A bűnügyi felügyelet fogalmát – amely ismeri az óvadék intézményét is – a büntetőeljárási törvény vezette be. Ennek lényege, hogy a terhelt szabad mozgáshoz, illetve a lakó- és tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza – magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke.

Vizsgálják a Viking kapitányának kiengedését

Az óvadékról szólva Darák Péter azt mondta, az egy olyan, a bíróság által meghatározott pénzösszeg, amelynek célja, hogy elősegítse a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak betartását. Ha ugyanis a terhelt megszegi azokat – például eltűnik vagy nem áll a nyomozó hatóság, bíróság rendelkezésére – elveszíti a befizetett pénzt.

Az óvadék legkevesebb 500 ezer forint lehet, a 10 millió feletti összeg viszont kiugróan nagynak számít.

Darák felidézte: a törvény maga is hangsúlyozza, hogy az óvadék lehetőségének és összegének megállapításánál minden esetben figyelemmel kell lenni a bűncselekmény súlyára is. "Ebben az esetben az adott tragikus esemény következménye kivételesen súlyos, hiszen 28 ember halálát eredményezte" – mondta a Kúria elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a tragikus esemény és annak büntetőjogi minősítése eltér egymástól, ez lehet az oka annak, hogy az alsófokú bíróság úgy ítélte meg, lehetővé teszi az óvadékot a Hableány kirándulóhajót elsüllyesztő Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. számára.

Hogy a konkrét körülmények indokolják-e erősebb kényszerintézkedés alkalmazását vagy elegendő-e az óvadék, azt a Kúria rövidesen el fogja dönteni. Egy olyan eljárásban történik ez meg, amelynek a konkrét ügyre már nem hatása, mivel a legfőbb ügyész a törvényesség érdekében, elvi megállapítás céljából nyújtotta be az erre vonatkozó indítványát – mondta Darák Péter.

A Kúria döntése az elnök szerint arra a kérdésre ad majd választ, hogy olyan esetekben is alkalmazható-e az óvadék intézménye, amikor nagyon komoly büntetés fenyegeti a terheltet, vagyis minden pénzt megérhet neki, hogy elszökhessen a büntetés elől.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Azért a bíróságnak azt is mérlegelnie kellett volna, hogy a kapitány alaposan gyanúsítható a 28 ember halának okozásával, ilyen esetben nincs helye semennyi óvadéknak !!!
jesz
Vizsgálják a Viking kapitányának kiengedését

nem kell azt olyan sokáig vizsgálni...Komáromi várbörtönbe rövid láncon, kenyéren és vizen az ítéletig.
Commenter
@papa.49: ilyen hatóság és kormány esetében mégis volt helye óvadéknak, sőt ünneplésnek is a Várban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.