legutóbbi Hello Otthon kutatásunk is megerősítette; a felmérésben megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a saját tulajdonú ingatlan adja meg az otthon nyugalmát – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Sok minden kiderült az otthonteremtési programról

A lakásvásárlást azonban nem szabad elkapkodni, ezért még az ingatlan kiválasztása előtt mindenképp érdemes olyan pénzügyi partnerhez fordulni, amelynél minden támogatás elérhető és szakértő segítséget tud nyújtani a különböző konstrukciók között. A CSOK támogatások legnagyobb részét az OTP Bank folyósítja. A CSOK 2016. februári hatálybalépése óta több mint 39.000 szerződést kötöttek velünk az ügyfeleink 2019 első negyedévének végéig – tette hozzá a szakember.

További változás, hogy használt ingatlan vásárlása esetén a keresőportálokon nem szükséges majd a 35 millió forintos felső értékhatárt beállítani, hiszen ez a megszorítás is megszűnik július 1-től.

2019. július 1-től életbe lép a falusi CSOK is, amely külterületen lévő tanya, birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakások esetén igényelhető. Ez a vissza nem térítendő támogatás lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordítható, akár a használt lakás vásárlására igényelt kölcsönnel együtt is. Vásárlással egybekötve a falusi CSOK összege maximum 10 millió forint lehet.

Fontos kitétel, hogy vásárlásra kizárólag a támogatás fele fordítható, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére pedig 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető. Kamattámogatott hitel is igényelhető a falusi CSOK mellé, amelynek összege 3, vagy több gyermek esetén akár 15 millió forint is lehet.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.