A magyar átlagos nettó bér már a negyedik legalacsonyabb az EU-ban.

Csak három olyan ország van az EU-ban, ahol kevesebb pénzt visznek haza, mint a magyarok

Fotó: Pixabay CCo

Bár jelentős mértékben emelkednek a nettó fizetések idehaza, nemzetközi összehasonlításban nemhogy előrébb lépnénk ennek köszönhetően a rangsorban, még egy helyet lejjebb is csúsztunk – számolt be az mfor.hu.

Emlékeztetnek: a Magyar Nemzeti Bank szerint Magyarországnak minimum az osztrák bérszínvonal 80 százalékát kellene elérni.

Az Eurostat közlése szerint vásárlóerő-paritáson mérve (vagyis mennyit lehet vásárolni az adott összegből) a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt, vagyis 47 százaléka az osztrák 28 888-nak. Bár ez távol áll a céltól, mégis egy kedvező folyamatról árulkodik, hiszen 2016-ben még csak 41, 2017-ben pedig 44 százalék volt ez az arány.

Amíg 2017-ben 8023 euróval az ötödik legalacsonyabb volt a magyar nettó bér az Európai Unióban, addig 2018-ban már a negyedik legalacsonyabb átlagfizetésért (8630 euróért) dolgoztak honfitársaink

– teszi hozzá az Eurostat adatai alapján az mfor.hu. 

Noha a KSH adatai szerint Magyarországon tavaly 11 százalékkal emelkedett a nettó fizetés, az Eurostat adatai szerint a növekedés "mindössze" 7,5 százalékos volt. A differenciát a forint árfolyamának romlása eredményezte.

Egy év alatt Litvániának sikerült elénk kerülnie, a 2017-es 7897 eurós átlagos nettó bér majdnem 10 százalékkal 8661 euróra emelkedett.

Mindez azt is jelenti, hogy immár csak három olyan EU-s ország van, ahol alacsonyabbak a bérek, mint Magyarországon: Lettország (8508 euró), Románia (5874 euró) és Bulgáriában (5512 euró).

Régiós összehasonlításban sem állunk túl fényesen, hiszen a szlovák nettó 93, a lengyel 90 és csehnek pedig a 76 százaléka volt a magyar bér. A románok viszont nem kerültek közelebb hozzánk, átlagosan 146 százalékkal több pénzt vittünk haza náluk.

A legjobb helyzetben egyébként az izlandiak vannak, akik a magyar átlagfizetés közel hatszorosát, 50 017 eurót vihetnek haza, de nem panaszkodhatnak a norvégok (45 076 euró) és a luxemburgiak (41 943 euró) sem.

Forrás: mfor.hu, HVG

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Leszünk mi még dobogós helyen, persze lefelé.
Bízom pártunkban és kormányunkban, főleg szeretett vezérünkben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ide juttatta az országot O1G kilencéves uralma. Lesz ez még rosszabb is.
RonaGyuri
ÁTLAG!!! Ebben bőven benne van Őfenesége bővebb családja, barátai és üzletfelei, meg a pribékjei és ócska pártkatonái!! =))
KisGenyo2
Nagyon okos cikk. Az elején vásárlóerő paritásos, aztán meg számszerű összehasonlítás van. Végül kiderül, hogy már gyurcsány is 4 éve szarabbul él, mint orbán...
XD
Maybe. Maybe Not.
Elsőből közel az utolsó - Orbán képességét jól tükrözi az eredmény(telenség).
görbetükör
Leszünk mi még dobogós helyen, persze lefelé.
Bízom pártunkban és kormányunkban, főleg szeretett vezérünkben.
Maybe. Maybe Not.
Kertész Ákos

www.vers.hu/hirek/649

"S bár tavaly az író, pár nappal a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben visszavonta a botrányt kavaró mondatot: „A magyar genetikusan alattvaló" - NEM KELLETT VOLNA !!!
Ugyanis ez élteti ezt a beteg rendszert, és ezt NAGYON jól tudja Orrbán !!!
Kísérleteznek rajtad, te szerencsétlen hülye magyar, és még csak észre sem veszed - az "okosokat" pénzért megvenni, a butákat bután tartani." És ennyi a kísérlet lényege.

(amúgy ezt a nyílt levelet az Amerikai Népszavának küldte, úgyhogy alávaló alattvaló alamizsnáért kuncsorgó buta magyar paraszt nem releváns a hőzöngésed - már ha felfogod egyáltalán a szavak mögött megbújó gondolatiság gyötrelmes igazságtartalmának értelmét)
Eladott Ország
A magyar gazdasági és bérnövekedés egy átverés, mert csak forintban növekszik névértéken, azonban euróban számolva, illetve reálértéken ugyanott vagyunk ahol 10 éve voltunk, mikor 230 volt egy euró nem 325. Eközben a többi ország messze elhúzott , a románok pedig felzárkóztak, pedig jóval mélyebbről indultak, volt hová felzárkózniuk. Ez az helyezés is úgy jött csak össze, hogy a KSH néhány éve nem számolja bele az átlagkereset számításba, a közmunkásokat, az 5 főnél kevesebbet foglalkoztatott cégeknél munkát vállalókat- ilyen helyen dolgozik kb. 50%-a az embereknek!
Ha nem lenne erről is hazudozás, meglenne alulról a 2. Hely is! Valójában meg is van!
qubit.hu/2019/06/26/nem-annyian-vannak-es-nem-annyit-keresnek-a-magyar-munkavallalok-mint-amennyit-a-ksh-adatai-sugallnak
kokopelli
Egy kicsit ferde a statisztika,mivel a kül. országok más és más rendszer szerint számolják
a netto bért!...akár még azonos brutto-nál (országon belül is) más netto jöhet ki ! ..,csak szótam! (;-))
Nessy
@fideszes gyökér: Csak a "Panem" és a "Circenses" is egyre drágább!
Ezeket még egy jobb ízlésű oroszlán sem enné meg! :-))
Eladott Ország
2020-ra az EU-ban már csak Bulgáriában lesznek alacsonyabbak a jövedelmek, mint Magyarországon - Qubit
i-cdn.embed.ly/1/display/crop?height=300&key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2F4cdn.hu%2Fkraken%2Fimage%2Fupload%2Fs--LH_Ws8WU--%2Fc_limit%2Cw_1160%2F7JsrYwn9Hzj0JqAUs.jpeg&width=636
Hiába nő Magyarországon az átlagkereset, a bérek vásárlóértéke mit sem növekszik. Mindez már nem magyarázható a gazdasági válsággal, mert a termelékenység dinamikusabban nő az országban, mint a jövedelem. Ebből pedig az következik, hogy az extra haszon profitként nyilvánul meg, nem a munkavállalóknál - hangzott el egy bérfelzárkóztatásról szóló konferencián.
simmering73
Ha ehhez hozzá vesszük, hogy a bérből élők jelentős része netto 6000 eurot keres egy évben, másik része ez alatt, akkor még ennél is szarabbul állunk a listán.
jesz
szeretek itt élni, még akkor is, ha szabadszemmel egyre kisebbnek látszik a nyugdíjam...nem azt mondom, hogy számszakilag csökkent, hanem a vásárlóerő...na az egy fránya dolog...eddig örültem, hogy emelkednek a fizetések, mert nem ér a magyar semmivel kevesebbet, mint egy belga sofőr, esztergályos, bolti eladó, vagy tanár..de újból azt olvasom , hogy kötésig állunk a szarban, újból alacsonyak bérek..,

Ezt sem értem, meg azt sem, hogy a nyugdíjasokat, a nyugdíjukkal együtt leszarja a hatalom..

Ha most leírom, hogy csodafinom paprikás krumplit főzök, akkor azt mondják, hogy ez a nyugdíjas elégedett, nem kell emelni ennek semmit...ezért nem dicsekszem...

...és akkor is szeretek itt élni, mert ez a hazám...sok helyen dolgoztam külföldön, de itt a legjobb...
cikicakk55
Egyszerűen én nem látom és nem érzem azt a hatalmas bérnövekedést,amiről szinte minden nap megjelenik valami cikk,vagy statisztika. Igen,emelkedett a nyugdíjam,mert most majdnem 10.000 ft a különbség a 10 évvel ezelőtti nyugdíjam és a mostani közt.Azzal a piciny hibával,hogy 10 éve még abból is jobban megéltem,mint most a jóval többől. 10 éve még ehettem fagyit nyáron legalább kétszer. Elmehettem nyáron akár minden hónapban 1x a strandra. Vehettem magamnak nadrágot a Kínaiban és nem a duriban,mint most.( igaz,már ott sem vásárolok,mert már az is drága nekem.) Mindig arról írnak,mennyit emelkedtek a munkabérek,de arról nem regélnek,hogy a megemelkedett munka bér mellett még is szegényebben élnek az emberek. Ne átlagoljanak! Úgy lenne az igazságos,hogy ha a munkások külön kategóriába tartoznának. Külön a közalkalmazottak és külön a politikusok és a strómanok. Már írtam ezt a hasonlatot,de leírom megint. A párom tök kopasz,nekem derékig ér a hajam.Kettőnk átlaga vállig érő haj. Ilyen az átlagfizetés is. 2000 ember több milliót keres havonta,még 5 millió ember kézhez kap cirka 100.000ft-ot. Még is úgy jön ki az átlag,hogy mi sokkal többet,ők sokkal kevesebbet keresnek.
kokopelli
@cikicakk55: T.k. azért van a szabadság,hogy valahova elutazhass,ahol a régi tanítás szerint
is újra feltöltsd a "celláidat" energiával! Ezt nyugaton simán megteheted,mert t,k. a munkaadód
is azt reméli! Ezért van sok helyen akár 24 nap szabi is! ...a félretett túlórákkal pl. nyáron lega-
lább tudsz mit kezdeni!A szabadságpénzzel megengedheted magadnak a világ másik felét is
beutazni! Otthon nem szabi a szabi,mert olyan dolgokat is elvégzel,amik nem éppen a pihenés
körébe tartoznak!!! Hiába ócsárolja a kormány a nyugatot,mert egy normál család az megenget-
heti ott magának minden évben!Én olyan hülye voltam (a rokonaim szerint),hogy télen sem hagy-
tam ki,de nem a síelés,hanem a napsütés miatt !Erre kellene minden "magyar embernek" a jogát
biztosítani!! Nem a nyálat verni a Parlamentben és lóvét a kormánynyaloncoknak eltüntetni!
simmering73
Félévi gyorsmérleg: féléves háztartási kiadásunk 30 ezer forinttal haladta meg a tavalyi első félévet. Szárnyalunk. Mert Magyarország jobban teljesít!
Lepényleső
Ez nagyon úgy mutat,hogy igaz. Aki azt állítja,hogy mi jobban teljesítünk,az milyen gaz?
Macskaszem
Nőttek a bérek, az igaz, de az árak még jobban. Nem vigasz, hogy a Lamborghini ára stagnál, mert sajnos azt nem szoktunk venni, krumplit, húst, gyümölcsöt vennénk, de lassan már arra se telik, úgy felment az ára.
simmering73
6270 euro az éves nettó átlagbér a közszférában egy középfokú végzettségű embernek nyugdíj előtt.
tulipan
Hasít a gazdaság? Lehetséges? A LÁTSZAT szerint talán, de csak a narancsnyik, hájas seggű Kedves Vezető és lakáj-útonálló-köre számára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.