Kismamák rohamozták meg reggel a járási hivatalokat, hogy megkapják a babaváró támogatáshoz szükséges TB igazolást – számolt be az RTL Klub Híradója. Volt, ahol egyszerre háromszázan álltak sorban. 

Hétfőn elindult ugyanis a családvédelmi akcióterv babaváró hitelre vonatkozó része: a maximum 10 millió forint kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt hétfőtől igényelhetik azok a házaspárok, akik gyermeket, vagy gyermekeket terveznek – írja a 24.hu.

Rétvári Bence az M1-en beszélt arról kedd reggel, hogy

nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv hétfőn életbe lépett elemei iránt.

Hozzátette, hogy az érintettek közül már sokan elkezdték a támogatásigényléshez szükséges igazolások begyűjtését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta:

a legnépszerűbb intézkedés valószínűleg a júliustól életbe léptetett 10 millió forintos babaváró támogatás lesz, amely három gyerek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Ez nagyban segít azoknak a pároknak, akik gyerekeik megszületése előtt anyagi biztonságot szeretnének magukénak tudni – fűzte hozzá.

Az autóvásárlási támogatás is nagy segítség lehet a családoknak, hiszen új autó vásárlásához 50 százalékos, maximum 2 és fél millió forintos támogatást nyújt az állam. A családok komfortérzete és életminőségét is javítja, ha könnyen, kényelmesen tudnak együtt utazni – mondta.

Kismamák lepték el a kormányhivatalokat

Fotó: Pixabay CCo

A családvédelmi akcióterv új elemei nagyon jó intézkedések, ezért furcsa, hogy a parlamentben az ellenzéki pártok egy része nem értett ezekkel egyet

– közölte Rétvári Bence.

Ezzel világos lett, hogy a családok továbbra is csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az Országgyűlésben – vélekedett.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, nincs olyan élethelyzet, amelyben a családvédelmi akció valamely intézkedése ne segítene, a gyermekvállalás előtt, illetve ingatlanvásárlás előtt állóknak, a sokgyerekeseknek, és a családbővítésen gondolkozóknak is támogatást jelent a csomag.

Illetékmentesen igényelhető a babaváró hitel és az autóvásárlási támogatás

Illetékmentesen igényelhető a babaváró hitel, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Az Országgyűlés kedden 182 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, házszabálytól eltérve fogadta el az illetéktörvény módosítását úgy, hogy a mentesség már a július 1-jétől benyújtott igényekre érvényes legyen.

A változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az állami adóhatóság fizeti vissza az illetéket. Ehhez igazolniuk kell, hogy azt a babaváró támogatás igénylésével, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban fizették be.

Mindkét támogatás a családvédelmi akcióterv része, amelyet április 1-jén fogadott el az Országgyűlés.

A babaváró hitel 2022 végéig igényelhető, maximum 10 millió forintos, kamatmentes támogatás, amely szabadon felhasználható.

Házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam.

A nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, maximum a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn.

Július 1-jén a családvédelmi akcióterv további két pontja lépett hatályba: a csok kiterjesztése, valamint a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás.

Az akcióterv további három pontból áll: a bölcsődefejlesztési program – a jelenlegi 50 ezer férőhely 70 ezerre bővítése – hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető.

Forrás: RTL Klub, 24.hu, MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Már megint lépre mennek.
Megérdemli ez az ország, amilyen sorsra jut!!!
simmering73
"A családok komfortérzete és életminőségét is javítja, ha könnyen, kényelmesen tudnak együtt utazni"
Te marha. Azt a kocsit fenn is kell tartani. Havi 10-15ezer ft ha csak az utcán áll. És akkor még nem tankoltak.
Macskaszem
Ezek szerint már egy gyerekkel is kamatmentes lesz a hitel, tehát még azoknak is megéri, akik eleve csak 1-2 gyereket terveznek. Vidéken ennyiért frankó házat lehet venni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.