Magyarország mellett sok más európai országban is nehezen találnak dolgozót a cégek, ennek fényében különösen érdekes, hogy a fiatal felnőtteknél van egy tekintélyes méretű csoport, amelynek tagjai nem tanulnak tovább, de munkát sem vállalnak.

Többszázezer magyar fiatal csak kallódik: nem tanulnak és nem is dolgoznak

Az Eurostat statisztikái szerint tavaly a 20 és 34 év közötti korosztályba eső fiatalok 16,5 százaléka tartozott ebbe a körbe, ami hozzávetőleg 15 millió embert jelent. 

A jelenség elsősorban a déli és a keleti államok problémája, Európa középső és északi részén kevésbé gyakori, hogy a fiatalok passzívak maradnak.

Magyarországon az ebbe a csoportba tartozó 20-34 évesek aránya 17 százalék volt tavaly, ami alig magasabb az uniós átlagnál. Az érték azonban mindjárt sokkal drámaibb, ha a fiatalok számában fejezzük ki: körülbelül 340 ezer főről van szó.

A nemek közötti markáns különbséget csak részben magyarázzák a – többnyire éppen a vizsgált korosztályt érintő – gyermekvállalással járó anyasági tennivalók. Ezt az is bizonyítja, hogy a férfiak és a nők közötti olló a magyarországi, illetve a kelet-európai fiatalok körében különösen tágra nyílt.

Az okok visszavezethetők egyrészt a hazai és a környező országokban jellemző iparközpontú gazdaságszerkezetre. A munkaerő iránti kereslet ugyanis az intenzív emberi munkát igénylő ipari ágazatokban nőtt meg igazán drasztikusan az utóbbi években, ahol leginkább a férfiak foglalkoztatása jellemző, akár képzettség nélkül is. Ehhez pedig a felnőttképzési programok is igazodnak, a fiúsnak mondott ipari szakmák oktatásán van a hangsúly.

Másrészt a nőket a munkaerőpiacon általában hátrányosan érintő tényezők is a bemutatott különbségek okai közé sorolhatók. A gyermekvállalással kapcsolatos tervek az állásinterjúk kritikus pontjai, a cégek ugyanis nem szívesen vesznek fel olyan jelentkezőket, akik a szülés miatt hosszabb időre kieshetnek a munkából. Ráadásul a hagyományos társadalmi elvárások is a nők munkavállalása és továbbtanulása ellenében hatnak.

A nem dolgozó és nem tanuló fiatalok még mindig jelentős száma pedig különösen érdekes annak tükrében, hogy az utóbbi években tömegével álltak munkába az attól korábban rendkívül távol álló társadalmi csoportok. Úgy látszik tehát, még mindig van munkaerő-tartaléka az országnak, csak oda kellene figyelni, hogy a munkaadók hogyan tudják a társadalom ezen részét megszólítani – például a fiatal nők számára is kedvező feltételekkel.

Forrás: g7.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán: "az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz." Tényleg már semmi más nem hiányzott ennek a hagyományőrző országnak mint az, hogy sufnijogászok és kocafocisták határolják be az életét. Három generáción átívelően. Mert ugye ezek szerint Orbán Viktor tőrőlmetszett magyar, hiszen az unokái magyarok. Merthogy a gyerekei itt élnek. Lássuk be, bolondok is lennének máshová menni. Sehol nincs olyan sarka a bolygónak, ahol nulla teljesítménnyel egy családi ház árának megfelelő pénzért vásárolhatnának karórát maguknak. Sehol. Csak itt. Egy olyan országban, ahol egy emberileg és erkölcsileg egyaránt selejt lehet a miniszterek elnöke, aki aztán önmagához hasonlóan gátlástalan figurákkal veszi körül magát és annyira elborul az elméje, hogy úgy véli, ő maga alkalmas, képes és még joga is van ilyen kérdésekben dönteni, rohadtul pocsék érzés magyarnak lenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Régebben volt olyan, hogy "közveszélyes munkakerülés" és ezt büntették is. Ma is ezt kellene tenni. Aki nem tud munkahelyet igazolni azt büntizni kellene!!! Nem nyugdíjas foglalkoztatással kábítani az embereket!!!
KisGenyo2
Ez van. Régen ezek voltak a pályakezdő munkanélküliek, de ezt a kategóriát eltörölték, hogy javuljon a statisztika. A közmunkára meg pláne b@sznak, mert füvet nyírni, árkot ásni, levelet gereblyézni stb. feketén 3x annyiért is lehet, mint a közmunka programban.
KisGenyo2
Aztán meg minek tanulnának? Látják milyen a "rendszer", bármely 8 általánosos celeb-ribanc, vagy -strici jobban él a körzeti orvosuknál. Nem beszélve a magát fiatalon fossá tanuló nagynemzeti pénztáros Lőriről! Mire ment a szakmájával? Semmire, nem is abból él... XD
Eladott Ország
@KisGenyo2: Mészáros Lölö pályáját a kilencvenes évek elején kezdte el, amikor az állami gázprogram kapcsán egy alcsúti, gépészettel foglalkozó társával elkezdték bekötni a faluban élőknek a gázt. A vállalkozás fejlődésnek indult, egyre jelentősebb munkákat kaptak a közeli településeken is, lakóparkokban, nagyobb épületekben dolgoztak. A kétezres évek közepén azonban hullámvölgybe kerültek, a cég ekkoriban egyre kevesebb megrendelést kapott, megjelentek a megyében és a faluban is a konkurens gázosok, Mészárosék majdnem csődbe is mentek: 2007-ben már alig volt bevételük, a cég veszteséges lett, pedig korábban több mint tízmilliós nagyságrendű eredményt is el tudott érni.
d357ur41rhr3vp.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/24/2016/03/kukucs.png

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.