Pénteken közös sajtótájékoztatót tartott a budapesti Szabadság hídnál az a hat ellenzéki párt, amelyik közös jelölteket fog indítani az októberi önkormányzati választásokon a fővárosban – írja a 24.hu.

Péntek délelőtt a Fővám téren, a Szabadság híd lábánál gyűlt össze számos ellenzéki politikus, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetői. Karácsony Gergely, az ellenzéki előválasztás győztes főpolgármester-jelöltje arról beszélt péntek délelőtt, hogy az ellenzék együttműködése szükséges feltétele annak, hogy választást lehessen nyerni Magyarországon. Azt nem tudja, hogy elégséges is lesz-e, mert ahhoz még sok munkára, kampányra van szerinte szükség, azonban az ellenzéki egységet már sikerült szerinte összekovácsolniuk.

Az előválasztáson csapatkapitányt választottunk, a kapitány pedig most csapatot hirdet

– közölte Karácsony, aki szerint hatpárti egyezség született a 23 polgármester-jelöltről.

Hozzátette: 

Mind a huszonhárom kerületben egy kihívó lesz.

"Létrejött az összellenzéki megállapodás, de az együttműködés csak egy szükséges feltétel. Nincs nyaralás, nincs uborkaszezon, munka van" – húzta alá Karácsony.

A főpolgármester-jelölt bemutatta a kerületi polgármesterjelölteket, akikkel az őszi önkormányzati választáskor legyőzné a Fideszt Budapesten. De a lista még nem teljes.

Ferencvárosban előválasztás jön majd.

Karácsony fontos fordulópontnak nevezte a pénteki napot, ezért szervezte sajtótájékoztatóját a Szabadság híd tövéhez. "Falak helyett ugyanis hidakat fognak építeni".

A megosztottság azt eredményezi, hogy a Fidesz nyeri a választást

– mondta. Majd hozzátette,

a választók ezt megtanulták már rég, most a pártvezetők is elsajátították ezt.

Beszélt arról is, hogy olyan kompromisszumokat kötöttek, melyek mindenkinek fájtak kicsit, de a felelősségérzetük győzött. Elmondta azt is, hogy mind a 23 kerületben egy ellenzéki polgármester kihívója lesz a Fidesz jelöltjének, és napokon belül megállapodnak az önkormányzati jelöltekről is.

Az MSZP-s Molnár Zsolt külön kitért Soroksárra és a IX. kerületre is: Soroksáron a Jobbik által támogatott jelöltet fogják támogatni az összefogás pártjai. Ferencvárossal kapcsolatban pedig elmondta, hogy

a választókra bízzák, hogy kit szeretnének polgármesterjelöltnek, ezért előválasztás lesz ott, és aki nyer, azt a többi párt támogatni fogja.

Az ellenzéki polgármesterjelöltek listája így néz ki jelenleg:

I. V. Naszályi Márta – Párbeszéd

II. Őrsi Gergely – MSZP

III. Kiss László – MSZP

IV. Déri Tibor – Momentum

V. Tüttő Kata – MSZP

VI. Soproni Tamás – Momentum

VII. Niedermüller Péter – DK

VIII. Pikó András – Momentum, a C8 nevű helyi szervezettől kérték fel

IX. Előválasztás lesz Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina között

X. Somlyódy Csaba – MSZP

XI. László Imre – DK

XII. Élő Norbert – DK

XIII. Tóth József – MSZP

XIV. Horváth Csaba – MSZP

XV. Németh Angéla – DK

XVI. Nemes Gábor – DK

XVII. Gy. Németh Erzsébet – DK

XVIII. Szaniszló Sándor – MSZP

XIX. Gajda Péter – MSZP

XX. Balog Róbertről, volt Főtáv szóvivőről lehetett hallani, akit az MSZP támogat

XXI. Erdősi Éva – MSZP

XXII. Havasi Gábor – Momentum

XXIII. Berecki Miklós – Jobbik

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője azt mondta, Budapest többet érdemel, mint amit az elmúlt kilenc évben kapott. A DK elnöksége jó szívvel támogatja az együttműködést, mert régóta tudják, hogy össze kell fogni – tette hozzá. Kiemelte, hogy támogatják Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja úgy fogalmazott, a megállapodás rengeteg alázatot és áldozathozatalt követelt a résztvevőktől. Ilyen áldozatnak nevezte, hogy lemondtak a jelölési jogukról Soroksáron. Reményét fejezte ki, hogy a megegyezés nyomán felállhat egy olyan csapat, amelynek tagjai ősztől azért küzdhetnek, hogy minden egyes korrupciós ügyet nyilvánosságra hozzanak.

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke azzal indokolta csatlakozásukat, hogy a "visszaépülő egypártrendszer" helyett a többpártrendszert választották. Ma a fő politikai törésvonal nem a jobb- és a baloldal között, hanem "az önkényuralom támogatói és kiszolgálói", valamint a jogállamiság és a demokrácia iránt elkötelezettek között húzódik – mondta. Leszögezte: a Jobbik a többpártrendszer, a demokrácia és a jogállamiság oldalára áll.

Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvivője azt mondta, azért is csatlakoznak az ellenzéki összefogáshoz, mert markáns zöldprogramot akarnak megvalósítani Budapesten. Ennek része a zöld területek megóvása és növelése, a Római-part megvédése, az autóforgalom csillapítása és a közösségi közlekedés fejlesztése – közölte.

A politikusokat kérdezték arról, hogy a ferencvárosi előválasztáson kit támogatnak majd. Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet azt mondta, elfogadják majd az előválasztáson szavazók döntését a két jelenlegi önkormányzati képviselőről. Molnár Zsolt, Hajnal Miklós és Bencsik János bejelentette, hogy pártjuk, illetve helyi szervezetük Jancsó Andrea mellett áll, míg Kanász-Nagy Máté közölte, hogy az LMP Baranyi Krisztinát támogatja.

Újabb kérdésre Karácsony Gergely azt felelte, hogy mivel Puzsér Róbert nem indult az ellenzéki előválasztáson, szerinte kiiratkozott az ellenzéki főpolgármester-jelöltek közül.

Az eseményt a HVG közvetítette Facebook oldalán:

Forrás: 24.hu, Index, HVG, 444.hu, MTI

Címlapi kép: Facebook/HVG/Videó

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Szánom, bánom, de részemről a jelenlegi polgármesterre fogok szavazni, és nem egyedűl. Jól csinálja, amit csinál. Béke van a kerületben. Hogy mi a pártállása? Fogalmam sincs. Ezzel nem vagyok egyedül.Kit érdekel, ha jól látja el a feladatát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Nessy: Ő lesz a következő jelölt? Nézd meg lécci a névsorban.
Nessy
@Eriksson: Már megnéztem! Arra reagáltam, hogy renitens leszek, ha indul ismét. Már az LMP bejelentését várom! Ő biztos indít külön jelöltet!
Nessy
@Eriksson: Az ellenzéki listán mást jelölt az MSZP. Nem tudom akiről beszéltem indul e.
Eriksson
@Nessy: Na látod. Hiába jó a polgi a lakosságnak, az egyezkedések eredményeképpen csak egy előre kialkudott személy indulhat. Ez ám a demokrácia.
Eriksson
@Nessy: Az egyezség alapján az LMP nem indíthat külön jelöltet.
Nessy
@Eriksson: Már nyafogott az LMP, hogy nem fogadja el az ellenzék a követeléseit. Imád zsarolni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.