Az Országgyűlés keddi döntése fontos előrelépés a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában, a kormány az új keretek között 32 milliárd forinttal több támogatást szán a területre – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek.

Megszólalt Palkovics az MTA-törvény kapcsán

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint mondta, a törvényi szintű szabályok megalkotásával lehetővé válik az intézményrendszer és finanszírozás nemzetközi mintákon alapuló korszerűsítése.

Hangsúlyozta, a 2020-as költségvetés júliusban várható elfogadásával a ráfordítások is nagymértékben növekednek a jobb teljesítmény érdekében. A változásokkal az állami finanszírozású kutatóhelyek kutatási eredményei találmányokban, szabadalmakban hasznosulhatnak, erősödik az együttműködés a tudományos élet, a felsőoktatás és a gazdaság szereplői között – mondta a miniszter, hozzátéve: a bővebb hazai forrás és a sikeresebb uniós pályázati szereplés feltételeinek megteremtése elsősorban a magyar kutatók érdekeit szolgálja.

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.

A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban.

Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Az Országgyűlés döntése ellen kedd délutánra tiltakozást szervez az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Széchenyi térre.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
"Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, "
Ezzel szemben mi az általános lerohadást látjuk! Minden területen!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
"Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, "
Ezzel szemben mi az általános lerohadást látjuk! Minden területen!
lampa laz
Jó lenne megnézni azt a titkos kis cetlit amin kidolgoztátok, h abból a qva sok pénzből mennyit loptok majd el.
Qqberci
"Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként "

Hazugovics, ugathatsz, amit akarsz, le akarjátok nyúlni a kutatások eredményeit meg az ingatlanokat...
Clavigo
@Qqberci: Inkább csak az ingatlanokat,,lóvét... A kutatási eredményekkel úgysem tudnának mit kezdeni..
Sámannus
láthatóan a vagyon megszerzése a Lopkovicsék célja
papa.49
Nem adok 5 évet, és a gázbúvár lesz a kutató hálózat elnöke, és ami sokkalta fontosabb A LEGOKOSABB A HÁLÓZATBAN, mert az igazi tudósok elfognak menni innen nyugatra !!!
justhpeter
Palkovics egy jellemtelen tróger, akinek a nevéhez fog fűződni az MTA és a magyar tudomány lezüllesztése.
kereső
kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban.

"kizárólag a miniszterelnöknek..." nem is kell tovább olvasni,és hallgatni a magyarázatokat. Felkészül az alapkutatási pénzek fogadására mészáros, garancsi, tiborc-és még lehet, hogy leisztingert is beveszik.
kereső
@papa.49: A hirklikken van egy riport, Radványi Miklóssal, aki az USÁ-ban él. Többek között azt mondja: mindenki tudja ott is és az unióban is ,hogy orbán megvesztegethető-és pontosan tudják az árat is.
papa.49
@kereső: Csak egyvalamit még figyelembe kell venni, azt hogy a muszkának mi az érdeke, mert annak az az érdeke minél gyengébb legyen az Unió, mert akkor könnyebben rátudja erőltetni a saját elképzeléseit itt Európában !!!
Azt majd a közeljövő fogja megmutatni, hogy milyen lóra tett ezzel a döntéssel az Unió !!!
kereső
Úgy tetszik-" a kormány 32 milliárddal több forrást SZÁN! a területre. Ez cirka 70 milliárddal kevesebb, mint ami az erdélyi/román mezőgazdasági támogatás, amit a magyar kormány ad. Nem SZÁN, hanem ad. És abból még soha nem lett pénz, amire a kormány azt mondta, hogy : szán, meg lehet, meg a 2022-ig terjedően.Vagy valaki másként tudja?
papa.49
@kereső: Jól tudod, még annyi se lesz, előfog állni a régi történet max. 2 éven belül, amikor már pénz se jut a kutatásokra, mert a belső naplopók mindet elemésztik !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.