Az a helyes magatartás, ha megelőlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetőinek, illetve vezetőjelöltjeinek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Közölte: a kormányülésen az EU-csúcs eredményeit értékelte a kormány és meghallgatta a miniszterelnök tájékoztatását.

"Mi csak toleranciát várunk" – Gulyás szerint sem Timmermans, sem Weber nem alkalmas a bizottság élére

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére – fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy "a mi céljaink" – a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása – ne legyenek támadott célok.

Elmondta,

a magyar kormány legfontosabb célja, hogy olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között, és erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas.

Úgy látja, Frans Timmermans tevékenysége kimerült abban, hogy a közép-európai országokat – elsősorban Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot – támadta, "a legdurvább, becsületsértő megjegyzéseket tette a demokratikusan megválasztott vezetőkre", ezért nem alkalmas arra, hogy konszenzust teremtsen a tagállamok között, és jó, hogy egyértelművé vált: a szükséges többség nincs meg mögötte.

Manfred Weberről a tárcavezető azt mondta: a néppárti politikus azt nyilatkozta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván a bizottság elnöke lenni, ami "olyan sértés a magyar választópolgárokkal szemben, függetlenül attól egyébként, hogy melyik pártot támogatták az európai parlamenti választáson, amelyből egyenesen következett az, hogy az ő igényét teljesítettük".

Megjegyezte: most sokan rádöbbennek, hogy ennek a kérésének a teljesítése valójában azt jelentette, hogy elvesztette az esélyét annak, hogy a bizottság elnöke legyen.

Gulyás Gergely szerint

a mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott, de Magyarországon ez már korábban megtörtént, hiszen az európai parlamenti (EP-) választáson az emberek "nem azért, hanem annak ellenére" szavaztak a Fideszre, hogy Manfred Weber volt az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje.

A Spitzenkandidat-rendszer durva támadás a jogállamiság eszméje ellen, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság vezetői posztjára az állam- és kormányfőket illeti meg – mutatott rá.

Kitért rá, hogy a bizottsági elnök személyéről hozott döntésben az volt a világos álláspontjuk: függetlenül attól, hogy Manfred Weber nem élvezi a szükséges bizalmat, az Európai Néppárt nem engedheti át a következő bizottsági elnök jelölésének a jogát. Sikerült elérni, hogy néppárti jelöltet válasszanak, és bár vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, megvan az esélye, hogy Ursula von der Leyen a tagállamok között korrekten közvetítsen és a szerződések őrének szerepét jól ellássa – vélekedett.

Hozzátette: "nekünk nem azzal van bajunk", hogy a migrációról valaki másként gondolkodik, hanem azzal, ha az álláspontját ránk akarja kényszeríteni. Aláhúzta:

mi "csak toleranciát várunk".

Arra a kérdésre, hogy várakozásai szerint Ursula von der Leyen jobb bizottsági elnök lehet-e, mint Jean-Claude Juncker, a tárcavezető azt válaszolta: e tekintetben "hihetetlenül optimista", mert "elég alacsonyan van a mérce".

Megjegyezte:

francia-német javaslatként került elő Ursula von der Leyen jelölése.

A miniszter hangsúlyozta: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van. Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást – tette hozzá.

Az elmúlt két napban úgy alakult, hogy a V4-ek véleménye megkerülhetetlen volt

- jegyezte meg az uniós csúcsra utalva.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült: Dobrev Klára (DK) az EP elnöke lehet, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha valaki egy ellenzéki frakció tagjaként európai tisztségre tehet szert, neki is jár a megelőlegezett bizalom, hogy "az ország érdekében kamatoztatja a tisztségét".

A miniszter a magyar-ukrán kapcsolatokra vonatkozó kérdésre közölte: Ukrajnának is az az érdeke, hogy a korábbi nemzetiségi jogokat a lehető leghamarabb ismét biztosítsa, és ha az eredeti állapot helyreáll, Magyarország eláll a vétó alkalmazásától az Ukrajnát érintő nemzetközi ügyekben.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Diktatúrákban, csak győzni lehet, a vereség ismeretlen. Illetve a vereség is győzelem, legfeljebb nem annyira fényes. Egy szlovák viktoriánust szántak főkülügyérnek, nem jött be. Az úgynevezett V4-ek egy horvátot szántak bizottsági elnöknek. Az se jött be. Kelet európai semmilyen lényegi, fontos posztra nem került, annyira megkerülhetetlenek lettek. De azért győztek. A híveknek elég ez, lehet hirdetni, hogy a győzelem abban áll, hogy se Weber, se Timmermans nem került elnöki posztra. Igazán csodálatos, hogy a mi fényes tekintetű vezérürünk mindig győz, eközben az ország a bányászbéka popóját is alulról szemlélheti.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Toleranciát vár el az, aki zéró toleranciát alkalmaz mindennel szemben ami nem azonos azzal amit ő hisz és gondol? Szánalmas narancsos csinovnyik. Szürke vagy, homályos és unalmas mint a döglött hal szeme.
Miért nem alkalmas sem Weber sem Timmermans? Szerintetek nem alkalmas. Sajnos, Manfred Weber pont annak esett áldozatul hogy túl sokáig tolerált benneteket,ezzel fizet a türelméért.Sem őt, sem Frans Timmermanst nem írnám még le, sőt, mert beleszólásuk bőven lesz az EU politikájába von der Leyen esetleges elnöksége mellett is.Két erős, nagyon erős ellenséget zsebeltetek be személyükben. Remélem minden alkalommal rátok fognak taposni. Csak hogy végre érezzétek az általatok alkalmazott tolerancia milyen is. Idézet Bartus László cikkéből:
"Mi az oka annak, hogy ez a sok zseni kizárólag Hegyeshalom és Záhony között képes kifejteni felejthetetlen tevékenységét, aminek a pöcegödör alja egy kitüntetés lenne? Miért van az, hogy Orbán sunnyog vissza az Európai Néppártba, a nem keresztények közé, akik elárulták az “igazi” Európát, amelyben egy csomó kis Orbán számolná fel a többezer éves kultúrát, számolná fel az oktatást és az egészségügyet, élősködne az uniós polgárok pénzén, folytatna tízmilliárdos tételben nemzetközi pénzmosást kötött segélyeknek álcázva, juttatna százmilliárdokat a primitív gázszerelő strómanjának, miközben egyetemeket zár be, és kutatóintézeteket helyez babonás elmebetegek uralma alá?

Mintha mindenki megbolondult volna, és senki nem merné leírni azt, hogy Orbán hazudik, hazudik, hazudik. Senki nem sértette meg rajta kívül a magyarokat, tiszteletlenül kizárólag ő viselkedik a magyarokkal, s a fasiszta illiberális rendszerével Európában e pillanatban megbukott. Köze nincs ahhoz, ami az Unióban történik, semmibe nincs beleszólása. Annyi sem, amennyi akkor lenne, ha Magyarország méreteivel arányos, korrekt tagként működne, jogállami, liberális demokratikus állam lenne. Az a hamis látszat, hogy mindent ő dönt el, azt jelenti, hogy semmibe nincs beleszólása...
Eladott Ország
Diktatúrákban, csak győzni lehet, a vereség ismeretlen. Illetve a vereség is győzelem, legfeljebb nem annyira fényes. Egy szlovák viktoriánust szántak főkülügyérnek, nem jött be. Az úgynevezett V4-ek egy horvátot szántak bizottsági elnöknek. Az se jött be. Kelet európai semmilyen lényegi, fontos posztra nem került, annyira megkerülhetetlenek lettek. De azért győztek. A híveknek elég ez, lehet hirdetni, hogy a győzelem abban áll, hogy se Weber, se Timmermans nem került elnöki posztra. Igazán csodálatos, hogy a mi fényes tekintetű vezérürünk mindig győz, eközben az ország a bányászbéka popóját is alulról szemlélheti.
tudode
Na akkor öntsünk "tisztavizet" a hokizsebébe annak, aki KLEPTOKRÁCIÁT épít, természetesen a saját javára, és a szekértolói szájának a betömésére!
.
---- Orbán Viktor Európai Parlament Tavares jelentés (javitott hang)
.
www.youtube.com/watch?v=luTOH3xAa9o&t=4273s
-------------------------------------.
.
----- Szijjártó Péter reagál a LIBE-jelentésre - ECHO TV
,
www.youtube.com/watch?v=YlWlDPVNorE
.
www.youtube.com/watch?v=ySb-vni-fFA&t=88s
--------------------------------------
.
------ Teljes Sargentini-jelentés vita 2018.09.11
.
www.youtube.com/watch?v=rddv3LnDyxY&t=4706s
---------------------------
.
A frász kerülgettek ezek után az EU-t amiatt, hogy a magyarok beérik egy ilyen gátlásos POLITIKAI SZÉLHÁMOSSAL, aki már oda elpofátlankodott, hogy a TUDOMÁNYT is padlóra vitte a faterjánál jól bevált "hadicseleivel"!
.
Ma már egy FELFÜGGESZTETT pondró raffinált hálójában vergődik az EU is, mert a magyarok beérik vele!
tudode
@tudode: .
Ezt javítani kell:
... gátlás(talan) POLITIKAI SZÉLHÁMOSSAL, ...
namihami
Az egész világ vegye végre tudomásul, hogy legyen szó bárhol, bármilyen rangról, feladatról vagy kinevezésről, arra a Világegyetemben csakis és kizárólag egyetlen emberi lény lehet alkalmas.
A többi csak duma...
Maybe. Maybe Not.
Majd Gulyás, az egy hetes vizithulla kinézetű geci mondja meg...
Anyád!!!

Mától van nálam vadászkés. Amolyan kivéreztetős fajta. Én nem keresem a bajt, de ha meglátok bárki fideszes csicskát, darabokat vágok ki belőle - csak úgy szó nélkül.
Boccs Isten, nem tudok tovább várni.
Sámannus
Most kapok röhögő görcsöt, hogy ezt hallom TOLERANCIA. Mi van lóbaszók? Tele a gatya?
Most lopjátok szét az Akadémiát balfaszok! Ezért minyimum Csillagban üdülés jár!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.