Csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma, a 2010-ig tapasztalható kedvezőtlen trend mára megfordult – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, jelenleg hatezerrel több orvos dolgozik az egészségügyben, mint 2010-ben.

Elindult az orvosok visszaáramlása, jelenleg még nem nagy számban, de a tendencia kedvező, ugyanakkor az elvándorlás dinamikája jelentősen csökkent

- fogalmazott.

Ez a javulás számos intézkedésnek köszönhető, így például nőtt az orvosegyetemeken a hallgatói létszám, az ösztöndíjprogramoknak köszönhetően többen tudnak a rezidensképzésbe bekapcsolódni, és javultak az orvosok munkakörülményei is

- ismertette. Hozzátette: az orvosegyetemeken 30 százalékkal emelkedett a hallgatók száma, 20 százalékkal a külföldieké.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyi infrastrukturális fejlesztések mellett kimondottan hangsúlyt fektetnek a szakmai minőség javítására, és arra, hogy a fiatal orvosok bekapcsolódhassanak a nemzetközi tudományos életbe is.

Az egészségügyi bérekről szólva azt mondta, 2010 óta az ágazatra fordított juttatások összege jelentősen nőtt. Emlékeztetett: 2012-ben megkezdett béremelés nyomán összesen 207 ezer forinttal nőtt a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére. Példaként elmondta, hogy 2019-ben egy négy-öt éve végzett orvos alapilletménye 470 ezer forint körül van, egy nyugdíj előtt álló orvosé pedig 575 ezer forint.

A miniszter közölte, jövőre a közszféra béremelésére 4100 milliárd forintot szán a kormány, ebből jövőre az egészségügyi szféra béremelésére 280 milliárddal jut több, mint 2010-ben.

A traumatológiai és érsebészeti ellátásról szólva Kásler Miklós azt mondta, mindkét területen megfelelő a betegek ellátása. Ironikusan úgy fogalmazott, hogy "az utolsó időkben minden hónapban összeomlik a traumatológiai ellátás", azonban azt hangsúlyozta, hogy egyetlen egy beteg sem maradt ellátatlanul.

Kifejtette: a legsúlyosabb traumatológiai betegek folyamatos ellátását végző három budapesti intézet megfelel a lakosságszám szerinti nemzetközi standardoknak, egy negyedik intézet pedig készenlétben áll.

A miniszter egyben cáfolta azokat az ellenzéki kritikákat, miszerint a traumatológiai ellátás az elvárt kapacitás 75 százalékán működne.

Szomorúnak nevezte, hogy hírré vált egy orvos kolléga halála, és ezt úgy aposztrofálták, hogy a haláleset miatt összeomlott a fővárosi érsebészeti ellátás. A miniszter szerint ilyenről nincs szó, szavai szerint az "ellátás egyetlen egy másodpercre sem állt meg", minden egyes beteg, aki ilyen ellátásra szorul, megfelelően ellátják.

Kásler Miklós hangoztatta, a különböző szakmapolitikai programok célja, hogy javuljon a magyar emberek egészségi állapota, nőjön az egészségben eltöltött évek száma.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ilyen az, ha beteglelkű miniszterelnököt választ egy ország, aki alkalmatlan balfaszokkal tölti fel a kormányát. Ennek a szardarabnak is fizetnek annyit , hogy szemrebbenés nélkül szajkózza a hazugságot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Eladott Ország: Ennek hiába mondod csak a BIRKAKAJÁT KAJOLJA ))))))))))))))
cikicakk55
Ez az idióta azt sem tudja mit beszél. 2010 után kezdődött az igazi orvos és ápolószemélyzet elvándorlás. Addig is mentek el orvosok és nővérek is,de a Fidesz hatalomra jutása után minden évben egyre többen és többen mentek el. Ahol a fiam dolgozik,ott az egész kórházra egyetlen rezidens van éjjel ügyeletben. 3 emeleten összesen 120 ágy van és emeletenként este 6-tól reggel 6-ig minden osztályon 1 ápoló(nő) dolgozik. Amennyiben Exit történik az osztályon az ápolónak néha az egész kórházat be kell rohangálnia az orvos után. Ez ráadásul nem kirívó eset. Az országban elég sok ismerősöm van,akikkel a facebookon szoktam beszélgetni. Érdekes,hogy mindenhol panaszkodnak a kevés orvosra, az elhanyagolt kórházakra, a személyzet hiányára, az eszközök kritikán aluli állapotára. Nem tudom,hogy ha a Felcsúti Puskás Akadémia is olyan állapotban lenne mint sok kórház az országban,akkor a foci őrült miniszterelnökünk mit szólna? Az olyan ex egészségügyi miniszter meg inkább hallgasson,aki orvos létére olyan baromságokat mond,hogy azért sok a beteg az országban,mert nem tartjuk be a 10 parancsolatot. Amennyiben ez így lenne,akkor a parlament ürülne ki a leghamarabb.
papa.49
Egyet tudok mivel kurvára fáj már a derekam felhívtuk az ortopédiát, hogy időpontot kérjünk egy kivizsgálásra, a HÉTEN TÖRTÉNT, MÁR ERRE AZ ÉVRE CSAK AKKOR TUDNAK FOGADNI, HA VALAKI KIESIK A SORBÓL,
tehát marad a magán rendelés, ha megtudom fizetni !!!
BOLONDKASLAR TAKARODJ A PICSÁBA AZ ÓTVAROS DUMÁDDAL !!!
simmering73
Persze hogy csökkent, te szerencsétlen, hisz már alig van orvos.
Eladott Ország
Az atv ma reggeli start műsorában elhangzott, hogy valóban csökkent az orvoselvándorlás, mert nem 800-900 orvos megy el évente az országból "csak" 400-500. A végzendő orvosok több mint 40%-a tervezi, hogy itt hagyja az országot!
Qqberci
Csökkent az elvándorlás, mert már nincs, aki elvándoroljon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.