Az MSZP-Párbeszéd főpolgármesterjelöltje azt ígéri, hogy amennyiben megválasztják, akkor a főváros létrehoz egy úgynevezett Budapesti Tudományos Akadémiát.

Budapesti Tudományos Akadémia létrehozását ígéri Karácsony GergelyKarácsony Gergely főpolgármester-jelölt (MSZP-Párbeszéd) és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke (b) az Esküszegés – MTA nem egyenlő ATM címmel tartott sajtótájékoztatón a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt a budapesti Széchenyi István téren 2019. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, miután a parlament az előző napi döntésével elvette az MTA-tól a kutatóhálózatát. A politikus úgy fogalmazott:

az őszi önkormányzati választást követően a gazdasági élet szereplőivel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen "visszatesszük a tudás alapú gazdaság térképére" Budapestet.

Azt mondta, hogy a Budapesti Tudományos Akadémia nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik – elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban – képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget. Miután kialakítják a főváros tudásalapú stratégiáját, olyan rendszert hoznak létre, ami alkalmas az uniós források lehívására – hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a következő napokban felveszi a kapcsolatot a tudományos élet és a gazdaság azon szereplőivel, akik partnerek lehetnek az elképzelés megvalósításában.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon. Hozzátette, már sokan jelezték csatlakozási szándékukat.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, aki

"a világ szégyenének" nevezte az MTA kutatóhálózatának elvételét.

A politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök nem tűri, hogy nem tudja befolyásolni a kutatók munkáját és már a tudományra szánt uniós forrásokat is "követeli".

A társelnök arra szólította fel a javaslatot megszavazó jogász végzettségű és tudományos fokozattal rendelkező képviselőket, hogy adják vissza a diplomájukat, mert megszegték azt az esküjüket, amiben ígéretet tettek a tudomány szabadságának megvédésére.

Szabó Tímea arra is emlékeztetett, hogy a Párbeszéd több ellenzéki párttal közösen az Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.

Más témában Karácsonyt Gergelyt kérdezték azokról a sajtóhírekről, amelyek szerint a Momentum több kerületben is más jelölteket szeretne állítani az önkormányzati választáson, mint amiben az ellenzéki pártok korábban megállapodtak. A főpolgármesterjelölt, aki cáfolta a híreket, azt mondta, hogy intenzív tárgyalások folynak, mert van még néhány tisztázandó kérdés, de nagy változás már nem lesz. Hozzátette, minden pártnak vannak jogos igényei, de hamarosan megtalálják a kompromisszumokat.

Újabb kérdésre azt felelte, hogy

a Pride a budapesti közélet egy nagyon fontos eseménye, aminek semmi köze nincsen a pedofíliához. A pedofíliát teljes mértékben elítéli minden rendes ember

- szögezte le.

Egy másik felvetésre felelve kizárta annak lehetőségét, hogy az ellenzék főpolgármesterjelölti előválasztásán második helyet szerző Kálmán Olga elindulna a főpolgármesteri címért.

A zuglói önkormányzatot érintő ügyekben azt mondta, egyelőre még nem módosították a helyi parkolási rendeletet, de ez a döntés hamarosan megszületik.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Mindig azt jósoltam-vidékiként-hogy Tarlós fogja megnyerni a választást. Most a budapesti rokonaim, ismerőseim eltökéltségét látva azt kívánom, hogy Karácsony Gergelyt az Isten segítse abban, hogy megnyerje a választást és a kitűzött céljait elérje. Amit a CEU-val, most pedig a MTA-val műveltek?! Minden egyetemet végzett Fideszes uraságtól vissza kellene venni a diplomáját! Amit ebben az országban megenged magának ez a felelőtlen társaság! Nagyon kiakadtam!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Mindig azt jósoltam-vidékiként-hogy Tarlós fogja megnyerni a választást. Most a budapesti rokonaim, ismerőseim eltökéltségét látva azt kívánom, hogy Karácsony Gergelyt az Isten segítse abban, hogy megnyerje a választást és a kitűzött céljait elérje. Amit a CEU-val, most pedig a MTA-val műveltek?! Minden egyetemet végzett Fideszes uraságtól vissza kellene venni a diplomáját! Amit ebben az országban megenged magának ez a felelőtlen társaság! Nagyon kiakadtam!!!
lampa laz
A fejlődés megakadályozása mellett sokunknak még az alábbi ugrott be elsőre...

"De biztosak lehetünk abban, hogy Mészáros Lőrinc az eddiginél sokkal hatékonyabban üzemelteti majd az Akadémiát. De az akadémiai ingatlanokat biztosan. Bár lehet, hogy ehhez már Tiborcz kell majd - annyi szállodát, üdülőt, épületet einstandolt a kabinet hirtelenjében.

Csak halkan kérdezzük: elfogytak a vadászkastélyok, hogy szegény Tiborcznak már a kutatók feje fölül kell elvinni a tetőt?"
A nemzeti orbán zrt.. sikeresen működik!
jesz
@rokker33: hagyd, valahogy géphez jutott, amíg a nővérke nem figyelt... a TEK már leellenőrizte.

Képzelheted, a keresőmotorok hány ilyen fenyegetést dobnak ki naponta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.