A Nézőpont közölte: utcahosszal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választás után. A legerősebb ellenzéki párt 12 százalékkal a Demokratikus Koalíció.

A biztos szavazók több mint fele (53 százalék) továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál – derült ki a Nézőpont Intézet júniusi, az EP-választásokat követő első közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok az EP-választásokkal átalakultak, ami azt mutatja, hogy Magyarországon jelenleg ellenzékváltó hangulat van

- írta az intézet az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.

A közlemény szerint az európai parlamenti választás után is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz-KDNP pártszövetség (a választási részvételüket biztosra ígérők körében 53 százalékon áll).

A legerősebb ellenzéki párt címet jelenleg birtokló DK a politikailag aktívaknál 12 százalékon áll, lendületük az EP-választások után is kitartott, bár az akkor elért 16 százalékos eredményüket nem tudnák megismételni. Második helyük mellett elmondható, hogy Gyurcsány Ferencék pártjának hátránya jelentős a Fidesz-KDNP mögött, táboruk kevesebb mint negyedakkora – írták az elemzésben.

Az EP-választáson két mandátumot szerző Momentum továbbra is harmadik helyen áll 10 százalékos eredményével, míg a Jobbik 8 százaléknyi szavazó támogatottságát élvezi, tehát eredménye a májusi választáshoz közeli.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága (6 százalék) mélyponton van, a baloldali szavazók bizalmának megnyeréséért folytatott versenyben vesztésre állnak Gyurcsány Ferenc pártjával szemben – írta a Nézőpont Intézet, megállapítva, hogy az EP-választáson meglepetést jelentő eredmény, miszerint a DK erősebb az MSZP-nél, továbbra is fennáll.

Az intézet elemzése szerint az ellenzéki pártok általános állapotáról sokat elárul, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága a biztos szavazóknál eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt, jelezve ezzel, hogy Magyarországon továbbra is ellenzékváltó hangulat van. A korábban a bejutási küszöb környékén billegő LMP 3 százalékon, a Mi Hazánk 2 százalékon áll.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 41, a DK 8, a Momentum és a Jobbik 7-7, az MSZP-Párbeszéd, az MKKP és az LMP 3-3-3, míg a Mi Hazánk 2 százalékon áll.

A Nézőpont szerint "ellenzékváltó hangulat van"

Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 31. és június 26. között készült ötezer ember személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 1,4 százalék – írták.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Igen nézőpont kérdése!!!??? Nem mérvadó!!!
Jozefina
Igen nézőpont kérdése!!!??? Nem mérvadó!!!
namihami
Ezt mondta? Hát persze, hiszen ki van fizetve!
""Főúr, volt egy felmérésem!""

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.